Foto: Shutterstock
Praktisku pētījumu veikusi Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) sadarbībā ar Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikumu, lai noskaidrotu patērētāju viedokli par populārākajiem gaļas produktiem Latvijā dažādās gaļas produktu grupās. Nejaušie garāmgājēji noteikuši to, kura no vārītajām desām viņuprāt ir vislabākā, informē LTA.

Pētījums īstenots slēptās degustācijas veidā, noskaidrojot gan pircēju, gan ekspertu – topošo un praktizējošo pārtikas tehnologu, kā arī institūta "Bior" degustatora viedokli. Projekta laikā analizētas piecas gaļas produktu kategorijas – vārītās desas, puskūpinātās desas, cīsiņi, sardeles un kūpināta gaļa, vadoties pēc populārākajiem un visvairāk pirktajiem gaļas produktiem katrā produktu grupā. Eksperimentālā pētījuma ietvaros notikusi vārītās desas degustācija lielveikalā "Stockmann".

Foto: Publicitātes attēls

Pēc ekspertu viedokļa par labāko vārīto desu ir atzīta "Doktordesa ekstra" ("Forevers"), otrajā vietā "Desa doktora ekstra" ("Rīgas Miesnieks"). Savukārt no pircēju puses saņemtajā aklās degustācijas vērtējumā par garšīgāko atzīta "Desa doktora ekstra" ("Rīgas Miesnieks") un otro – "Doktordesa ekstra" ("Forevers"). Gan ekspertu, gan pircēju viedoklis bija vienots, degustējot "Rēzeknes gaļas kombināta" ražojumu "Augstākā labuma doktordesa" – tā ierindojās trešajā vietā.

Desas aklajā degustācijā tika pasniegtas bez iepakojuma un apvalka. Vērtēšanas kritēriji – ārējais izskats, izskats griezumā, konsistence, garša un smarža. Pircēji varēja nogaršot un izvēlēties viņuprāt labāko vārīto desu no piedāvātajām un "nobalsot" ar žetonu. Savukārt topošie pārtikas produktu ražošanas tehnologi un profesionālā komisija kopā ar veikalu iepirkuma speciālistiem veica savu vērtējumu speciālās anketās.

Paredzēts, ka drīzumā tiks vērtēti pircēju iecienītie produkti arī citās kategorijās, piemēram, kūpināta desa, kūpināta gaļa, sardeles un cīsiņi. Tuvākajā laikā tās būs dažādu ražotāju piedāvātās cieti kūpinātās desas, bet degustācija notiks kādā no veikaliem "Elvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!