Foto: Shutterstock
Karstajā laikā katrs no mums plāno, kā pavadīt savu brīvo laiku un kā to aizvadīt pēc iespējas patīkamāk. Neatņemama vasaras sastāvdaļa ir pikniks, kurā varam baudīt gardu maltīti, kā arī izrauties no ikdienas rutīnas un palutināt ķermeni ar saules stariem.

Gatavojoties piknikam, ir svarīgi zināt, ko ņemt līdzi un galvenais - ko tad īsti gatavot. Vērtīgus padomus portālam Tasty.lv sniedz restorānu Domini Canes un Soraksans šefpavāri un Veselības centra 4 uztura speciāliste Guna Rijkure.

Īpaša uzmanība jāvelta marinādēm. "Nepareizas marinādes dēļ var nākties pāris nākamās dienas pavadīt arī mājās. Tāpēc iesaku svaigai vasaras marinādei sagriezt tomātus, gurķus, papriku, puķkāpostus un pārliet tos ar paštaisītu pesto mērci un beigās pievienot svaigu citrona sulu," pavārmākslā dalās restorāna Domini Canes šefpavārs Ilmārs Briška.

Zivis un gaļas produktus šefpavārs marinē reti. "Pietiek ar pipariem, sāli, zaļumiem, ķiploka daiviņu, citrona šķēli un olīveļļu. Gaļu ietin sviestpapīrā un tad folijā, uzliek uz karstām oglēm, un voilà," iesaka Briška.

Uztura speciāliste Guna Rijkure skaidro, ka uz pikniku būtu ieteicams līdzi paņemt ne tikai gardas maltītes, bet arī ievērot dažas tautas gudrības, lai pēc ēdienreizes izvairītos no diskomforta sajūtas vēderā.

"Ja vien ir tāda iespēja, tad izvēlos augstvērtīgu gaļu, piemēram, medījumu. Tā ir liesāka, jo dzīvnieks visu mūžu ir skrējis pa mežu un pārticis no meža veltēm. Šāda gaļa satur arī vairāk minerālvielu, jo lopiņam ir brīva vaļa izvēlēties, ko likt uz kārā zoba, kādu pienenes saknīti vai labāk alkšņa lapu," saka Rijkure.

Uztura speciāliste skaidro - ja ar gremošanas traktu viss ir kārtībā un patīk asi ēdieni – pikantām maltītēm nav ne vainas. Šādi ēdieni gan nebūtu piemēroti maziem bērniem un veciem cilvēkiem, jo tie var izsaukt kuņģa un taisnās zarnas kairinājumu, kā arī radīt nieru problēmas.

"Ja nu tomēr kuņģis ir saniķojies un vairs negrib strādāt, gremošanas darbības uzlabošanai noderēs bikarbonātu minerālūdens, piemēram, Borjomi, kas paātrināti atjaunos normālu gremošanas darbību," stāsta Rijkure.

Savukārt korejiešu restorāna Soraksans šefpavārs Mikus Erdmanis stāsta, ka korejieši tradicionāli uz pikniku ņem līdzi īpaši marinētu cūkgaļu sojas mērcē, kura sastāv no sojas mērces, cukura, samaltiem sīpoliem, ingvera saknes un bumbiera, pievienojot arī sezama eļļu. "Gaļai jāmarinējas vismaz 12 stundas un tā tiek cepta kopā ar šampinjoniem uz speciālām panniņām, taču var iztikt arī ar parastajām čuguna pannām," iesaka Ermandis.

Vispareizāk pagatavoto gaļu korejiešu gaumē būtu ēst, to ietinot salatlapā kopā ar rīsiem, marinētiem čili pipariem, svaigiem gurķiem vai burkāniem un ķiplokiem.

No praktiskajām lietām restorāna Domini Canes šefpavārs karstajā laikā iesaka lietot plaši pieejamās termo somas, kuras lieliski noder piknika izbraucieniem. Savukārt parasto kokogļu vietā izvēlēties īstu malku, kuras smarža un dūmi aizstās pasaulē labākās marinādes recepti.

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock
Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Pikanti saldās kukurūzas vālītes ar sieru un papriku

Foto: DELFI
Kukurūzas vālītes ar sieru var pasniegt gan kā atsevišķu uzkodu, gan kā piedevu pamatēdienam. Pikanti sāļais siers un asais paprikas pulveris brīnišķīgi papildina kukurūzas saldumu, ēšanas laikā ļaujot baudīt dažādas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Grilēts jūras asaris ar grieķu mērci

Foto: Vida Press
Brīnišķīgs veids, kā pagatavot svaigu jūras asari. Mērce ēdienam piedos īpašu dienvidniecisku raksturu.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock
Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Grilēti nektarīni un plūmes ar fetas sieru

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu.
Aikāgaršo
šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Grilēti jaunie kāposti

Foto: Shutterstock
Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm! Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!