Foto: Shutterstock
Visos laikos un visos kontinentos cilvēki ir bijuši māņticīgi attiecībā uz ēdienu - ir interesanti uzzināt, kam ticējušas un tic citas tautas dažādās pasaules valstīs. Ķiploks, kas cīnās pret vampīriem, ir tikai pats pats sākums garajam stāstam par to, kā atvairīt ļaunos garus vai ar kādiem paņēmieniem pievilināt mīļoto.

Arī latvieši nokritušu maizīti noskūpsta, lai tās nekad mūžā nepietrūktu, un zupu šķīvī nelej "pāri rokai", lai nevēlētu ļaunu ēdājam. Par latviešu ticējumiem rakstīsim citreiz, šoreiz aplūkosim eksotiskākas valstis citos platuma grādos.

Ķiploki

Foto: AFP/Scanpix

Senie grieķi ticēja ļaunajai acij - ja kāds tev uzlika "ļauno aci", tad tev sekoja neveiksmes viena pēc otras. Tāpat viņi uzskatīja, ka ķiploks palīdz aizsargāties pret šādu likstu. Izskatās, ka līdz pat mūsdienām ir saglabājies uzskats par to, ka ķiploks sargā no visa ļauna, tajā skaitā, arī no vampīriem. Visdrošāk ķiploka daiviņas ieteicams pakārt kaklā!

Olas

Foto: Shutterstock

Ola ir auglības simbols. Tādēļ senos laikos zemnieki apstaigāja savus laukus un izkaisīja pār tiem vārītu olu gabaliņus, uzskatīdami, ka šāda ieraža palīdzēs lielai ražai nākamajā gadā. Cits ticējums vēsta, ka, pārsitot čaumalu olai ar diviem dzeltenumiem, laimīgais olas turētājs vai nu drīzumā apprecēsies vai tam ģimenē piedzims dvīņi. Noteikti jāsavāc olas čaumalas pēc tās izlietošanas, jo cilvēki tic, ka atlidos ragana, savāks čaumalu gabalus, iepūtīs burās un jūrā drīz sāksies vētra.

Sāls

Foto: Scanpix

Sāli lietojot, jābūt pavisam uzmanīgiem! Sāli izbērt - nelaimi piesaukt. Ja nu gadījies to tomēr izdarīt, sāls ar labo roku jāsviež pār kreiso plecu sātanam tieši acīs! To neizdarot, tu riskē, ka nelabais nolaupīs tavu dvēseli.

Maize

Foto: LETA

Ja griežot maizes šķēli ieraugi tajā caurumu (t.i., gaisa burbuli), tas nozīmē, ka drīz kāds mirs. Caurums ticējumos nozīmē zārku. Tāpat, cepot maizi, klaipiņa augšpusē jāiegriež krusts - ja to neizdarīs, tad uz maizes apsēdīsies nelabais un to sabojās.

Nūdeles

Foto: Shutterstock

Ķīnā nūdeles ir ilga mūža simbols. Tādēļ nekādā gadījumā tās nedrīkst griezt uz pusēm vai mazākās daļās, jo ķīnieši tic, ka tā tiek saīsināts dzīves garums! Tā vietā nūdeles ar skaņu jāsūc mutē, tādējādi izrādot pavāram, cik tās ir gardas.

Tēja

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tēja ir viens no tiem pārtikas produktiem, kuri ticējumos tiek pieminēti visbiežāk. Piemēram, angļi uzskata, ka tējai pienu nedrīkst pievienot pirms cukura, vai arī tev nekad neizdosies apprecēties. Ir arī gluži pretējs ticējums - tējas tasītes apakšā neizkusis cukurs nozīmē, ka kāds ir tevī iemīlējies. Tējas izliešana nozīmē negaidītu ciemiņu ierašanos. Vēl - nedrīkst ļaut diviem cilvēkiem ieliet tēju tasītē, jo tas var būt uz nelaimi.

Kafija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā pareizi dzert kafiju saskaņā ar ticējumiem? Kad kafija ielieta tasītē, ar karoti jānosmeļ mazie burbulīši un tie jāapēd, tad drīz vien tavā maciņā neplānoti ieripos liela naudas summa. Šajā gadījumā - diezgan plānoti, vai ne?

Apelsīni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tautas ticējums vēsta, ka, pasniedzot kādam apelsīnu, tu uzreiz liksi šim cilvēkam tevī iemīlēties. Gribi pārbaudīt?

Rīsi

Foto: Shutterstock

Tradīcija apbērt jauno pāri ar rīsiem pēc laulību ceremonijas nav nekas neparasts. Pamatojums? Rīsi nes veselību, bagātību, pārticību un laimi. Turklāt pēc tam tos kāri notiesā putni un ir pateicīgi par šādu cilvēku ieražu.

Pētersīļi


Interesanti, bet pētersīļi ir apvīti ar dažādām teikām un ticējumiem. Pētersīļu sēšana no sēklām palīdzēs sievietei palikt grūtai. Ja augs negrib ņemties spēkā, vaina ir vīrā. Un lai ko tu darītu, nekādā gadījumā nenes pētersīļus līdzi ciemos, jo tie nes nelaimi. Šī auga pasniegšana dāvanā nav ieteicama šī paša iemesla dēļ - tas nozīmē, ka vēli dāvanas saņēmējam ļaunu.

Čili pipari

Foto: Shutterstock

Nekādā gadījumā nenodod čili piparu vai kādu citu aso piparu savam draugam vai paziņam tieši rokās - tautas ticējums vēsta, ka šāda rīcība var novest pie draudzības izjukšanas. Pareizāk rīkosies, ja piparu noliksi uz galda virsmas un draugs to paņems pēc tam.

Zemesrieksti

Foto: AFP/Scanpix

Ja esi aktieris vai sportists, atceries - nekādā gadījumā neēd zemesriekstus pirms svarīga starta vai uzstāšanās. Tiek uzskatīts, ka šie rieksti nes neveiksmi un neizdošanos visā, kas saistīts ar skatuvi un sacensībām.

Dzimšanas dienas kūka

Foto: Shutterstock

Vai zini, ka svecīšu un kūkas tradīciju dzimšanas dienās aizsāka jau senie grieķi? Viņi cepa mēness formas medus kūkas, lai suminātu mēness dievietes Artemīdas dzimšanu. Tas pievilināja ļaunos garus, tādēļ sveču dedzināšana notika, lai aizgaiņātu tos prom. Redzi kādu sakarību starp svecīšu nopūšanu uz dzimšanas dienas tortes un vēlēšanās piepildīšanos?

Āboli

Foto: Shutterstock

Ebreju jaunajā gadā āboli tiek mērkti medū, jo tas simbolizē cerības un saldo gadu, kas nāks. Senākos laikos cilvēki ticēja, ka, pārgriežot ābolu un izskaitot tā sēkliņas, varēja precīzi noteikt, cik bērni nākotnē gaidāmi.

Sīpoli

Foto: Shutterstock

Sīpolā jāsadur mazi kociņi un tas jānoliek mājās uz palodzes - šādi tu aizbaidīsi ļaunos garus.

Vīnogas

Dienvidamerikas iedzīvotāji tic, ka, Jaunā gada naktī, kad pulkstenis sit pusnakti, jāapēd 12 vīnojas, tādējādi simbolizējot gada 12 mēnešus. Ja vīnoga ir salda, tad konkrētais mēnesis būs izdevies. Ja skāba - tas gaidām likstām pilns.

Banāni

Foto: Shutterstock

Dari ko darīdams, bet nekādā gadījumā banānu negriez gabalos. Drīksti to salauzt mazākos gabalos ar pirkstiem. Tāpat ticējums vēsta, ka banānus nedrīkst uznest uz kuģa - tad loms būs mazs un pastāv liela iespēja kuģim jūrā pazust.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!