Foto: Publicitātes foto
Vasara ir mūzikas festivālu laiks, un, lai arī šajos pasākumos lielākais uzsvars ir uz mūziku un dažādām citām aktīvām izklaidēm, kas gan tā par ballēšanos ar tukšu vēderu! Ir pagājis laiks, kad brīvdabas pasākumos vienīgās pieejamās ēdmaņas bija maigi apsvilušas gaļas iesmi, kurus uz šķīvjiem filigrāni izkārtoja kompozīcijās ar taukainiem ceptiem kartupeļiem un koši sarkanu tomātu mērci. Domājot par festivāla "Positivus" apmeklētāju labsajūtu, rīkotāji ik gadu paplašina savu ēdinātāju sarakstu, izvēloties pašu kvalitatīvāko maltīšu nodrošinātājus, kā arī rūpīgi seko, lai ēdienkarte būtu piemērota gan mūžam eksperimentēt gatavajiem gardēžiem, gan tiem, kuri no sava uztura izslēdz, piemēram, gaļas vai piena produktus. Turklāt vērts atcerēties – pašu veselībai krietni draudzīgāk būs paēst svaigi sagatavotu maltīti, nevis nograuzt teltī divas dienas nomētājušos desmaizīti, atgādina festivāla "Positivus" rīkotāju pārstāve Džeina Tamuļeviča.

Ilggadēja festivāla "Positivus" apmeklētāja, dzīvesstila bloga HappyWhispers.lv autore Līga Andžāne, kura ir arī veselīga dzīvesveida entuziaste, pati uz savas ādas ir pārbaudījusi, ka "Positivus" ir viens no retajiem brīvdabas pasākumiem, kurā pieejamas plašas un daudzveidīgas ēšanas iespējas.

""Positivus" parasti var dabūt gandrīz visu to pašu, ko Rīgas centra kafejnīcās, jo daudzas no tām gluži vienkārši uz trim dienām pārceļ savu virtuvi uz Salacgrīvu. Manā ēdienkartē ikdienā dominē veģetārs un pat vegānisks uzturs un brokastīs un launagā esmu iecienījusi dažādus veselīgos kokteiļus un svaigi spiestas sulas, taču svētkos vai pasākumos nereti mēdzu atkāpties no saviem principiem un apēst kaut ko ārpus ierastā. Tomēr "Positivus" ēdinātāji katru gadu patīkami pārsteidz, jo arvien uzlabo savu piedāvājumu. Tā, piemēram, pērn man pat nebija īpaši jāiespringst, lai atrastu kaut ko savai gaumei piemērotu, jo festivālā bija pieejamas ne tikai pamatīgākas maltītes, pēc kurām tā vien prasās nosnausties, bet arī svaigas sezonas ogas, dārzeņi, veselīgie smūtiji, veģetārie burgeri un tamlīdzīgi. Manuprāt, pie "Coffee Inn" baristām iesākumā pat varēja dabūt kafiju ar sojas pienu (līdz tas izbeidzās!), kas ir svarīga alternatīva cilvēkiem ar govs piena alerģiju vai laktozes nepanesamību," atceras Līga.

Šogad "Positivus" festivālā par pilniem šķīvjiem rūpēsies vairāk nekā trīsdesmit ēdinātāji ar visdažādāko piedāvājumu, turklāt mieloties varēs četrās zonās, stāsta Džeina Tamuļeviča. Lielajā ēdināšanas zonā varēs nobaudīt gan jau tradicionālo restorānu brīvdabas piedāvājumu, gan iepazīt Latvijas lauku labumus. Fresh Garden ēdināšanas zona patiks ne tikai svaigēdājiem un slow food cienītājiem, bet arī tiem, kas tikai vēlas pārliecināties, ka veselīgs var būt arī ļoti garšīgs. Treileru parkā piedāvātie ēdieni paredzēti īpaši nopietnu gastronomisku piedzīvojumu meklētājiem, radot ASV lielāko festivālu sajūtu. Uzsvars šajā zonā tiek likts uz ātru apkalpošanu un daudzveidīgu piedāvājumu jebkuram gardēdim. Savukārt telšu pilsētiņas ēdinātāji parūpēsies gan par sātīgām brokastīm, gan spēcinošām vakariņām pirms ballītes visas nakts garumā.

Uztura speciāliste Liene Sondore atgādina, ka karstā laikā, īpaši izbraukumos, plašos masu pasākumus ir jāievēro daži drošības un piesardzības likumi, kas pasargās no liekām veselības problēmām. Pirmais un pats svarīgākais noteikums – regulāri mazgāt rokas, nodrošināties ar mitrajām dezinfekcijas salvetēm un ievērot vispārējo higiēnu. Ja nu ir vēlme līdzi paņemt ko apēdamu, noteikti jāizvairās no produktiem, kuru uzglabāšanai nepieciešams ledusskapis, taču visdrošāk būs apmeklēt kādu no neskaitāmajiem ēdinātājiem. Ņemot vērā karsto laiku, obligāti ir parūpēties par pietiekamu ūdens uzņemšanu. Bet, ja nu tomēr pašsajūta kļūst nelāga, svarīgi ir uzreiz meklēt mediķu palīdzību.

Kā zināms, festivāls "Positivus" festivāls šogad notiks no 17.līdz 19.jūlijam un tajā uz sešām skatuvēm uzstāsies pasaules mēroga zvaigznes, topošie stadionu uzkurinātāji, kā arī vietējie mūziķi, katrs ar savu īpašu muzikālo raksturu un skanējumu. Vairāk informācijas par festivālu: Positivusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!