Foto: Kadrs no video

Tēja ir viens no pasaulē populārākajiem dzērieniem, ko ļaudis bauda pat vairākas reizes dienā. Bet vai zināji, ka tā paredzēta ne vien apliešanai ar karstu ūdeni, bet arī dažādu maltīšu papildināšanai. Šī ir arī viena no galvenajām raidījuma "Gatavo 3" tēmām – skaties, ko neparastu no tējas gatavos raidījuma kulināri Linda Vilmansone, Anna Birmane un Uģis Veits.

Gatavo Linda

Linda atzīstas, ka šajā reizē metusi izaicinājumi saviem kolēģiem un ir pie vainas, kāpēc tematiskā varone ir tieši tēja. Tā kā pati Linda ir liela šī dzēriena cienītāja, viņa apņēmās savienot divas svešas pasaules, rādot, kā tad pagatavot risoto ar tēju. Nav noslēpums, ka šis itāļu ēdiens prasa lielu pietāti, jo panna nemitīgi jāvaktē, un par to lieku reizi atgādina arī neparastā tējas risoto gatavotāja.

Pamata princips pavisam vienkāršs – dziļā pannā ielej eļļu, pievieno sviestu, kas ļoti labi saderēs ar rīsiem, un uzkarsē. Tikmēr Linda aši sakapāja puravu, selerijas, jo tās viņai ļoti garšo, un sabēra pannā apcepties. Gatavošanas laikā neiztikt arī bez vērtīga padoma – Linda atklāja risoto porciju noslēpumu. Izrādās, katram ēdājam pietiek ar divām saujām arborio rīsu. Pannā nedaudz apceptajiem rīsiem pievieno sāli, tad, kad tie caurspīdīgi, tiem lej virsū nedaudz vīnu, lai tas iesūcas rīsos. Kad vīns uzsūcies, rīsiem pamazām pievieno novārītu tēju, ļaujot pēc katras porcijas rīsiem piebriest. Krēmīgākam rezultātam, risoto beigās iemaisa arī sarīvētu cieto sieru. Gatavo maltīti Linda pasniedza ar mandarīnu un laima sulā iemarinētu un apceptu jūras asari. Tik vienkārši!

Foto: Publicitātes attēls

Gatavo Uģis

Uģis ar tēju saistītajām maltītēm pievērsās ļoti eksperimentāli – viņš jasmīnu tējā iemarinēja tītara gaļu, bet no tējas pagatavoja mērci. Tītara marinēšanai gan nepieciešams ļoti ilgs laiks – tējas un sālsūdens šķidrumā gaļu marinē 24 stundas. Tā kā raidījums īss, Uģis visu sagatavoja jau iepriekš, skatītājiem vien parādot, kā tītara gaļu marinēt. Eksperimentu cienītāji var atkārtot Uģa zaļās tējas sviesta recepti, kurā sajaukts istabas temperatūras sviests ar "matcha" tējas pulveri.

Bet no augļu tējas un apelsīnu sulas Uģis pagatavoja mērci, kurā ir arī ābolu etiķis un medus. Mērci karsē katliņā un iemaisa tajā kukurūzas cietes masu, lai mērce sabiezētu. Bet asākām izjūtām mērci viņš papildināja ar sriraču. Tītaru gatavo pavisam vienkārši – apcep pannā, līdz fileja izsautējusies gatava. Ja holesterīna līmenis nebaida, tītaru, kamēr tas vēl pannā, var apziest arī ar sviestu. Beigās atliek vien sakārtot bagetes – maizi iegriež, ieziež to ar zaļās tējas sviestu, izkārto rukolu, tītara gaļas šķēlītes, zilā siera drupatas, bet finišā sendviča saturam pārlej augļu tējas mērci. Trīskāršais tējas sendvičs nudien izklausās pēc īsta garšu sprādzienu.

Foto: Publicitātes attēls

Gatavo Anna

Annas izvēle šajā raidījumā bija klasiska – viņa izvēlējās gatavot siera kūku, kuras garšās dominētu "Oreo" cepumi un "matcha" zaļā tēja. Siera kūkas pamatnē izklāti sasmalcināti "Oreo" cepumi, kas sajaukti ar izkausētu sviestu. Pašai siera kūkai vajadzīgs maskarpones krēms, cukurs, "matcha" tējas pulveris, olas, saldais krējums – kā jau tas siera kūkām raksturīgi. Jānorāda, ka Anna gatavoja cepto siera kūku, kuru zemos grādos cep gandrīz pusotru stundu.

Zaļā siera kūka pēc izņemšanas no krāsns izskatīsies visnotaļ amizanti, jo tās virsiņa nav tā kārdinošākā. Bet situāciju Anna glāba ar saputotu putukrējumu, kuru uzsmērēja kūkas virskārtā. Tālāk jau nu kūku dekorē, kā nu tīk – ar cepumiem un mellenēm. Bet pirms pasniegšanas der neaizmirst to noturēt ledusskapī, lai tā būtu stingrākas konsistences. Un viss – zaļās tējas siera kūka gatava!

Foto: Publicitātes attēls

Raidījumu skaties šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!