Foto: Shutterstock
Restorānos un kafejnīcās nav nekas neparasts, ka par vienu glāzi vīna jāmaksā no 4 eiro līdz pat neierobežotai summai, kas vidusmēra cilvēkam var izraisīt nopietnu šoku, jo par tādu summu veikaliņos var nopirkt veselu pudeli vīna. Kāpēc par vienu glāzi jāmaksā tik daudz, turklāt cenas tikai kāpj?

Restorāna īpašniekam ir jāmaksā ne tikai par pašu vīnu, viņam jāatpelna telpu nomas maksa, alga personālam, produktu izmaksas u.t.t., tādēļ viņam ir jādomā, kā pelnīt vairāk - arī no glāzes vīna. Ja vakariņo restorānā vienatnē un vēlies tikai vienu vīna glāzi, tas ir pašsaprotami, bet, ja tu vakariņo kopā ar kādu, tad ekonomiskāk būs pasūtīt uzreiz pudeli.

Vien retais nezina, ka viena glāze vīna restorānā maksā dārgāk nekā pudele vīna citviet, kādēļ tā? "Industrijas standarts ir prasīt tādu cenu par glāzi, kādu restorāns maksājis par pudeles iegādi vairumtirgotājam. Pērkot pa glāzēm, vīns tiek izdzerts ātrāk. Viesmīļi to zina, tādēļ arī pārdod labāk, nodrošinot restorānam lielāku peļņu," portālā "Businessinsider.com" stāsta vairāku slavenu Ņujorkas restorānu līdzīpašnieks un dzērienu un atspirdzinājumu speciālists Džo Kampanella.

Īsti vīna cienītāji nekad nepasūta glāzi vīna, jo nav zināms, cik ilgi konkrētā vīna pudele būs stāvējusi atvērta, uzsver Latvijas vīnzinis Jānis Kaļķis. Kad vīna pudele ir atvērta, dzēriens zaudē aromātu un garšu. Ja tomēr vēlies pasūtīt tikai vienu glāzi vīna, palūdz viesmīlim atnest to vīnu, kura pudele ir atvērta pēdējā, iesaka Kaļķis.

Daudzi nenojauš, ka pasūtītā glāze vīna ir kāda cita klienta neizdzertās pudeles pārpalikums, raksta "Businessinsider.com". Šādi varbūt varētu notikt vien mazā, necilā vietā, jo "neviena sevi cienoša iestāde tā nedarīs", brīnās Jānis Kaļķis. Turpretim ņujorkietis Džo Kampanele saka: "Tā noteikti dažos restorānos notiek. Manos restorānos šķistu dīvaini pārdot cilvēkiem cita neizlietoto pudeli, tomēr, ja kāds pasūta pudeli un nevēlas to visu izdzert, mēs jau savlaicīgi aiznesam to projām no galda un vēlāk pārdodam atlikušo vīnu glāzē."

Cits pozitīvais aspekts, pasūtot veselu vīna pudeli? Lielākoties restorānā un bārā nopirkto, bet neizdzerto vīnu tev ļaus ņemt līdzi uz mājām, tāpēc nekādus finansiālos zaudējumus tu necietīsi. Tāpēc, ja tu šaubies, izvēlies vīna pudeli. Un vispār - kāds gan vispār prieks no vienas glāzes vīna?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!