Foto: Shutterstock
Lai gan šobrīd daudzi izvēlas kļūt par veģetāriešiem un gaļu neēst, lielākā daļa tomēr paliek pie vecā ieraduma. Tā nu cilvēks iekārtots, ka tam garšo gaļa un ir arī nepieciešama pilnvērtīgam uzturam. Kādu gaļu izvēlēties – cūkas, liellopa, jēra, kāda putna vai medījuma – tas atkarīgs no gaumes un maciņa biezuma. Šoreiz stāstīsim par jēra gaļu.

Izrādījās, ka atrast šo gaļu tirdzniecības vietās Rīgā nemaz nav tik viegli. “Rimi” “Damme” aukstuma vitrīnā jēra gaļa vairāku dienu laikā tā arī neparādījās, lai gan pārdevēja solīja, ka drīz vajadzētu būt. Toties šo gaļu piedāvā vairākos sludinājumos interneta vietnē www.ss.lv. Kāda saimniecība Tukuma novadā svaigu jēra gaļu pārdod par 6,50 eiro kilogramā, bet aitas gaļu – par pieciem eiro kilogramā. Cēsu novada Dzērbenes pagasta bioloģiski sertificētā zemnieku saimniecība “Senkrustiņi” un kāda saimniecība Limbažu novadā jēra miesu pārdod par sešiem eiro kilogramā, cita saimniecība Liepājas novada Dunalkas pagastā vienu gadu veca jēra gaļu – par pieciem eiro kilogramā, bet kāds tirgotājs Rīgā – pat par 4,25 eiro kilogramā. Ja ņemšot daudz, atdošot vēl lētāk. Rīgas Centrāltirgū izdevās atrast Ogres novada Ķeipenes pagasta zemnieku saimniecības stendu, kurā jēra šķiņķi var iegādāties par 8 eiro/kg, lāpstiņu – par 6,60 eiro/kg, bet ribiņas – par 4 eiro/kg. Karbonāde esot jau izpirkta. Tā bijusi pārdošanā par 8 eiro/kg.

Jēra gaļa, varētu teikt, ir pat ekskluzīva. Tā ir lielisks neaizvietojamo olbaltumvielu jeb proteīnu, B grupas un taukos šķīstošo vitamīnu, cinka un dzelzs avots. Jēra gaļas sastāvā atrodamas arī tik ļoti vērtīgās polinepiesātinātās jeb omega-3 taukskābes, kam piemīt sirdi aizsargājoša ietekme.

Uzturā var lietot gan jēra, gan aitas gaļu. Jēra gaļa garšas ziņā ir maigāka, pēc krāsas – gaišāka. Aitas gaļai piemīt specifiskāka garša un tumšāka nokrāsa. Tā atkarīga no aitas vecuma. Uzturvērtības ziņā jērs ir liesāks, aita – treknāka, taču viens gaļas gabaliņš no otra tauku satura ziņā var atšķirties. Vidēji jēra gaļā ir 15 līdz 30% tauku. Jāatzīst, jēra tauku sastāvā ir ne tikai labās polinepiesātinātās taukskābes, bet arī netīkamās piesātinātās taukskābes, kas cilvēka organismu nodrošina ar enerģiju. Salīdzinot jēra gaļu ar cūkgaļu, piesātināto tauku daudzums abos gaļas veidos ir līdzīgs, – stāsta uztura speciāliste Lizete Māldere.

Vai taisnība, ka jēra un aitas gaļa noteikti jāēd silta, jo aukstai tauki sastingst un tad tā ne visai labi garšo? Tā ir taisnība, jo jēra taukiem ir augsta kušanas temperatūra, apliecina Lizete Māldere.

"Jēra gaļu droši var iekļaut pat mazu bērnu uzturā. Reizi pa reizei tā ieteicama ikvienam – sākot no maza bērna līdz pat senioram. Pati jēra gaļu uzturā lietoju reti, taču, kad mielojos ar kādu šīs ekskluzīvās gaļas gabaliņu, esmu patiešām sajūsmā. Visvairāk man garšo jēra gaļas zupas. Tad variēju, sākot no jēra gaļas soļankas līdz biešu zupai.

Taču jāpatur prātā, ka, veidojot savu ēdienkarti, jāievēro daudzveidība, tikai tā organismu izdosies nodrošināt ar visām vajadzīgajām uzturvielām. Pamatā jāizvēlas augu valsts produkti un kā piedevas dažādu dzīvnieku izcelsmes produkti – vistas, cūkas, govs, truša, tītara, jēra u. c. Vienu nedēļu maltītei ieteicams izvēlēties, piemēram, jēra, otru nedēļu – truša, bet trešo – vistas gaļu. Jo neviens no produktiem atsevišķi nevar nodrošināt visas organismam vitāli nepieciešamās uzturvielas," uzsver uztura speciāliste.

Jēra gaļa satur:

  • neaizvietojamās olbaltumvielas
  • B grupas vitamīnus
  • taukos šķīstošos vitamīnus – A, D, K
  • cinku un dzelzi
  • vērtīgās omega-3 taukskābes
  • taukus – 15 līdz 30%

Frikadeles kāpostlapu mundierī

Ārzemju radinieks mūsu pašu kāpostu tīteņiem. Pasniedz kopā ar rīsiem, tomātu salātiem un savu iemīļoto čatniju. Šai receptei vislabāk izmantot mazāku kāpostu lapiņas.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un fetas salāti

Interesanti un sātīgi salāti laiskām svētdienas vakariņām svaigā gaisā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais gaļas-kartupeļu sacepums ar rozmarīnu pannā

Foto: Vida Press
Vienkāršas, bet tajā pašā laikā izsmalcinātas - tieši tādas ir šīs vakariņas. Ēdienkartes dažādošanai iesakām izmantot tieši jēru, bet, protams, tu vari izmantot arī jebkuru citu gaļu.

Lasīt vairāk

Plovs - visbagātīgākais un īstākais

Foto: Shutterstock
Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

Lasīt vairāk

Harčo gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock
Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.

Lasīt vairāk

Strūdele ar jēra gaļu un saulē kaltētiem tomātiem

Jēra gaļas strūdele ar saulē kaltētiem tomātiem prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Pagatavo īpašai svinību reizei un novērtē!

Lasīt vairāk

Ceptas jēra ribiņas labākajās gardēžu tradīcijās

Restorāns "Tex-Mex Republic" piedāvā īpašu recepti gardām un bagātīgām svētku vakariņām. Labu apetīti!

Lasīt vairāk

Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū

Foto: Michael Mintskovsky
Restorāna "Astor” šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.

Lasīt vairāk

Jēra rostbifs ar kazas siera sacepumu

Ar zaļumiem bagātināts jēra rostbifs, krēmam līdzīgs kazas siera sacepums un debešķīga sarkanvīna mērce. Īsta svētlaime!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!