Foto: DELFI

22. septembrī Kalnciema kvartālā norisinājās karsti ass un spraigs notikums – Latvijas čili ēšanas čempionāts "Asā tveice", vienkopus pulcinot aso ēdienu ekspertus, ēdājus un piparu audzētājus, informē pasākuma organizētāji Daumants Vidiņš un Kitija Reitere.

Sacensības notika vairākās kārtās – katrā kārtā dalībniekiem bija jāapēd viens čili pipars no audzētāju "Burka&Ledus" jaunās ražas. Pipari tiek audzēti tepat Latvijā, Valgundē, 10 kilometrus uz ziemeļiem no Jelgavas un šogad raža esot padevusies varen laba - augļi ir sulīgi un asi.

Pirmā kārta sākas ar pašu vājāko piparu pēc Skovila skalas un ar katru nākamo kārtu brīvprātīgajiem drosminiekiem tika pasniegts arvien asāks pipars. Sacensību sākumā katram dalībniekam tika pasniegta piena glāze – ar nosacījumu, ka katrs, kurš iemalko pienu, no sacensībām izstājas, līdz tika noskaidrots uzvarētājs.

Dalībai Latvijas Čilli čempionātā iepriekš pieteicās 25 asu izjūtu tīkotāji, taču sacensībām kvalificējās vien 13 dalībnieki. Starp tiem bija arī viena daiļā dzimuma pārstāve. Pirmās trīs kārtas pārvarēja visi dalībnieki. Pēc 7. kārtas dalību sacensībās turpināja pieci, plecu pie pleca cīnoties līdz pat 11. kārtai.

7. kārtā čili pipara asums ar nosaukumu "Habanero" sasniedz 300 000 Skovila vienības. 13. kārtas pipars "Carolina Reaper" jeb Karolīnas pļāvējs sasniedz par 2 miljonu Skovila vienību! 14. un 15. kārtā dalībniekiem bija jātiek galā ar "Carolina Reper" pasugas pipariem, turklāt, noēdot vairākas pākstis pēc kārtas. Starp citu, šie pipari joprojām ir atzīti par pasaulē asākajiem, turklāt tie pirmoreiz selekcionēti visai nesen - 2013. gadā.

Līdz 15. kārtai izturēja divi īpaši izturīgi čili piparu cienītāji, tomēr finālā pagājušā gada čempions Artjoms Novikovs, piekāpās Aivim Velkeram. Velkera dēls atklāj, ka, iespējams, tēvam izdevies plūkt uzvarētāja laurus, jo viņš arī ikdienas uzturā esot veselīgi atkarīgs no čili pipariem.

Lūk, ieskats čili ēšanas čempionāta norisēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!