Foto: Shutterstock
Ir grūti iedomāties ēdiena gatavošanu bez garšvielām. Katram virtuvē ir neskaitāmas kārbiņas un trauciņi ar aromātisko saturu. Visticamākais, ka tu nedomā par to, vai šīs piedevas ir veselīgas vai nav. Tomēr garšvielas ne tikai uzlabo ēdiena garšu un smaržu, bet arī iedarbojas uz organisma labsajūtu un veselību kopumā.

Pasaulē tiek lietots neskaitāms daudzums garšvielu. Katrai no tām ir ne tikai sava smarža, krāsa un pielietojuma tradīcija, bet katrai ir arī savas unikālās vērtīgās īpašības.

Nedaudz vēstures
Bija laiks, kad garšvielas bija vērtīgākas kā zelta stieņi, tās dāvināja karaļiem un īpaši nozīmīgiem cilvēkiem. To vārdā tika atklātas jaunas zemes un kontinenti, tika izveidoti jauni tirdzniecības ceļi. Jo bagātāks bija nams, jo vairāk garšvielu lietoja tā virtuvē.

Garšvielu slēptās īpašības
Kad tu mielojies ar pikantu un asu ēdienu, tavs organisms izstrādā endorfīnus jeb tā saucamos laimes hormonus. Visas asās, dedzinošās garšvielas ir arī dabiskie antibiotiķi, jo tie satur kapsaicīnu un alicīnu, kas spēj uzveikt dažādus vīrusus un citus kaitīgos mikroorganismus. Piemēram, tādi ir visi čili pipari, melnie pipari un ķiploks.

Zaļās krāsas smaržīgie garšaugi satur visus organismam nepieciešamos antioksidantus, kas samazina kancerogēno vielu degradējošo iedarbību, kā arī aizkavē novecošanās procesus.

Daudzas garšvielas un garšaugi līdzsvaro cukura līmeni asinīs, aizkavē un ārstē iekaisumu procesus, aktivizē vielmaiņu, šķeļ taukus un cīnās ar mikrobiem. To vērtīgās īpašības ir pelnījušas, lai par tām rakstītu grāmatas.

Piedāvājam 16 visveselīgāko un visbiežāk izmantoto garšvielu sarakstu:

Pipari

Foto: Shutterstock

Visiem pipariem, gan melnajiem piparu graudiņiem, gan dažādajiem čili piemīt dažas kopīgas īpašības. Tie visi ne tikai piešķir ēdienam pikantumu un asumiņu, bet tie arī novērš riskus saslimšanai ar dažādām vēža formām. Pipari stiprina imūnsistēmu un aizsargā organismu no dažādām saaukstēšanās slimībām. Tie uzlabo arī kaulu struktūru, normalizē asins recēšanu. Šīs garšvielas būtu īpaši ieteicamas smēķētājiem, jo to sastāvā esošais beta-kriptoksantīns neitralizē tabakas kaitīgo ietekmi uz organismu.

Krustnagliņas un lauru lapas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Krustnagliņas un lauru lapas sekmē augšējo elpošanas ceļu veselību un izturību pret saslimšanu. To sastāvā esošās ēteriskās eļļas atvieglo elpošanu, silda organismu, uzlabo asinsriti, dziedē klepu, attīra gļotādu. Tām piemīt antiseptiska un pretiekaisuma iedarbība.

Pētersīļi

Pētersīļi ir iecienīts garšaugs. Svaigie pētersīļi atjauno spēkus un neitralizē organismā uzkrājušās indes. Tajos ir ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu. Tos pakošļājot, var likvidēt nepatīkamu smaku mutē. Svaigi pētersīļi ir arī lielisks temperatūru pazeminošs līdzeklis, kas veicina atklepošanos. Kaltēti pētersīļi veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, kā arī uzlabo vielmaiņas procesus.

Ķimenes un dilles

Foto: Shutterstock

Ķimenes un dilles ir superaugi cīņai ar klepu. Tās darbojas kā antisklerotisks un asinsspiedienu pazeminošs, arī kā urīndzenošs līdzeklis. Ķimenes un dilles ir ieteicamas garšvielas jaunajām māmiņām. To lietošana uzlabo piena kvalitāti, vairojot pienā esošās imūnvielas.

Piparmētras

Foto: Shutterstock

Piparmētras un visas citas tām līdzīgās mētras ne tikai uzlabo ēdiena vai dzēriena garšu, bet tās visas ir spēcīgi un iedarbīgi līdzekļi pret sliktu dūšu, migrēnu. Tās ir lielisks līdzeklis saaukstēšanās un gripas gadījumos, pret kakla sāpēm un bronhītu. Piparmētrām piemīt arī nomierinošs, stresu mazinošs efekts. Ar tām aromatizēti ēdieni uzlabo garastāvokli.

Vaniļa

Foto: Shutterstock

Debešķīgi smaržīgā vaniļa palēlina novecošanas procesus un kavē ļaundabīgo šūnu veidošanos, Alcheimera un Parkinsona slimības rašanos. Tas viss vaniļai iespējams, pateicoties tās sastāvā esošajam polifenolam. Šī viela samazina asinīs arī holesterīna daudzumu un palīdz novērst trombu veidošanos. Protams, vērtīga ir tikai dabīgā vaniļa nevis ķīmiskā smaržviela.

Kanēlis

Foto: Shutterstock

Kanēlis stabilizē asinīs cukura līmeni, tādēļ tas ir īpaši ieteicams diabētiķiem. Tas turklāt regulē un normalizē apetīti, palīdz atbrīvoties no tieksmes pēc saldumiem. Ja, piemēram, vēlies atradināties no cukura pievienošanas tējai un kafijai, pievieno dzērienam nedaudz kanēļa. Turklāt nedaudz pievienots pie ēdiena, tas rada savlaicīgu sāta sajūtu.

Ķiploki un ingvers

Foto: Shutterstock

Par ķiploku un ingvera pozitīvajām īpašībām ir daudz rakstīts un dzirdēts. Tie ir ļoti jaudīgi profilaktiskie līdzekļi pret saaukstēšanos, kā arī slimības gadījumā tie palīdz ātrāk atveseļoties. Ķiploki un ingvers paātrina vielmaiņu un palīdz novājēt. Tie stimulē tērēt papildus kalorijas, lai organismā radītu siltumu. Vai viss ir tik vienkārši? Tie vienlaicīgi palielina apetīti, kuru diētas gadījumā jāmāk gudri remdēt. Ingvers palīdz arī vieglas toksikozes gadījumos un mazina nelabu dūšu.

Kurkuma

Foto: Shutterstock

Kurkumu var droši ierakstīt superproduktu sarakstā. Kurkuma novērš ļaundabīgo audzēju veidošanos, kavē aknu cirozes attīstību, normalizē žults pūšļa darbību, aizkavē dažādu iekaisuma procesu attīstību, uzlabo gremošanu un nodrošina zarnu floras normalizāciju. Tā ir dabīgā antibiotika, kuras iedarbība neatpaliek no ķīmiskajiem medikamentiem.

Karijs

Foto: Shutterstock

Karijs ir vairāk kā desmit garšvielu sajaukums. Maisījumi var būt nedaudz atšķirīgi, bet parasti karija pulveris satur kurkumu, koriandru, kanēli, ingveru, piparus un citas garšvielas. Kariju lietot regulāri īpaši ieteicams diabēta slimniekiem un tiem, kuri ir diabēta riska grupā. Tas ir ļoti vēlams arī vecākiem cilvēkiem, jo normalizē cukura līmeni asinīs un vielmaiņu.

Anīss

Foto: Shutterstock

Neskatoties uz anīsa īpatnējo smaržu un garšu, tā ir izcila garšviela marinādēm un gaļas ēdieniem. Anīsa sēkliņās esošās ēteriskās eļļas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, neļauj veidoties vēdera aizcietējumiem un kopumā normalizē zarnu darbību. Tas darbojas arī kā atkrēpošanas un pretiekaisuma līdzeklis.

Sezama sēklas un eļļa

Foto: Shutterstock

Lietojot regulāri sezama sēklas, tās normalizē arteriālo spiedienu, samazina holesterīna līmeni asinīs, novērš ļaundabīgo audzēju riskus. Toties regulāri lietojot sezama eļļu, tiek normalizēta zarnu darbība. Sezama eļļa tāpat kā olīveļļa satur labos taukus.

Dažas kaitīgās īpašības

Foto: Shutterstock

Pie kaitīgajām īpašībām būtu jāatzīmē fakts, ka garšvielas un garšaugi ir jālieto ļoti uzmanīgi hronisku gremošanas orgānu saslimšanas gadījumos, piemēram, pankreatīta, kuņģa čūlas un gastrīta saasināšanās situācijās. Jāuzmanās arī alerģiskiem cilvēkiem, astmātiķiem un urīnceļu iekaisuma slimniekiem. Šādās situācijās jākonsultējas ar ārstu.

Jebkurā gadījumā, ir ļoti daudz aktīvas garšvielas, kuras nedrīkst patērēt vairāk par 5 gramiem dienā. Piemēram, kanēlis, muskatrieksts un salvija var izraisīt krampjus, bet krustnagliņas – miegainumu. Rozmarīnu un safrānu nedrīkst lietot grūtnieces. Ir jāuzmanās, lai acīs neierīvētu asos čili piparus, jo tie var izraisīt tīklenes apdegumu.

Dažas garšvielas, piemēram, karijs var izmainīt dažu medikamentu iedarbības raksturu. Tādēļ, ja regulāri lieto kādas zāles, ieteicams par garšvielām apspriesties ar ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!