Foto: Shutterstock
Vai kādreiz esat aizdomājušies, kā radies viens vai otrs deserts? Šis būs stāsts par pavisam vienkāršu, taču ļoti garšīgu saldo ēdienu, kas radies īstenā angļu mierā – "Eton mess" jeb "Ītonas juceklis". Pamatformula pavisam vienkārša – ņemam ļoti vēsturisku koledžu, pasniedzam tajā desertu un ļaujam to pirms ēšanas sabojāt negaidītam starpgadījumam.

"Eton mess" ir Lielbritānijā ļoti plaši pazīstams deserts, kas otrreizēju popularitāti ieguvis vien pēdējos 10 gados, kad aizvien vairāk smalku restorānu to iekļāvuši savās ēdienkartēs. Taču tā vēsture ir visai sena – pirmo reizi šis ēdiens dokumentēts drukātā formā jau tālajā 1893. gadā, kad pasniegts kādā dārza ballītē par godu Jorkas hercoga Džordža saderināšanai ar Tekas princesi Meju.

Taču visizplatītākā ēdienu vēsturnieku versija ir tā, ka deserts radies Ītonas koledžā – prestižajā puišu internātskolā, ko 1440. gadā dibinājis karalis Henrijs VI. Kopš 20. gadsimta 30. gadiem "Ītonas juceklis" tiek pasniegts ikgadējā kriketa mačā starp Ītonas un Harovas skolām. Leģenda vēsta, ka deserts radies, pateicoties kādam neveiklam un lielam labradoram. Skolas audzēkņiem sagatavoti deserti – zemeņu bezē kūkas. Taču tām virsū uzsēdies lielais suns. Tā nu ļaudis vis nav cēluši lielu jandāliņu un vainojuši suni, bet gan pasnieguši desertu tāpat – samīcītu.

Tomēr ticamākā versija ir tā, ka deserts tapis koledžas pavāra virtuvē 20. gadsimta 30. gados, kad arī to sāka pasniegt kā oficiālo skolas desertu. Klasiskajā receptē ir vien trīs deserta elementi – sadrupināti bezē cepumi, stingrs putukrējums un zemeņu vai banānu gabaliņi.

Kā pagatavot klasisko 'Eton mess' desertu?

Foto: Shutterstock

Šis deserts visgardāk sanāks, ja gan bezē, gan putukrējumu gatavosi pats. Protams, laika taupības nolūkos vari izmantot veikalā nopirktus bezē cepumus, taču labākam rezultātam iesakām pamēģināt visu no A līdz Z.

Sastāvdaļas:

  • 4 olu baltumi;
  • 280 grami pūdercukurs;
  • šķipsna sāls;
  • 900 grami zemenes vai banānu gabaliņi;
  • 1 ĒK vaniļas cukurs;
  • 900 ml saldais krējums.

Vispirms gatavo bezē. Lielā bļodā salej olu baltumus un pievieno sāli. Ar mikseri sakuļ stingrās putās, līdz masa ir spīdīgi balta. Cepeškrāsni pirms tam uzkarsē līdz 100°C. Bezē liec uz cepešplātīm, kas izklātas ar cepampapīru, ar karoti veidojot palielus apļus. Tad bezē liek cepeškrāsnī un cep apmēram 3 stundas – neuztraucies, nepiedegs! Tā kā temperatūra ir ļoti zema, bezē izkaltīs. Pēc tam atdzesē turpat krāsnī.

Lielā bļodā saber zemeņu vai banānu gabaliņus un apber ar vaniļas cukuru. Ļauj ievilkties 20 minūtes. Tikmēr citā bļodā sakul saldo krējumu, kam pievienots pūdercukurs.

Un nu jautrākā daļa – jucekļa taisīšana! Zemenes iecilā putukrējuma masā. Bezē cepumus salauz un sadrupini palielos gabaliņos. Desertā viegli iecilā bezē un pasniedz nelielās porcijās uzreiz, kamēr bezē vēl kraukšķīgs. Ar šo recepti varēsi pabarot vismaz 8 ēdājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!