Foto: Publicitātes attēli

Olas ir tik svarīgs produkts ēdienkartē, ka bez tām grūti pagatavot kā brokastis, tā pusdienas un vakariņas. Šķiet, ar ko tad jaunu vēl var pārsteigt – uztaisi kulteni, pierīvē skābeņu zupai vai apviļā tajās karbonādes, vai ne? Taču raidījuma "Gatavo 3" kulināriem Uģim Veitam, Lindai Vilmansonei un Annai Pannai ir padomā kas interesants un vēl neizgaršots.

Gatavo Anna

Foto: Publicitātes attēli

Anna uzreiz ķeras vērsim pie ragiem un nekautrīgi atzīst, ka olas ir viņas mīļākais produkts – tās ir ne tikai proteīnu un D vitamīna avots, bet arī pamats jebkurai lieliskai kūkai. Šoreiz Anna iemācīja pagatavot ko tiešām neredzētu – citādākas vēja kūkas, kas gatavotas no plaucētās mīklas. Lai to pagatavotu, svarīgi ir pamata sastāvdaļas uzreiz likt katliņā – kā sviestu, tā cukuru, sāli. Tiklīdz sviests izkusis, tajā iemaisa miltus un turpina mīklu karsēt katliņā, nemitīgi maisot. Kad viss liekais šķidrums iztvaikojis, mīklu pārliek aukstā bļodā un pa vienai iemaisa tajā olas.

Foto: Publicitātes attēli

Gatavo mīklu Anna iesaka pildīt konditorejas tūtā ar zvaigznītes uzgali, lai kūciņas izdotos interesantākas. Pēc tam uz cepamās pannas spiež vienāda izmēra vēja kūkas, veidojot mīklu augstākos gredzenos, lai kūciņas izdotos pufīgas. Pagatavo arī kraukšķīgas virsiņas no aukstas smilšu mīklas. Taču pats svarīgākais esot vārītais krēms – tas ir gardais vēja kūku pildījums, bez kura neiztikt. Annas padoms: olu dzeltenumu masu krēmā ar saldo krējumu vajag "iepazīstināt" pamazām, lai sastāvdaļas sajauktos vienmērīgi. Tāpat krēmu pēc tam palīdzēs atdzesēt sviests – to iemaisa pakāpeniski. Beigās gatavajos plaucētās mīklas "karkasiņos" ar konditorejas tūtas palīdzību atliks vien iespiest atdzesētu vārīto krēmu.

Gatavo Uģis

Uģa recepte patiks tiem, kas iecienījuši omletes, kas pārvērstas sacepumos – viņš gatavoja fritatu irāniešu gaumē. Tās pamatā ir dārzeņi, kas sajaukti ar sakultām olām. Brokastu sacepumā ir sīpoli, cukīni, čili, kā arī piecas vai sešas olas. Fritata nebūtu pilnīga bez garšvielām, tāpēc Uģis piestā samala arī kumīnu, kurkumu un ingvera pulveri. Lai olas būtu gaisīgākas, visam piejauc arī kādu šķipsnu sodas vai cepamā pulvera.

Foto: Publicitātes attēli

Galvenais olas ir sakult vienas un nepiejaukt sāli – izrādās, šī garšviela atsulo olas. Gatavošanu sāk ar sīpola un čili apcepšanu, pēc tam pievienojot cukīni. Fritatu pēc tam cep cepeškrāsnī. Uģis iesaka cepamtrauku ietaukot ar sviestu, lai fritata nepiedegtu. Interesantākai garšai sacepumā paslēpusies arī kukurūza. Kad pildījums gatavs, to sapilda cepamtraukā un pārlej ar sakultajām olām – un tad krāsnī iekšā. Uģis arī parādīja, kā veikli sadalīt granātābolu "puķē" un izņemt tā sēkliņas, lai pagatavotu gardus salātus, ko pievienot fritatai.

Gatavo Linda

Linda pirms gatavošanas dalījās ar vērtīgu padomu – izrādās, to, vai ola ir vārīta vai jēla var pateikt pagriežot. Ja ola labi griežas, tad tā vārīta, ja negriežas – jēla. Linda pēdējā laikā iecienījusi zemnieku brokastis no dažādu valstu virtuvēm, tāpēc šoreiz tās gatavoja meksikāņu gaumē. Visu var pagatavot vienkārši – vienā pannā karsē tomātu mērci, otrā pupiņas ar čili, bet paralēli vēl blenderī saliek sastāvdaļas gvakamolei.

Foto: Publicitātes attēli

Rezultātā Linda ieguva gvakamoli vienā trauciņā, tomātu "pastēti" otrā, bet pupiņu smēriņu trešajā. Pēc tam atliek vien nofritēt tortiljas, līdz tās ir kraukšķīgas. Un kas gan būtu brokastis bez olām – tās iederas arī meksikāņu zemnieku brokastīs. Tortiljas apziež ar pupiņu pastu, tomātiem, gvakamoli un virsū izkārto ceptu olu. Tik vienkārši!

Raidījumu skaties šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!