Foto: Shutterstock
Jau trešo reizi Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) sadarbībā ar mazumtirgotājiem rīkoja aklo degustāciju. Šoreiz, lai noskaidrotu labāko kūpināto cūkgaļas karbonādi.

Neskatoties uz arvien pieaugošu gaļas produktu sortimenta daudzveidību, Latvijā kūpināta gaļa un gaļas produkti joprojām tiek augstu novērtēti. Tam pamatā ir jau no seniem laikiem izkoptas tradīcijas, lai ilgāk saglabātu gaļas produkta īpašības.

Mūsdienās gaļa vairs netiek kūpināta tikai uzglabāšanas nolūkos, bet arī, lai piešķirtu tai īpašo kūpinājumam raksturīgo garšu un smaržu, kas ražotāju stimulē nodrošināt pircējam plašu kūpinājumu sortimentu. Jāuzsver, ka Latvijā nav vienotu standartu, kas noteiktu, kā jāgaršo viena nosaukuma produktiem, tāpēc ražotāji vadās pēc vienas mērauklas – pieprasījums no pircējiem. Šis aspekts palielina degustācijas nozīmi gan ražotājam, gan pircējam. Kopš 2002. gada LTA periodiski rīko degustācijas, lai pircējam palīdzētu orientēties gaļas produktu sortimentā, turpretim ražotājam palīdzētu sekot gaļas pieprasījuma tendencēm un tam, kādu produkta garšu sagaida patērētāji.

Gan profesionāli vērtētāji, gan pircēji veikalā, degustējot dažādu Latvijas ražotāju karsti kūpinātas cūkgaļas karbonādi, par labāko atzīmēja "Forevers" ražoto karsti kūpināto cūkgaļas karbonādi.

Otrās un trešās vietas ieguvējus vērtētāji noteica nevienbalsīgi. Ekspertu vērtējumā otrajā vietā ierindojās "Gaļas nams – Ādaži" ražotā karbonāde, savukārt trešajā vietā – "GPU Nākotne" ražotā "Jubilāra karbonāde". Pircēji balsojumā par otro labāko atzina "Rīgas Miesnieks" ražoto kūpināto karbonādi, trešo vietu piešķīra "Ramata" ražotai cūkgaļas karbonādei.

Kā norādīja Latvijas ražotāji, tad ikvienam gaļas izstrādājumu izgatavotājam receptūrā un ražošanā svarīgākais vērtētājs ir pircējs, kura vēlmes un priekšrocības regulē gan tirgus nosacījumus, gan, to, kādai ir jābūt produkta kvalitātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!