Foto: Publicitātes foto
Jau otro gadu Rīgas svētku nedēļas laikā tiek izvēlēta labākā kūka. Šogad uz "Rīgas kūkas garša 2016" titulu pretendēja piecas ļoti atšķirīgas kūkas, kas visas tika tematiski gatavotas, lai atspoguļotu Rīgas torņus. 9. augusta pēcpusdienā žūrijas, rīdzinieku un Rīgas viesu vidū tika izvēlēta pati labākā šī gada kūka – konditorejas "Tortes fabrika" veikums ar nosaukumu "Sirdij mīļais siluets".

Konkursa iniciatori, A/S "Rīgas Dzirnavnieks" kopā ar maizniekmeistaru Edgaru Grāvīti pasākuma laikā piedāvāja pa kūkas gabaliņam nogaršot arī garāmgājējiem, kuri tad varēja novērtēt kūkas vizuāli, izgaršot un nobalsot par savu favorītu. Balsojums notika arī iepriekš sociālajā tīklā "Facebook", kur savu balsi varēja atdod par skaistāko kūku ar interesantāko stāstu. Bet, lai patiesi lemtu, kura tad ir labākā, nepieciešams nobaudīt kaut kumosu. Labāko kūku cepējus apbalvoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Arī "Tasty" komandai šogad bija iespēja iekļauties starp žūrijas locekļiem un ne vien apskatīt un izgaršot katru no piecām kūkām-finālistēm, bet arī lemt, kura tad ir labākā. Konkurence bija visai sīva, jo katra kūka izcēlās ar ko īpašu.

Foto: Publicitātes foto

"Tā kā arī man bija tas gods vērtēt Rīgas torņu kūkas, ar lielu interesi no sākuma novērtēju kūku vizuālo noformējumu, jo, jāatzīst, uzdevums nebūt nav bijis tas vienkāršākais – izveidot kūku kā Rīgas torņus. Dzīvojam ļoti estētiskā laikmetā un šobrīd teju par garšu svarīgāks ir noformējums, tomēr savos vērtēšanas kritērijos izskatu izvirzīju tikai kā vienu no apakšpunktiem," stāsta Zane Bitmane, "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore.

Kūkas, kas varbūt sākotnēji neuzrunāja, pēcāk sevi attaisnoja tieši ar garšu. Te nu ir vietā teiciens par vīru un cepuri. "Pārstāvot ''Tasty'' lasītāju loku, cerams, pieņēmām labāko lēmumu par pirmās vietas ieguvēju, jo kūka patiesi garšoja lieliski! Dažādie krēmi, sulīgais biskvīts un nenoliedzami apbrīnojamais talants izpildījumā izpelnījās ne tikai skatītāju, bet arī žūrijas simpātijas. Lai gan mana favorītkūka uzvarētāja titulu neieguva, lepojos ar radošajiem cepējiem, kas noteikti sevi ne reizi vien pierādīs citos konkursos," par konkursu gandarīta ir Zane.

Starp žūrijas locekļiem bija arī Jānis Pumpiņš no Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas, Lauris Aleksejevs, restorāna "36. līnija" šefpavārs, "Vegus.lv" vadītāja Dita Lase, Anita Berķe no "Rīgas Dzirnavnieks" un citi slaveni rīdzinieki un kūku pazinēji – Lelde Lietaviete, Aivis Ceriņš un Valdis Birkavs.

Uzvarētāja konditorejas "Tortes fabrika" konditores Valērijas Ševčenko, Olgas Kvačas un Natālijas Zagarskihas kūka "Sirdij mīļais siluets" ir veidota kā skaista baznīca, kuru rotā apzeltīts gailis. Konditores uzsver, ka torņi ir mūsu pilsētas simbols un lepnums, un visiem atgādina, ka laimi nevar nopirkt, bet var nopirkt gardu kūciņu, kas rada laimes izjūtas. Konditores balvā saņēma 500 kilogramus miltu no "Rīgas Dzirnavnieka". Pārējie finālisti balvās ieguva katrs pa 100 kilogramiem miltu, lai turpinātu cept tikpat lieliskas kūkas.

Foto: Publicitātes foto

Otro vietu ieguva konditore Amanda Freiberga no Siguldas, kas radīja kūku ar nosaukumu "Smilšu tornis". Tā veidota, iedvesmojoties no mums visiem zināmās Vecrīgas sejas – Pulvertorņa, kas līdz 17. gadsimtam tika saukts par Smilšu torni, jo savulaik šī pilsētas daļa bija kāpu joslā un tai blakus slējās smilšu kalns. "Parunāsim.Kafe'teeka" konditore Ilze Kupča ar torti "Trīstorņu gardums" pārsteidza ar kūkas vieglumu.

Savukārt "Raušu meistars" konditores Elgas Lakstiņas bizē kūka "Ģertrūde" ir stāsts par Rīgas senajiem torņiem, kas bijuši liecinieki dažādu tautu tradīcijām un godiem. Kūka ir veltījums Ģertrūdes baznīcai, kuras pakājē atrodas konditoreja. Interesants stāsts par kūku "Austrumu stāsts" ir "Čak – Čak" konditorei Gokharbanum Turdushadzievai. Tas balstīts uz leģendu, kā agrāk Rīgu apskāvusi plata siena ar torņiem, kas ļāvusi rīdziniekiem justies drošībā. Siena bijusi arī simbols draudzīgumam un izpalīdzīgumam, jo kad notikusi nelaime vai strīds, iedzīvotāji devušies pie torņiem un pasnieguši viens otram kūku zeltainās krāsās.

Konkursā "Rīgas kūkas garša 2016" tika noteiktas kūkas, kas vislabāk raksturo mūsdienu Rīgas pilsētu. Šis ir īpašs recepšu konkurss, jo tiek meklēts labākais stāsts par Rīgu, ko konditori izteikuši garšā un kūkas noformējumā. Atšķirībā no pagājušā gada šogad Rīgas kūkas garšas tēma visiem dalībniekiem ir vienota – "Rīgas torņi", kuru speciālā balsojumā izvēlējās iedzīvotāji. Jāmin, ka torņi ir viens no galvaspilsētas tradicionālajiem simboliem, un visvairāk tie tiek asociēti ar Rīgas senākajām baznīcām.

14. augustā Rīgas svētku ietvaros uzvarētāja kūka tiks pasniegta Rīgas atslēgu turētājiem, un to varēs nobaudīt diennakts basketbola turnīra "Krasta mačs" uzvarētāji un apmeklētāji.

Interesanti, ka pērn par labāko tika atzīta bezē kūka "Rīgas Preilene", kas bija konditoru stāsts par gaisīgajām sajūtām Rīgā, kas apbur ar smaržu, viegli reibinošo saldumu, labo garastāvokli un Rīgas simbolu – gaili. To radīja "Bezē konditoreja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!