Foto: Publicitātes foto
Šosezon kulinārā raidījuma ''Gatavo 3" receptes veltītas astoņām ēdamām tēmām, papildinātas ar maziem padomiem un trikiem, un notiesātas astoņās dažādās vietās Rīgā. Pirmajā raidījumā goda vietā bija daudzgadīgs nakteņu ģints augs – kartupelis. Anna, kā ierasts, gatavoja kūkas. Jā, no kartupeļiem! Linda turpināja pārsteigt ar jauniem kulināriem eksperimentiem, taču pirmo reizi komandā bija arī stiprā dzimuma pārstāvis – Uģis Veits, kuram pūrā ir oriģināls ēdiens no kartupeļa, un viņš arī atklāja, kāpēc mizas nevajadzētu mest ārā, bet saglabāt!

Gatavo Linda

Foto: Publicitātes foto

Linda kartupeļu tēmai pievērsusies īpaši nopietni, ar vēsturiskiem stāstiem un recepti, kas aizgūta no tālajām Kanāriju salām. Tieši tur Linda pirmo reizi noprovējusi šo ēdienu, tāpēc iedvesmas vadīta, to piedāvāja izmēģināt arī mums. Interesanti, ka šī recepte autentiskajā versijā tika gatavota jūras ūdenī, jo uz salas neesot bijis pietiekami daudz dzeramā ūdens, taču mūsdienās no jūras ūdeni vairs gluži nesmeļ, tā vietā ūdenī izšķīdina labi daudz sāls. Un tieši tā ir receptes panākumu atslēga! Kā zināt, ka ūdens ir pietiekami sāļš? Jāizšķīdina ūdenī tik daudz sāls, lai kartupeļi ūdenī peldētu virspusē, nevis nogrimtu!

Foto: Publicitātes foto

Protams, plikus kartupeļus jau neviens nenovērtēs, tāpēc papildu tika gatavotas divu veidu mērces. Viena – zaļā, kuras pamatā bija kinza (garšauga necienītāji to var aizstāt ar ko citu), baltmaizes šķēles, kas mērcētas eļļā un piedod mērcei krēmīgumu, ķiploka daivas, halapenjo pipari, sarkanvīna etiķis. Kas ir labi, ar mērču pagatavošanu nevarot nošaut greizi. Lai arī nav vienas noteiktas receptes, kā pareizi gatavot, pielāgojot sastāvdaļas garšu kārpiņu gaumei, iegūsi kāroto, stāsta Linda. Sarkanās mērces pamatā ir paprika, čili (halapenjo vietā) un pārējās sastāvdaļas tā pašas, kas pirmajā, izņemot kinzu. Linda raidījumā stāstīja, ka šī recepte derēšot reizēs, kad ierodas negaidīti viesi un mājās ir tikai kartupeļi, savukārt mērci var pagatavot no tā, kas ir mājās.

Gatavo Anna

Foto: Publicitātes foto

Gluži tāpat kā raidījuma iepriekšējās sezonās, arī šoreiz par saldajiem ēdieniem rūpējas Anna Panna. Droši vien ne vienam vien rodas jautājums, ko gan saldu var pagatavot no kartupeļiem? Taču Annai ar izdomu viss ir kārtībā, un šoreiz radošas pārvērtības virtuvē piedzīvoja saldie kartupeļi jeb batātes. Ja esi starp tiem, kuri izvairās no kūku gatavošanas, jo domā, ka vajadzēs sasmērēt simts un vienu trauku, tad šī recepte aizspriedumus kliedēs, jo masa kēksiņiem tika sagatavota vienā bļodā. Un kas labi – nemaz nevajadzēja mikseri!

Foto: Publicitātes foto

Vai esi cepis mafinus un norūpējies ar mīklas ieliešanu papīra veidnēs? Anna raidījumā atklāja kādu savu noslēpumu – šim nolūkam ļoti labi derot saldējuma karote. Ja ar parasto ēdamkaroti mīkla lija pāri un katrā formiņā vajadzēja mīklu liet divās kārtās, šajā gadījumā pietiek ar vienu prāvu saldējuma karoti.

Padoms kartupeļi mizošanai

Anna, kas ikdienā vairāk gatavo kūkas, interneta dzīlēs atradusi vērtīgu ieteikumu, kā nomizot kartupeli, lai tas nezaudētu visas vērtīgās vielas. Tīros, nomazgātos kartupeļus iegriež ar nazīti milimetra biezumā, lai griezuma līnija veidojas apkārt kartupelim un sākas un beidzas vienā vietā. Pēc tam kartupeļus novāra kā parasti. Pēc vārīšanas tos noskalo ar ledusaukstu ūdeni, tāpat kā ar novārītajām olām. Tas ieteicams, lai neapdedzinātu pirkstus, un viegli noņemtu miziņu kartupeļiem. Miza no katras puses itin viegli nonāks nost.

Gatavo Uģis

Foto: Publicitātes foto

Uģis, kas ir jaunpienācējs raidījuma komandā, gatavoja īsti kreptīgu ēdienu, kas noteikti ies pie dūšas stiprā dzimuma pārstāvjiem – pildītus kartupeļus ar teļa malto gaļu un sieru. Kamēr kartupeļi cepas cepeškrāsnī, pieredzējušais pavārs atklāj, kā pareizi cept malto gaļu – izrādās, nevajagot uz sakarsētās pannas uzreiz likt visu masu, bet pa daļām, citādi tā sautēsies, nevis cepsies. Gaļa jāizretina pa visu pannu un tikai retu reizi jāapmaisa. Vajagot arī labi daudz eļļas, un garšos labi, ja cepšanas brīdī pievienosi pikuci sviesta. Un vēl kas – tikai tad, kad gaļa jau gandrīz apcepusies, pieber garšvielas.

Foto: Publicitātes foto

Arī Uģa padomu lādē ir kas interesants – ideja, ko darīt ar kartupeļu mizām, kuras parasti bez žēlastības izmetam. Kartupeļu biezputras gadījumā tās būs pat ļoti noderīgas. Mizas (tīras, bez smiltīm) liek katliņā, pievieno garšvielas un pielej pienu, kas paredzēts biezputrai. Var pievienot arī pikuci sviesta. To uzkarsē, nokāš un pievieno kartupeļu biezputrai. Kāpēc to darīt? Mizās slēpjas lielākā daļa vitamīnu un arī intensīvākā kartupeļu garša, tāpēc nevajadzētu to laist zudībā.

Raidījumu skaties šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!