Foto: Publicitātes foto
"Tā ātrā ēšana mūs lēnām nogalina!" – šis pavāra Mārtiņa Rītiņa teiciens jau folklorizējies. Tā kā mirt pirms laika neviens nav noskaņots, cilvēki tomēr meklē iespējas ēst tā, lai dzīve būtu gana gara un vēlams – labu garšas piedzīvojumu pilna. Taču kā panākt to, ka ēdiens ir pagatavojams ātri, bet joprojām ir gards un veselīgs? Šādas iemaņas ir ne katram, tāpēc pēdējā laikā cilvēki pulcējas īpašos ātrās ēst gatavošanas semināros.

Ātri, ātri, ātri un.... garšīgi

Viens pēc otra noteiktā laikā semināra telpās sapulcējas cilvēki. Šodien te paredzēts Veģetārā uztura skolas "Vegus" ātri gatavojamo ēdienu seminārs. Telpas gaisā valda tāds garšvielu aromāts, ka vēders nevilšus saraujas. Sajūta, ka gribās ēst, bet nav laika ilgi gatavot, te ir pazīstama katram. Uz semināru sapulcējušās astoņas dāmas un viens kungs. Drīz atklājas, ka virtuves zinību meistarības pakāpe te katram ir ļoti atšķirīga. Tomēr kopumā visi ir amatieri - mīļotāji. Cilvēki, kas vēlas par uztura gatavošanu uzzināt vairāk. Ir veģetārieši un ir arī gaļēdāji.

Pa plāna vidu ap lielu, produktiem klātu galdu (nekādu pusfabrikātu!), grozās kursa pasniedzēja - arī ēdienu baudītāja un gatavošanas entuziaste, skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase. Stūrī klucīšus uz grīdas liek Ditas mazā meita. Atmosfēra ir patīkama un garšvielu aromāts aizvien kutina degunu.

"Varam sākt! Šodien apmēram trīs stundās iemācīsimies pagatavot 11 ēdienus!" smaida Dita. Klātesošie izpūš gaisu un ķer pie vēderiem - tas ir iespējams?! Visi saņem recepšu lapas un "ātrās gatavošanas baušļus", to visu mājās varēs vēlreiz un vēlreiz rūpīgi izstudēt, bet tagad visi ķeras pie gatavošanas. 10 minūšu laikā kopš sākās rosība pie galda ir gatavs pirmais un neticami garšīgais ēdiens - kuskus zupa. Pati zupa bija jāvāra tikai 5 minūtes. Kaut kas traks.....

Raiba publika, radoši ēdieni

"Radīju šādu mācību kursu, jo bija pieprasījums. Laikmets tāds! Visu vajag ātri!" stāsta skolas vadītāja Dita. Mācīties nākot visdažādākā vecuma cilvēki. Pārsvarā 30-40 gadus veci cilvēki, otra nopietna grupa -16-20 gadus veci jaunieši, jo šajā vecumā daudziem rodas interese par veģetārismu. Vēl nākot omes, jo viņām ir jābaro ģimenē kāds veģetārietis, un omes tad ķer pie sirds - kā to izdarīt? Atsevišķa grupa ir alerģisku bērnu vecāki, kas arī meklē izeju - ko bērniem dot un kā to pagatavot ātri.

"Nāk cilvēki ar dažādām prasmēm - tādi, kas gatavo ļoti labi, pat labāk par mani, bet nezina konkrētos paņēmienus. Ir tādi, kas nekad mūžā nav burkānu griezuši - tad iemācamies visas dārzeņu smalcināšanas tehnikas. Visas zināšanas cenšos dot tādas, lai cilvēks varētu izmantot to savā reālajā dzīvē. Katrs atrod sev ko interesantu," stāsta Dita.

Pārvarējuši pirmo mulsumu, visi drīz draudzīgi sāk rosīties ap galdu. Dita rāda, kāds kaut ko griež, kapā, cits pieraksta kādu svarīgu frāzi uz recepšu lapas malas. Kāds jau pielikts pie trauku mazgāšanas. Katliņš burbuļo, vairākās pannās čurkst un cepas. No cepeškrāsns pa spraugām ārā laužas kārtainās kūkas smarža. Viss notiek neticami ātri.

Lai panāktu šo ātrumu, jāievēro zināmi priekšnosacījumi. Tur ir svarīga gan konkrētu recepšu izvēle, pareizu produktu izvēle un visa procesa plānošana. Daļa no informācijas šķiet jau apgūta un zināma, taču daļa ir tiešām jaunums un rodas jautājums - kur es biju agrāk?

"Parasti cilvēkiem "atveras čakras uz garšvielām"! Pēc tam dzirdu, ka viņi sāk iegādāties normālas garšvielas, nevis Vegetu, sāk kombinēt, eksperimentēt un piešķirt ēdienam stilu. Šeit iemācās reāli pielietot ātrās gatavošanas tehnikas, jo veģetārs ēdiens jau pats par sevi ir stipri ātrāk gatavojams nekā gaļas ēdieni. Kad pārnāc vēlu no darba un mājās visi sit ar karotēm pa galdu, var pagatavot veselīgu, sabalansētu, salīdzinoši lētu ēdienu ātri. Tas ir svarīgi," skaidro Dita.

11 ēdieni un kaudzīte zināšanu

Neilgā laikā esam pagatavojuši kuskus zupu, ābolu plūmju sacepumu, rīsus ar kariju, ananāsiem, Indijas riekstiem un lociņiem. Tad seko vairākas man jaunas garšas - rīsi ar magoņu sēkliņām un citronu sulu, griķi ar saceptu tofu, sojas mērci un sezama sēklām, krēmkokteilis un banānu konfektes un vēl pārītis kulinārijas ēdambrīnumu.

Laiks ir paskrējis nemanot. Cilvēki dalās iespaidos, pļāpā, gvelž niekus un smejas. "Bet es parasti daru tā..." vai "Man prātā nebija ienācis, ka var arī šitā..." - tās ir bieži dzirdamas frāzes. "Gadās, ka ir cilvēki, kas nekad nav redzējuši, kā vārās rīsi. Parasti viņi ir nesen atdalījušies no vecākiem un atklājuši, ka rīsi paši nevārās. Taču te drīkst vaicāt jebko, dumju jautājumu nav. Ir grupas, kas izrauj tēmu divās stundās - viņiem viss ir skaidrs, un ir, kas jautā un jautā un beigās nevar dabūt pa durvīm laukā," smejas kursa vadītāja.

Ātri gatavojamo ēdienu kurss ir galā. Esmu guvusi dažas vērtīgas atziņas, jo īpaši kā gaļēdājs, izrādās - veģetārs ēdiens ir vienkāršs, viegli "saprotams" un ātri gatavojams, salīdzinoši lēts. No katras te demonstrētās receptes iespējams atvasināt vēl 4-5 citus ēdienus. Bet pats galvenais laikam ir iedvesma. Tā tiešām ir ieradusies! Saloku recepšu lapas un noglabāju somiņā. Ja to tā varētu apzīmēt, tad "čakra uz garšvielām un ātro gatavošanu" ir vaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!