Foto: Publicitātes foto

Februārī sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" sākām iepazīstināt "Tasty" lasītājus ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. 30. martā Keta Carjova rādīja, kā krievi svētkus svin mūsdienīgās noskaņās, cienājot viešņas ar selerijas saknes biezeni un ceptu panīru, veģetāro boršču ar kazas siera pīrāgu un slaidajai līnijai draudzīgu desertu. Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Ketas Carjovas gatavoto veģetāro krievu virtuves ēdienu receptes.

Keta šoreiz savām konkurentēm sagādāja ne mazums papildu darba, jo viņa ir veģetāriete. Ketai pieder interesanta tējnīca pašā Rīgas sirdī un viņa iestājas par to, ka jāēd veselīgi un jādod priekšroka ekoloģiski audzētiem produktiem, kuriem pakaļ ir vērts braukt pat vairāk nekā 100 kilometrus.

Viņas vakars bija īsts pārsteigums pārējām viešņām, jo Keta apņēmās parādīt, ka krievi svētkus prot svinēt arī mūsdienīgi. Un vēl – šī bija pirmā un vienīgā maltīte bez gaļas!

Lasi tālāk un uzzini, kā gatavojams aromātisks seleriju biezenis ar sulīgiem dārzeņu salātiem un ceptu panīru, atklāj veģetārā boršča noslēpumus un to, kāds deserts slēpjais aiz daudzsološā nosaukuma "Bez sirdsapziņas pārmetumiem!".

Selerijas saknes biezenis ar dārzeņu salātiem un panīru

Foto: Publicitātes foto

Seleriju biezenim nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 selerijas saknes;
  • 1/2 ĒK Himalaju sāls;
  • 5 ĒK gī sviesta.

Sastāvdaļas salātiem:

  • Ķirbis;
  • Rutks;
  • Kālis.

Salātu aizdaram:

  • Kaņepju eļļa;
  • Medus;
  • Ābolu etiķis;
  • Himalaju sāls;
  • Kaņepju sēklu kodoliņi.

Ēdiena pasniegšanai:

  • Brūklenes savā sulā;
  • Panīrs jeb svaigais saldpiena siers.

::recepte::

Gatavo biezeni. Seleriju saknes nomizo, sasmalcina un 10-15 minūtes notur verdošā ūdenī. Pievieno Himalaju sāli un gī jeb dzidrināto sviestu un sablendē.

Gatavo salātus no rīvēta ķirbja, rutka un kāļa, sajauc ar aizdaru no kaņepju eļļas, Himalaju sāls, medus, ābolu etiķa un kaņepju sēklu kodoliņiem. Pirms pasniegšanas salātus rotā ar brūklenēm bez cukura savā sulā.

Uz šķīvja liek seleriju biezeni, salātus un gīs sviestā zeltaini apceptus panīra stienīšus.

::!recepte::

Lai labi garšo!

"Tasty" piebilde: mīkstais un svaigais panīrs ir siers, kas bieži sastopams indiešu virtuvē. To visbiežāk pievieno tieši sildošajam indiešu ēdienam karijam vai dārzeņu sautējumam – sabdžī. Panīru, protams, var atrast arī veikalu plauktos, taču mājās to pagatavot var tik ātri un tik vienkārši, ka grēks nepamēģināt. Vēl jo vairāk tādēļ, ka būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas. Kā soli pa solim gatavojams panīrs, uzzināsi, izlasot šo padomrakstu.

Pēdējā laikā aizvien lielāku popularitāti virtuvēs ir iekarojis arī gī – dzidrinātais sviests, kas ir parastā sviesta "attīrīta" versija, kurā nav sviestā esošā ūdens un piena proteīnu. Kā par veselīgu atzīto gī sviestu pagatavot mājas apstākļos, stāstījām šajā rakstā.

Veģetārais borščs ar kazas siera pīrāgu

Foto: Publicitātes foto

Sastāvdaļas dārzeņu buljonam:

  • Rozmarīna zariņš;
  • Smaržīgie pipari;
  • Puravs;
  • Gabaliņš pētersīļa saknes;
  • Lauru vai karija lapas;
  • Himalaju sāls;
  • Kanēļa standziņa (neliela).

Sastāvdaļas sīpolu karamelizēšanai:

  • Gī sviests;
  • 4 sīpoli (sarkanie vai saldie);
  • Gabaliņš ingvera saknes;
  • Ķimenes;
  • Fenheļa sēklas;
  • Melnie pipari;
  • Koriandrs.

Veģetārā boršča sastāvdaļas:

  • 4 tvaicētas bietes;
  • 2 kāļi;
  • Skābēti kāposti;
  • Svaigi kāposti;
  • Zaļumi;
  • Skābais krējums.

::recepte::

Vāra dārzeņu buljonu, vienā litrā ūdens liekot rozmarīna zariņu, smaržīgos piparus, puravu, pētersīļa sakni, lauru vai karija lapas, Himalaju sāli un nelielu standziņu kanēļa.

Paralēli uz lēnas uguns gī jeb dzidrinātā sviestā karamelizē sīpolus. Kad tie kļūst zeltaini brūni, pievieno sasmalcinātu ingvera sakni, ķimenes, fenheļa sēklas, melnos piparus, sāli un koriandru.

No dārzeņu buljona izņem garšvielas un pievieno karamelizētos sīpolus, kā arī sagrieztas, tvaicētas bietes, kāļus, kā arī pa saujiņai skābētu un svaigu kāpostu. Vāra uz nelielas uguns 20 minūtes.

Pirms pasniegšanas ļauj zupai atpūsties. Pasniedz ar kapātiem zaļumiem (pētersīļiem un koriandru), skābo krējumu un kazas siera pīrāgu.

::!recepte::

Lai labi garšo!

"Tasty" piebilde: lūk, te atradīsi vienkāršāku veģetārā boršča recepti, bet, lasot tālāk, uzzināsi, kā gatavojams kazas siera pīrāgs, ko Keta Carjova pasniedza ar boršču.

Kazas siera pīrāgs

Sastāvdaļas kazas siera pīrāgam:

  • Smilšu mīkla;
  • 2 olas;
  • 200 g mīkstā kazas siera;
  • 150 ml saldā krējuma;
  • Sīpoli.

::recepte::

Smilšu mīklu (kviešu miltu vietā izmantot griķu un rudzu miltus) plānā kārtā izklāj uz cepamformas, sadursta ar dakšu un cep 15 minūtes cepeškrāsnī 180 grādos (lai mīkla neceltos, pa virsu var uzklāt cepampapīru un sloga vietā izmatot pelēkos zirņus vai pupiņas).

Uzputo olas, pamazām pievieno kazas sieru, saldo krējumu un iekuļ. Kad mīklas "groziņš" izcepties, to izņem no krāsns, izber pupas vai zirņus, liek uz mīklas pamatnes karamelizētus sīpolus un pārej kazas siera pildījumu.

Cep cepeškrāsnī 40-50 minūtes 130 grādos.

::!recepte:

Lai labi garšo!

"Tasty" piebilde: trauslas smilšu mīklas gatavošanas knifiņus atklājām šajā rakstā, bet te atradīsi pēc garšas neitrālas smilšu mīklas recepti, kas noderēs gan sāļiem gan saldiem našķiem.

Deserts 'Bez sirdsapziņas pārmetumiem' jeb cepeškrāsnī cepti āboli

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu Ketas Carjovas galdā celto desertu, jāsarūpē šādas sastāvdaļas:

  • Āboli (vēlama ziemas šķirne);
  • Lazdu rieksti;
  • Kanēlis;
  • Medus;
  • Brūkleņu vai pīlādžu ievārījums.

::recepte::

Ābolus izgrebj un pilda ar apgrauzdētiem, sasmalcinātiem lazdu riekstiem, kanēli un medu.

Cep 10-15 minūtes cepeškrāsnī 180 grādos.

Pasniedz ar brūkleņu vai pīlādžu ievārījumu. Rotā ar piparmētras lapiņu.

::!recepte::

Lai labi garšo!

"Tasty" piebilde: te atradīsi daudz un dažādas krāsnī ceptu ābolu garšu variācijas. Tā kā cepti āboli īpaši labi garšo, pasniegti ar saldējumu, tad šeit atklājām divas metodes, kā mājās pagatavot gardu saldējumu bez īpašām iekārtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!