Foto: Reuters/Scanpix
Ap 40% no pasaules tirdzniecībā esošajām kakao pupiņām tiek audzētas un vāktas Kotdivuārā. Šajā Āfrikas rietumkrasta valstī ik gadu tiek iegūts ap 1,4 miljoniem tonnu kakao pupiņu.

Kakao pupiņas iegūst no kakao koka augļiem, kurus koks sāk dot vien astoņu gadu vecumā. Pēc novākšanas lielos augļus pāršķeļ ar mačetēm, atver un, pārklātus ar kakao lapām, atstāj saulē, lai tie "izsvīst". Pēc tam no katra augļa izņem tur esošās 30 līdz 50 pupiņas, ko liek kaltēties, ik pa brīdīm apmaisot, lai pupiņas labāk izžūtu. Kakao pupiņas pārsvarā izmanto šokolādes un kafijas dzērienu ražošanā. Vēstures liecības vēsta, ka kakao pupiņu kultivēšanu uzsāka maiju ciltis apmēram 2 500 gadu pirms mūsu ēras. Līdz ar Kotdivuāru pasaules lielākie kakao pupiņu audzētāji ir Gana un Indonēzija.

Lai iegūtu vienu kilogramu šokolādes, nepieciešamas apmēram 450 kakao pupiņas. Piemēram, akciju sabiedrība "Laima" gada laikā iegādājas apmēram 1,6 miljonus kilogramu kakao pupiņu.

Kotdivuāras kakao pupiņu eksporta panākumus gan aizēno starptautisko bērnu tiesību aizstāvju pārmetumi, izrādās, ka šajā valstī kakao pupiņu audzēšanas industrijā strādā ap 800 000 bērnu, kuri ir pakļauti lielai darba slodzei un neatbilstošiem darba apstākļiem, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!