Foto: Shutterstock

Gardēžus var iedalīt vairākās grupās – tie, kuri precīzi ievēro norādījumus receptēs, tie, kuri ļaujas brīvai improvizācijai, un tie, kuri ņem talkā viedās tehnoloģijas, liecina novērojumi. Padomos par to, kādām ierīcēm jābūt mājās un kāpēc tās nepieciešamas, dalās trīs ievērības cienīgi šefpavāri – Hestons Blūmentāls, Mārtiņš Rītiņš un Māris Astičs.

Piemēram, šefpavārs, ar trīs "Michelin" zvaigznēm apbalvotā restorāna "The Fat Duck" īpašnieks un mājas virtuves ierīču zīmola "Sage" vēstnieks Hestons Blūmentāls uzskata, ka labas ierīces virtuvē ir tikpat svarīgas kā ass nazis, labs mikseris vai ledusskapis. "Tās padara maltīšu gatavošanu vieglāku un precīzāku un pat palīdz radīt garšas un tekstūras, kuras citādi panākt būtu visai sarežģīti," atklāj Hestons savā grāmatā "Hestons Blūmentāls mājās".

Digitālie svari – visa pamats

Viesojoties Rīgā, Blūmentāls lekcijā atzina, ka profesionālajā virtuvē improvizēt nedrīkst. Klients vēlas baudīt tieši tādu maltīti, kāda solīta, tāpēc stingri jāseko receptēm. Arī Latvijas labākā restorāna "Vincents" šefpavārs Mārtiņš Rītiņš piekrīt, ka restorāna virtuvē intuīcijai nav vietas, jo maltītei vienmēr jābūt vienlīdz labai. Proti, ne vien jālieto kvalitatīvas izejvielas, bet arī precīzi jāievēro instrukcijas.

"Mājas virtuvē var spēlēties, eksperimentēt un cerēt, ka viss izdosies. Taču, ja gatavojat reti, tad labāk sākumā, piemēram, garšvielas pielikt mazāk un, ja nepieciešams, pamazām papildināt. Savukārt konditorejai ir nepieciešama teju ķīmijas laboratorijas precizitāte arī mājas apstākļos," tā Rītiņš.

Pēc Blūmentāla paustā, digitālie svari ir viena no būtiskākajām mājas virtuves ierīcēm, jo, viņaprāt, pat vissīkākā neprecizitāte var sabojāt maltīti. Piemēram, milti ir viegls pūderis ar daudzām gaisa molekulām starp graudaugu daļiņām. Tas nozīmē, ka to var brīvi iebērt traukā vai saspiest. Tātad vienā krūzītē katru reizi var ietilpt atšķirīgs daudzums miltu. Ja mērīšanai izmanto veco labo metodi – glāzi, krūzi vai acumēru, tad cerētā gaisīgā biskvīta vietā ātri vien var iegūt cietu gumiju.

Uzticams mikseris saudzē rokas un uzlabo rezultātus

"Labs putotājs noder vairāku ēdienu gatavošanai, sākot no olu baltuma līdz pat kartupeļiem. Protams, koka karote ir labs palīgs virtuvē, īpaši, kad jāievieš kārtība, bet tā noteikti nespēj paveikt to, ko kārtīgs mikseris," uzsver Rītiņš.

Patiesi – uzticams mikseris saudzēs jūsu rokas un sajauks sastāvdaļas daudz rūpīgāk. Restorānu servisa skolas īpašnieks un restorāna "Ferma" šefpavārs Māris Astičs piekodina pirms miksera iegādes izzināt, kas to ir izstrādājis, un pievērst uzmanību tam, kur atrodas lāpstiņa.

"Proti, mikserim ir svarīga ne vien jauda, bet arī lāpstiņas novietojums. Jo lāpstiņa ir tuvāk malai, jo vienmērīgāks būs kulšanas process un tiks iegūts precīzāks rezultāts. Parasti ir manāms, ja ierīces izgatavošanā ir piedalījies profesionāls šefpavārs. Tā uzreiz darbojas citādāk, precīzāk," skaidro Astičs.

Viedā ierīce tējai atklāj jaunas garšas virsotnes

Pat tik šķietami vienkāršu lietu kā tēju var pagatavot vairākos veidos. Vieda tējas gatavošanas ierīce ir gluži kā cieņas izrādīšana japāņiem, kuri tēju tur lielā godā, bet mēs visbiežāk neprotam to kārtīgi sagatavot. Pareizā temperatūrā gatavotai tējai ir pavisam cita garša! Piemēram, zaļā tēja mums lielākoties asociējas ar rūgtumu, taču, izmantojot pareizo tehniku, tā būs maiga un gaisīga.

Parasti mēs pārlejam tēju ar karstu ūdeni un reizēm par to pat piemirstam, taču mūsdienu ierīcēm pietiek vien iestatīt pagatavošanas laiku, stiprumu un kādu tēju gatavosim. Tā pati izvēlas pareizo temperatūru un nosaka, cik ilgi tējai jābūt ūdenī. Mums atliek vien nesteidzīgi izbaudīt!

Jaudīga cepeškrāsns ir teju neaizvietojams palīgs

Pēc Astiča paustā, cepeškrāsns ir jāizvēlas iespējami vienkāršāka, lai nav 15 minūtes jāstāv un jādomā, kā iestatīt pareizo funkciju. Protams, ir svarīgi, lai ierīce ir jaudīga, viegli kopjama un ilgi kalpotu. Ideāli, ja tajā var ievietot vismaz vienu veselu sivēnu. Mājas virtuvei ideāla būs kompakta un jaudīga cepeškrāsns, kurai var iestatīt pagatavošanas laiku. Iedomājieties: jūs ierodaties mājās, bet perfekta maltīte jau ir gatava!

Aprīko virtuvi ar saprātu

Atsaucoties uz savu kolēģi Kasparu Jansonu, Astičs uzsver, ka svarīgāk par virtuvē izmantoto aprīkojumu ir prasme pagatavot maltīti no tā, kas ir pieejams. Turklāt ir svarīgi neapmaldīties visā plašajā piedāvājuma klāstā, bet gan apdomāt reālo ierīces lietderību.

"Pat, ja ierīce ir liela, taču skaidri zinu, ka tā ietaupīs vairāku stundu darbu un būs vieglāk strādāt, tad tā ir nepieciešama. Galu galā, tieši tāpēc arī visas ierīces tiek ražotas, lai padarītu mūsu dzīvi ērtāku un ietaupītu laiku, kuru mēs varam pavadīt daudz produktīvāk!" ir pārliecināts Māris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!