Foto: Shutterstock
Turpinot slēptās degustācijas, Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu veikusi vēl vienu pētījumu, kurā šoreiz noskaidrota gardākā kūpinātā dāņu salami desa. Degustācija veikta tieši dāņu salami desām, jo kūpināto desu segmenta klāsts ir ļoti dažāds, līdz ar to nācies noskaidrot, kā jāgaršo viena nosaukuma produktiem, informē LTA.

Vienlaikus LTA uzsver, ka Latvijā nav vienotu standartu, kā jāgaršo viena nosaukuma produktiem, lai gan ražotāji vadās pēc līdzīgiem kritērijiem. Atsevišķiem ražojumiem gan ir saglabāts tradicionālais nosaukums, bet receptūra laika gaitā mainījusies. Tieši šis aspekts palielina degustācijas nozīmi konkrēta nosaukuma ražojumiem, novērtējot un izdarot secinājumus, kādu garšu sagaida patērētāji un kura ražotāja produkts tiek vērtēts visaugstāk.

LTA šāda veida degustācijas periodiski rīko kopš 2002. gada, tāpēc var sekot līdzi ne tikai gaļas produktu sortimentam, tā izmaiņām un pircēju prasībām, bet arī novērtēt gaļas pārstrādes nozari un Latvijas ražotājus kopumā.

Līdzīgi kā pētījumā marta pirmajā pusē ar vārītajām desām, arī kūpinātās desas tika vērtētas slēptajā degustācijā, ēdājiem nezinot, kāda ražotāja desu tie bauda. Desas šādā degustācijā tika pasniegtas bez iepakojuma un apvalka. Vērtēšanas kritēriji – ārējais izskats, izskats griezumā, konsistence, garša un smarža.

Pētījumā apkopots gan pircēju, gan ekspertu – topošo un praktizējošo pārtikas tehnologu, kā arī institūta "Bior" degustatora viedoklis. Kā uzsver LTA prezidents Henriks Danusēvičs, pircējiem būtu jādod iespēja salīdzināt un novērtēt dažādu ražotāju produkciju, lai varētu izvēlēties labāko. Degustācijas palīdz salīdzināt un dod priekšstatu par to, ko slēpj iepakojums. Dāņu salami desas slēptā degustācija notika lielveikalā "Elvi", Tēriņu ielā 62.

Pēc ekspertu viedokļa par labāko kūpināto desu ir atzīta "Forevers" dāņu salami, otrajā vietā ierindojās "Jelgavas Gaļas kombināta" dāņu salami desa. Savukārt no pircēju puses saņemtajā vērtējumā par garšīgāko atzīta "Jelgavas Gaļas kombināta" dāņu salami desa un par otro labāko – "Forevers" dāņu salami. Interesanti, ka gan ekspertu, gan pircēju viedoklis bija vienots, degustējot "Ardeks" dāņu salami ražojumu. Rezultāti vērtējuma anketās un pircēju balsojums to novērtēja ar trešo vietu.

Kā secināja eksperti pēc kūpināto desu degustācijas – kopumā visu ražotāju veikums bija līdzvērtīgā līmenī, tikai viens no paraugiem īsti neatbilda kritērijiem, kādai jābūt dāņu salami desai. Ja patērētājs ir mazāk izvēlīgs un nezinošs par konkrēto desu veidu, tad arī varētu nepilnības nepamanīt. Protams, pirmkārt, svarīgs vizuālais izskats. Kaut gan nereti nākas vilties, iegādājoties arī vizuāli pievilcīgu produktu. Otrkārt, dāņu salami konsistence nedrīkstētu būt pārāk mīksta vai irdena. Tāpat nepieļaujama kāda nepatīkama tauku piegarša, bet jābūt sajūtamai gaļas garšai ar pievienotiem speķa gabaliņiem. Kopumā raksturojot, dāņu salami desa nav vienkārša, bet ar raksturīgu izteiktu garšu, lai pircējam nesagādātu vilšanos. Tā par attiecīgo produktu izsakās pārtikas tehnologi un zinoši eksperti.

Kā norāda asociācija, tirgū joprojām strādā uzņēmumi, kas LTA organizētajos kvalitātes novērtējuma pasākumos piedalījušies no to pirmsākumiem. To vidū ir, piemēram, AS "Lido" (pirms tam SIA "Lido"), SIA "Forevers", AS "HKScan" (pirms tam "Rīgas Miesnieks"), SIA "Rēzeknes Gaļas kombināts" (pirms tam AS "Rēzeknes Gaļas kombināts").

"Nenoliedzami tirgus šo gadu laikā ir ļoti mainījies, un liela daļa no ražotājiem dažādu apsvērumu dēļ vairs nepastāv. Tomēr pozitīva ir tendence tirgū strādāt stabiliem līderiem, kas izgājuši cauri dažādiem uzņēmumu attīstības posmiem, pārvarējuši nozares un ekonomiskos izaicinājumus. Uzticība ražotājam, kas izturējis laika pārbaudi, noteikti var būt lielāka un, izvēloties produktus, der pievērst uzmanību arī uzņēmuma darbības ilgumam," stāsta LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!