Foto: DELFI

Vai esi dzirdējis pieņēmumu, ka tomātu sula putna lidojuma augstumā garšo pavisam citādāk? Patiesībā dzirdēti pat tādi pieņēmumi, ka jebkurš ēdiens augstāk par zemi garšo īpaši. Ilgi nav jādomā, kā par to varētu pārliecināties, jo tieši to piedāvā ''Dinner in the sky'', kas jau piekto gadu pēc kārtas pašā Rīgas sirdī pulcina gardēžus, interesentus un dzīves baudītājus, lai izbaudītu šefpavāru gatavotu maltīti. Arī portāls ''Tasty'' devās misijā, lai 50 metru augstumā aplūkotu vērienīgo skatu virs Rīgas un izbaudītu šefpavāra sagatavoto maltīti.

Vai tas būtu lidojums ar lidmašīnu vai pacelšanās vien 50 metrus virs zemes ar ''Dinner in the Sky'', mirkli pirms šī notikuma vienmēr gaisā virmo īpaša atmosfēra. Arī šis pasākums nebija izņēmums un ikkatrs pirms pacelšanās jutās kā īpaši. Vieniem tas izpaudās kā bailes, citam kā patīkams satraukums, taču vienaldzīgo nebija. Pasākumi organizatori draudzīgi apvaicājās, vai kādam ir bail no augstuma, un pēc pāris paceltām rokām tika rasts arī risinājums – šampanietis. Kā zināms, pēc glāzes šampanieša visi kļūst nedaudz drošāki un drosmīgāki, arī šajā gadījumā, glāze dzirkstošā prieka ikvienam nāca tikai par labu.

Pirms svinīgā notikuma, proti, pacelšanās 50 metrus virs zemes, vīnzinis Jānis Kaļķis ļoti profesionāli demonstrēja šampanieša pudeles atvēršanu ar zobens palīdzību, kas, protams, publikā raisīja ovācijas un skaļus aplausus. Savas prasmes pēc instruktāžas sniegšanas iemēģināja arī Prāta vētras mūziķis Jānis Jubalts, kuram, lai gan tas izdevās tikai ar piekto cirtienu, pelnīti aplausi un ovācijas tika nopelnītas.

Pēc draudzīgām sarunām, šampanieša degustācijas un pudeļu atkorķēšanas ar zobena palīdzību, klātesošie bija gatavi doties piedzīvojumā un baudīt ekskluzīvu maltīti šefpavāra Raimonda Zommera pavadībā, kas īsi pirms pacelšanās paziņoja: "Šeit lejā ir ļoti forši, bet tur augšā ir vēl foršāk!"

Jāatzīst, Raimondam bija taisnība, jo būt 50 metrus virs Vecrīgas torņiem un baudīt mākslas cienīgus ēdienus gluži vienkārši nevar radīt citas emocijas. ''Dinner in the Sky'' pusdienās kā pirmais ēdiens pēc svinīgās kupola pacelšanas tika pasniegts – sama aukstā gaļa ar olu pērlēm, marinētiem sīpoliem, kātu seleriju un pašmāju majonēzi. Kāds no klātesošajiem piemin – ja ir tik labs sākums, kas tad mūs sagaida tālāk? Jau pirmais ēdiens nelika vilties, jo sams tik tiešām pagatavots meistarīgi, pašmāju majonēze lieliski izcēla ēdiena pilnību, savukārt noformējums mudināja iemūžināt ēdienu pat skeptiskākos mirkļu iemūžinātājus.

Knapi attapušies pēc uzkodas, galdā tiek servēts zemos grādos gatavots piena teļa stilbs ar kļavas sīrupā glazētu burkānu, kolrābi un vīngliemeža mērci. Pie šī ēdiena pasniegšanas Raimonds Zommers piekodināja nevilcināties un neaizrauties ar tā iemūžināšanu, jo tas jābauda silts. Domāts – darīts, un bez kautrēšanās klātesošie nekautrējās dalīties komentāros un pat iztaujāt gatavošanas procesu. Vieni slavēja glazēto mērci, citi sulīgi pagatavoto gaļu, kas teju vai kusa uz mēles, bet vēl kāds izmantoja iespēju šefpavāram iztaujāt glazēto burkānu recepti. Lai vai kā, arī otrais ēdiens klātesošos mudināja izteikt komplimentus šefpavāram, kas noteikti bija pelnīti.

Kas gan būtu maltīte bez deserta? Lai arī cik labi paēduši visi jutās jau pēc diviem ēdieniem, desertam vieta atradās ikkatram un šķiet, tas bija tieši tas, kas nepieciešams noslēgumam. Sezonā aktuālie rabarberi tika pasniegti pagatavotā uzputenī ar zemeņu consume, medus poraino biskvītu un zaķskābenēm. Par desertu, šķiet, visi bija vienisprātis, jo tā baudīšanas laikā izskanēja ne viens vien komentārs, ko varētu pielīdzināt teicienam – ''Kas var būt labāks par šo?'' Garšu izjūtās neskopojās arī Jānis Jubalts, kas desertu raksturoja kā vislabāko ēdienu, kas ēsts 50 metrus virs zemes, savukārt citi apbrīnoja zaķskābeņu iederību šajā ēdienā. Bija patiess prieks izbaudīt ne tikai lielisko ēdiena garšas saderību, bet arī tā noformējumu, kas šajā gadījumā tika pasniegts gaumīgā burciņā. Šis ēdiens varētu tikt iekļauts fotogēniskāko ēdienu kategorijā, jo to iemūžināja teju katrs ēdājs.

Starp debesīm un zemi, trīs ēdieniem, Raimonda Zommera harizmātiskajiem ēdiena pieteikumiem un klātesošo iespaidiem, sajūsmu radīja brīnišķīgais skats virs Vecrīgas torņiem, izbaudot to gan šai pus Daugavai, gan arī zaļo Pārdaugavu, kas no putnu lidojuma izskatās vēl iespaidīgāk. Aplausu pavadībā nolaižoties, pelnītus komplimentus saņēma šefpavārs Raimonds Zommers un arī tehniskā komanda par drošības sajūtas radīšanu. Uz pacilātas un jautras nots arī noslēdzās pusdienas kopā ar ''Dinner in the Sky'', saņemot skaļus aplausus un frāzes – ''Atkārtot, atkārtot!''. Šo piedzīvojumu tik tiešām varētu vēlēties piedzīvot vairākas reizes ne tikai izcilā ēdiena dēļ, bet arī atmosfēras, skata un pasākuma pēcgaršas dēļ.

Video tiešraide no ''Dinner in the Sky'':

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!