Foto: Shutterstock
Mēs katrs ik pa laikam izmetam laukā kādu produktu, kurš ir sabojājies un kuru neesam paspējuši izlietot un apēst. Lai no tā izvairītos, katram produktam ir savs labākais veids, kā to var svaigu un nevainojamu uzglabāt visilgāk. Ir arī produkti, kuri, uzglabāti nepareizi, zaudē savu garšu un vērtību, lai arī nav kļuvuši veselībai bīstami. Uzzini, kurus 14 produktus visbiežāk mēdz uzglabāt nepareizi, un uzzini, kā tie būtu jāuzglabā.

Rieksti

Foto: Shutterstock

Jāglabā ledusskapī. Nav ieteicams glabāt istabas temperatūrā. Riekstos ir daudz dabīgo eļļu, kas istabas temperatūrā bojājas un kļūst rūgtas. Zemas temperatūras palēlina eļļas bojāšanās procesu un ledusskapī riekstus var turēt ilgāk kā gadu. Saber riekstus papīra maisiņos vai izmanto piemērotus, noslēdzamus traukus ledusskapim.

Olas

Foto: Shutterstock

Jāglabā ledusskapja plauktos. Nav ieteicams glabāt ledusskapja durvīs. Olas īslaicīgi var glabāt istabas temperatūrā, bet ilgstošai glabāšanai tās jāliek ledusskapī ar visu kastīti. Turklāt glabāšanai ir jāizmanto vēsākie plaukti, nevis daudz siltākās durvis, kurās turklāt, verot durvis, svārstās temperatūra ap produktiem. Ieteicami ir vidējie vai apakšējie plaukti.

Rupja maluma milti

Foto: Shutterstock

Jāglabā saldētavā. Nav ieteicams glabāt istabas temperatūrā. Ja miltus neizmanto bieži un tos tev jāglabā salīdzinoši ilgstoši (ilgāk kā 3 mēneši), tad glabāšanai jāizvēlas saldētava. Glabāšanai 1 – 3 mēnešus būtu vēlams vēss pieliekamais.

Maltas linsēklas

Foto: Shutterstock

Jāglabā ledusskapī. Nav ieteicams glabāt istabas temperatūrā.
Ja linsēklas ir samaltas, tās noteikti jāglabā ledusskapī, cieši noslēdzamā traukā, turklāt ne ilgāk par 90 dienām. Nemaltas linsēklas var glabāt istabas temeperatūrā apmēram gadu. Lai iegūtu visu vērtīgo no linsēklām, mal tās īsi pirms lietošanas vai samal nedēļai nepieciešamo daudzumu un glabā ledusskapī.

Kartupeļi

Foto: F64

Jāglabā istabas temperatūrā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī.
Vislabāk, protams, kartupeļus glabāt tumšā pagrabā. Bet, ja tāda nav, tad, lai uzglabātu kartupeļus, tos nemazgātus vajadzētu glabāt papīra maisā vai perforētā plastmasas maisā, kas nelaiž cauri gaismu. Tiem jāatrod vieta, kas nav pārāk silta, kas nav arī pārāk vējaina. Kartupeļi nedrīkst sasalt, tad to ciete pārvēršas cukurā un pašas saknes kļūst neglītas un negaršīgas.

Tomāti

Foto: Shutterstock

Jāglabā istabas temperatūrā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī.
Tomāti ledusskapī kļūst bezgaršīgi un tie zaudē arī savu struktūru. Vislabāk tos glabāt istabas temperatūrā, vietā, kuru neapspīd saule. Vari ielikt arī papīra maisā, tikai ik pa laikam tos pārbaudi. Vieglāk tomātus pārskatīt, ja tos neslēpj papīra maiss.

Sīpoli

Foto: Shutterstock

Jāglabā istabas temperatūrā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī.
Sīpoli jāglabā nelobīti sausā, tumšā, vēsā vietā, kas labi vēdinās. Nekādā gadījumā plastikas maisā. Vēlies mazāk raudāt, griežot sīpolu? Pirms lietošanas veselu sīpolu uz 30 minūtēm ieliec ledusskapī.

Svaigi zaļumi

Foto: Shutterstock

Jāglabā vēsā un mitrā vietā. Nav ieteicams glabāt aukstā un sausā vietā. Visbiežāk zaļumu uzglabāšanai izmanto divas sekojošās metodes. Pirmais veids: ietin zaļumu kātus mitrā salvetē un ieliec zaļumus plasmasas maisiņā. Glabā ledusskapja durvīs. Otrais veids: liec zaļumus traukā ar ūdeni tāpat kā to dara ar grieztajiem ziediem.

Svaigi gurķi

Foto: Shutterstock

Jāglabā istabas temperatūrā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī. Šādi var glabāt neiegrieztus gurķus. To garša būs daudz aromātiskāka nekā ledusskapī glabātiem gurķiem. Neglabā gurķus blakus tomātiem vai banāniem, kuri izdala īpašu nogatavināšanās vielu.

Seleriju kāti

Foto: Shutterstock

Jāglabā ledusskapī, ietītus folijā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī, ietītus plastikas maisiņā. Selerijas vajadzētu ietīt folijā un glabāt dārzeņu kastītē apakšējā plauktā. Arī selerijas izdala nogatavināšanās vielu un, ja tās ir ietītas folijā, tad šī viela var izdalīties no paciņas. Ja selerijas ietītas plastikas maisiņā, tad tās diezgan drīz savīst un kraukšķīgie kāti kļūst ļengani.

Ķiploki

Foto: Shutterstock

Īstermiņā jāglabā istabas temperatūrā, ilgtermiņā – saldētavā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī. Ķiplokus vislabāk uzglabāt vēsā, ēnainā vietā ar labu gaisa cirkulāciju. Glabā tos vai nu groziņā vai tīkliņā. Ja ķiploks jāuzglabā ilgāk, tā galviņas var sasaldēt. To krāsa pēc tam gan kļūs dzeltena, bet aromāts un uztruvērtība nemainīsies.

Kafijas pupiņas

Foto: Shutterstock

Īstermiņā jāglabā istabas temperatūrā, ilgtermiņā – saldētavā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī. Kafijas pupiņas jāglabā sausā, tumšā un vēsā vietā, tālāk no plīts vai citiem siltumu dodošiem elementiem. Ja pupiņas pērk lielā daudzumā un daļa jāglabā ilgstoši, tad sadali pupiņas mazākās paciņās un iesaldē, tad tās nezaudēs aromātu. Saldētavā tās var turēt mēnesi.

Maize

Foto: Shutterstock

Īstermiņā jāglabā istabas temperatūrā, ilgtermiņā – saldētavā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī. Maize, lai neizkalstu, jāglabā maisiņā vai speciālā maizes kastē. Vasarā, kad maize ātri bojājas, daļu pēc nopirkšanas liec maisiņā, cieši nosien un glabā saldētavā.

Avokado

Foto: Shutterstock

Jāglabā istabas temperatūrā. Nav ieteicams glabāt ledusskapī. Ielikti ledusskapī avokado nenogatavosies. Cietos avokado noliec plauktā uz 4 – 5 dienām, līdz tie gatavi. Avokado ātrāk nogatavosies, ja to ieliksi papīra maisiņā. Ja tev paliek pāri gatavs, pārgriezts avokado, aprasini to ar citrona vai laima sulu, ieliec noslēdzamā konteinerā, kurā netiek iekšā gaiss un vienu dienu vari to glabāt ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!