Foto: Shutterstock
Cēzara salāti nu jau daudzus gadu desmitus ir absolūtā klasika restorānu ēdienkartes piedāvājumā. Gardēži pat dodas medībās, meklējot ideālos Cēzara salātus un pavāru, kas spēs pagatavot visgardākos. Tomēr reti kurš zina, kā šie salāti ir radušies, jo stāsts, ka pats Jūlijs Cēzars tos ēdis, ir absolūti pekstiņi.

Mūsdienās Cēzara salāti tiek gatavoti visdažādākajos variantos – klasiski ar grauzdiņiem un sieru, ar vistas fileju, garnelēm, bekonu, tomātiem un daudzām citām sastāvdaļām. Tomēr tas ir tālu no tā, kāda ir īstenā recepte, kas savulaik radusies nevis Itālijā, bet gan otrā pasaules malā – Meksikas pilsētā Tihuanā, kas atrodas pie pašas ASV robežas. Kā radās Cēzara salāti?

Divu brāļu versijas

Foto: Shutterstock

Cēzara salāti savu nosaukumu ieguvuši, pateicoties to radītājam Cēzaram Kordini. Vismaz vienam no tiem, jo nav skaidrs, kurš no abiem Kordini brāļiem – Cēzars vai Alekss, tos pagatavojis pirmais. Kordini brāļi bija itāļu emigranti, kas ASV ieradās uzreiz pēc Pirmā pasaules kara. Abi mitinājās Sandjego, ASV, bet biznesu – vairākus restorānus – vadīja Meksikas pilsētiņā Tihuanā, lai apietu sauso likumu, kas ASV ilga no 1920. līdz 1933. gadam, kad visā valstī bija aizliegti spirtotie dzērieni.

Viena no salātu izcelsmes versijām ir tā, ka 1924. gada 4. jūlijā, kad "Cēzara restorāns" bijis pilns ar amerikāņu viesiem, tos klientiem ātri pagatavojis pats Cēzars Kordini no tām sastāvdaļām, kas bijušas atrodamas virtuvē, lai neliktu viesiem vilties. Cēzars atradis romiešu salātus, kam pievienojis ļoti mīksti novārītas olas, mazliet rīvēta siera, olīveļļu, Vusteršīras mērci un grauzdētas maizes šķēlītes.

Otra versija ir tā, ka 1927. gadā Cēzara salātus pagatavojis Alekss Kardini – sausā likuma laikā Tihuana bija vieta, kur atpūtās arī gaisa spēku piloti. Pēc lustīga vakara, Alekss esot salātus pagatavojis no romiešu salātu lapām, olīveļļas, minūti apvārītām olām, laima sulas, Vusteršīras mērces, Parmezāna siera un apceptiem ķiploku grauzdiņiem. Alekss šos salātus nodēvējis par "Aviatora salātiem".

Tomēr Cēzara vārds salātu nosaukumā iesakņojies, pateicoties ļaudīm, kas nemitīgi teikuši "Iesim uz "Cēzaru", paēst tos salātus". Par to, kurš tad ir īstenais Cēzara salātu pagatavotājs, nebeidz mēroties pat abu brāļu mazmeitas un katra dažādās meistarklasēs turpina mācīt stiķus, kā tad īsti tie jāpagatavo – viena "Cēzara", otra "Aviatora".

Holivudas sajūsma un kritiķu atzinības

Foto: Shutterstock

Pirmo reizi drukātajos izdevumos Cēzara salāti pieminēti 1950. gadā grāmatā "Britannica Book of the Year, 1950". Vienā teikumā aprakstītas ēdienu modes lietas 1949. gadā, un tur arī godāti Cēzara salāti, ko bauda vasarā un rudenī. Savs pienesums salātu popularitātei bija, pateicoties slavenajai kulinārei Džūlijai Čaildai, kura bērnībā pusdienojusi pie paša Cēzara Kardini, kurš viņai pasniedzis slavenos salātus – apmaisot tos turpat pie ēdāju galdiņa.

Eiropā Cēzara salāti kļuva populāri pateicoties Volisai Simpsonei, Vinsdoras hercogienei, bijušā Lielbritānijas karaļa Eduarda VIII sievai. 20. gados Volisa, būdama sabiedrības dāma, bieži atpūtusies Tihuanā, kur arī baudījusi Cēzara salātus pie paša Kardini.

Holivudas atzinību Cēzara salāti ieguva vien 1930. gadu beigās, kad kāds scenārists Menijs Vulfs Cēzara salātu recepti piedāvājis vairākiem Holivudas restorāniem. 1956. gadā Starptautiskā epikūriešu sabiedrība nodēvēja Cēzara salātus par pēdējo 50 gadu izcilāko recepti, kas radīta Amerikā.

Oriģinālā Cēzara salātu recepte pēc Cēzara Kordini

Foto: Shutterstock

Panākumu un garšas atslēga slēpjas tajā, ka Cēzara salātos romiešu lapas netiek sasmalcinātas, bet gan atstātas veselas. Arī tehnika ir svarīga – visas sastāvdaļas secīgi tiek sajauktas vienā un tajā pašā salātu bļodā.

Sastāvdaļas (4 personām):

  • 3 romiešu salātu galviņas
  • Pustase olīveļļa
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 16 bagetes šķēles
  • 12 pilieni Vusteršīras mērce
  • 2 laimu sula (vai sajaukta ar citronu sulu)
  • 2 olas
  • Sāls
  • Pipari
  • Parmezāna siers

Vispirms gatavo grauzdiņus – eļļā saber saspiestas ķiploku daiviņas, apmaisa un apsmērē to bagetes šķēlēm. Pēc tam maizes šķēles apcep cepeškrāsnī, lai tās izkalstu. Pēc tam apcep karstā pannā tajā pašā ķiploku eļļā.

Romiešu salātu lapas saber lielā bļodā. Olas izvāra verdošā ūdenī tieši vienu minūti. Izspiež laimu sulu. Sarīvē Parmezāna sieru.

Tad sajauc salātus – pārlej romiešu salātu lapas ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Nedaudz apmaisa. Tad pārlej ar laimu sulu un Vusteršīras mērci, atkal apmaisa.

Piesit salātiem olas un viegli saveļ tajās salātu lapas. Pēc tam pievieno grauzdiņu šķēles (veselas) un pārkaisa ar Parmezāna sieru. Sastāvdaļas apmaisa. Gatavs!

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Foodtimeline.org" un "Kitchenproject.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!