Foto: Privātais arhīvs

Austere ir viena no tām delikatesēm, pret kuru vienaldzīgo nav. To vai nu mīl vai ienīst, bet tie, kas to pamēģina, pamatā pievienojas pirmajai grupai. Kluba "Fans of Oyster" vadītājs, Latvijas pirmā austeru čempionāta rīkotājs Mārtiņš Reinis (attēlā) vieš skaidrību – kā izbaudīt austeri, lai izjustu arī tās garšas nianses.

Nerij, bet izbaudi

Liela daļa austeru cienītāju cenšas to uzreiz norīt, kas nav pareizi. "Mūsu platuma grādos dzimuši cilvēki ir pieraduši sakošļāt ēdienu. Rīšana bez košļāšanas ir jātrenē, ko mēs neprotam. Tāpēc es iesaku pāris reizes iekosties austerē, nedaudz paturēt pie aukslējām, lai izjustu arī tās garšas īpašības," skaidro Reinis. Viņš atzīmē, ka katrai austerei ir atšķirīgas garšu nianses – viena ir saldāka, cita sāļāka, tām ir raksturīgas arī dažādas pēcgaršas, piemēram, riekstaina, sviestaina, pikanta, rūgtena. Protams, ka norijot austeri uzreiz, mēs to neizjūtam. Ja tomēr grūti saņemties košļāšanai, Reinis iesaka izvēlēties maza izmēra austeri, kas neietekmē dabiskos rīšanas refleksus. Austeru izmērus un svaru atzīmē ar skaitļiem, piemēram Nr. 1 ir liela austere – virs 100 gramiem, kamēr Nr. 3 – uz pusi mazāka.

Piliens citrona un glāze šampanieša

Nākamais, biežāk uzdotais jautājums – vai to ēst ar vai bez īpašas mērces. Mārtiņš Reinis pats labprātāk ēd austeres bez piedevām vai, nedaudz uzspiežot citrona sulu. Taču, protams, ka to var papildināt ar mērcīti, kuru tradicionāli pagatavo no sarkanvīna etiķa, smalki sagriezta šalotes sīpola un dažādām specifiskām piedevām, kas balansē skābumu ar saldumu.

Foto: Privātais arhīvs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!