Foto: Shutterstock
Ierasts, ka to gatavojam divos klasiskos veidos – kā vienu no sastāvdaļām kopā ar dārzeņiem un lapu salātiem spēcinošās pusdienās vai pamata sastāvdaļu gvakamolē – mērcē, ko ēdam ar kraukšķīgajiem kukurūzas čipsiem. Taču avokado ir daudzējādāks, nekā mēs domājam, un no šī augļa var pagatavot gan sātīgas maltītes, gan kraukšķīgas uzkodas, gan desertus un pat marinējumu ziemas krājumiem. Lūk, dažas idejas!

Cepts avokado

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī vai uz pannas apceptam avokado ir pavisam citādāka garša, nekā svaigam. Tas joprojām ir pietiekami krēmīgs un veselīgs, tomēr silts iegūst citu buķeti. Uz pannas apcepts avokado lieliski iederēsies brokastīs, kopā ar sātīgu un aromātisku bekonu, kā arī sutinātiem tomātiem.

Bet, ja avokado cep cepeškrāsnī, no tā sanāks pavisam jauka brokastu maltīte. Avokado pusītēs iesit olas, apbārsti ar garšvielām un zaļumiem, un liec cepeškrāsnī cepties. Gatavo tik ilgi, līdz olu dzeltenums gatavs līdz tādai pakāpei, kā pašam tīk, un minūti pirms izņemšanas, pārkaisi ar sarīvētu sieru vai viegli apceptiem bekona gabaliņiem.

Marinēts avokado

Foto: Shutterstock

Viena no neparastākajām un garšīgākajām lietām, ko pagatavot no avokado, ir marinējumi. Patiesi, izrādās, ka šo augli var iemarinēt burciņās, gluži tāpat, kā tomātus, gurķus vai kabačus. Marinēšanai vajadzēs vēl negatavu avokado, bet marinādes pagatavošanai – baltvīna etiķi, mazliet cukura, sāli, baltos piparus, kaltētu čili un zaļumus. Marinēto avokado var pievienot salātiem, izmantot kā uzkodu vai likt uz maizītes, iesaka "Thekitchn".

Sagatavo sterilizētu burciņu un sagriež šķēlītēs divus nomizotus avokado. Tos ieliek burciņās kopā ar zaļumiem, piemēram, pētersīļiem un dillēm, sinepju sēklām, ķiploku un citām garšvielām. Tad uzvāra marinādi no ūdens un baltvīna etiķa, attiecībā 1:1 (piemēram, glāzi ūdens un etiķa), pusglāzes cukura, ēdamkarotes sāls, šķipsnas avokado un čili pārslu. Marinādi atdzesē un pārlej avokado šķēlītēm, burciņu aizvāko un glabā tumšā un vēsā vietā.

Avokado smūtiji

Foto: Shutterstock

Rūdītiem smūtiju dzērājiem avokado pievienošana blendētajā kokteilī nebūs nekas jauns. Taču tiem, kas tikai sper savus pirmos soļus šajā lauciņā, iesakām pamēģināt avokado pievienot arī rīta spēka dzērienam. Avokado smūtijiem piešķirs īpašu biezu konsistenci, tāpēc vari ar to aizvietot grieķu jogurtu dažādās receptēs.

Visklasiskākā avokado smūtija recepte – banāns, avokado, spināti, mazliet medus un kāds riekstu vai sēkliņu piens. Avokado lieliski garšos arī smūtijos, kur būs pievienotas ogas, piemēram, mellenes vai avenes. Bet, ja vēlies šokolādes dzērienu, tad to vari pagatavot no avokado, kakao pulvera, banāna un mazliet mandeļu piena.

No avokado gatavoti 'frī' salmiņi

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgiem un krāsnī ceptiem uzkodu salmiņiem, kas panēti rīvmaizē, ne vienmēr obligāti jābūt gatavotiem no kabačiem, baklažāniem, paprikas vai citiem dārzeņiem. Kartupeļiem "frī" līdzīgu uzkodu var uzmeistarot arī no gardā avokado, tikai jāzina, kā. Šai uzkodai vajadzēs ne pārāk gatavus avokado, kas sagriezti šķēlītēs, kā arī miltus, sakultu olu un baltmaizes rīvmaizi panēšanai.

Uzkarsē krāsni līdz 180°C, sagatavo cepešpannu, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad apviļā avokado šķēles – vispirms miltos, tad olā un beidzot rīvmaizē. Avokado šķēlītes izkārto pannā, liek cepeškrāsnī un cep apmēram 25-30 minūtes. Gatavos avokado "frī" pasniedz, kamēr vēl karsti, kopā ar kādu krējuma, jogurta vai tomātu mērcīti.

Avokado kūka

Foto: Shutterstock

Bez visām pieminētajām lietām, ko var pagatavot no avokado, ir viena, kas jo īpaši izceļas pārējo vidū. Un tā ir avokado kūka. Jā, no šī augļa, ko ierasts baudīt sāļajos ēdienos, tik tiešām var pagatavot ļoti gardu un ne pārāk saldu desertu, kas reizē būs veselīgāks par kārtīgu šokolādes torti.

Avokado kūkas jo īpaši iecienījuši svaigēdāji, jo tās nevajag cept. Lai pagatavotu avokado kūku, nevajag daudz. Kūkas pamatni veido no sasmalcinātām datelēm un riekstiem. Masu pagatavo no ļoti gataviem avokado, citronu vai laimu sulas (lai avokado neapbrūnētu), kokosriekstu eļļas un medus. Ieklāj to pamatnē, apber ar vasaras ogām, un kūka gatava. Pirms pasniegšanas gan to noturi ledusskapī, lai mazliet sastingtu un būtu vieglāk sagriezt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!