Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 3.maijā, Kalnciema kvartālā tirdziņa ietvaros tiks atklāta "Slow Food Rīga" zemnieku aleja, kas ir sen lolota ideja.

Slow Food ir starptautiska bezpeļņas organizācija, kas darbojas kā pretspēks ātrajai ēdināšanai (Fast Food) un dzīvesveidam. Slow Food kustība ir pretstats sekām, ko izraisa globalizācija, radot garšas un kultūras standartizāciju un ēdienu vienveidību, vietējo tradicionālo ēdienu izzušanu un cilvēku vienaldzību pret to, no kurienes ēdiens ir nācis, kā tas garšo un kādu ietekmi mūsu pārtikas izvēle atstāj uz apkārtējo vidi, skaidro organizācijas "Slow Food Rīga" dalībnieki - Latvijas mazie zemnieki un ražotāji, kuru pieeja gastronomijai, pārtikas ražošanai un zemkopībai, ir balstīta uz pārtikas kvalitātes konceptu, ko definē trīs savstarpēji saistītas pamatvērtības: labs, tīrs un godīgs.

Labs - svaigs un sezonāls vietējais ēdiens, kas apmierina garšas izjūtu un ir mūsu vietējās kultūras sastāvdaļa.

Tīrs - pārtika un ēdieni tiek ražoti un patērēti tā, lai nekaitētu videi, cilvēku veselībai un dzīvnieku labturībai.

Godīgs - patērētājiem ir nodrošināta godīga cena, bet zemniekiem un ražotājiem - godīgi apstākļi un samaksa.

Kalnciema kvartāla tirdziņos Slow food zemnieki piedalās kopš tirdziņa pirmssākumiem 2008.gadā, taču tagad Slow food zemnieku aleja kvartālā atradīsies pastāvīgi un tirdziņa apmeklētāji varēs iegādāties vairāk labus, tīrus un godīgu zemnieku izaudzētus un mājražotāju saražotus pārtikas produktus, vēsta Kalnciema kvartāla kultūras programmas vadītāja Una Meiberga, piebilstot, ka tirgus dienas garumā ikviens varēs degustēt Slow food zemnieku un mājražotāju gardumus.

"Slow food Rīga" zemnieku aleja 3.maijā darbosies no plkst. 10 līdz 16. Ap plkst. 11 uz skatuves ikviens varēs vērot "Slow food Rīga" dibinātāja, šefpavāra Mārtiņa Rītiņa meistarklasi, kurā viņš gatavos Slow Food pavasara pārsteigumu.

No plkst. 12 līdz 14 Brūnajā mājā darbosies izglītojoša Slow Food darbnīca bērniem, kurā ar dažādu maņu palīdzību varēs mācīties atpazīt dažādas garšvielas, dārzeņus un pākšaugus. Radošajā darbnīcā bērni varēs veidot un zīmēt Slow food simbolu - gliemezi, stāsta Meiberga.

Visas dienas garumā Brūnajā mājā darbosies arī Slow Food kinoteātris. Lai veicinātu diskusijas un rosinātu pētīt un domāt par pārtiku, kas ir draudzīga apkārtējai videi, Vīna veikala mājā interesentiem būs iespēja skatīties dokumentālās filmas par globalizācijas ietekmi uz pārtikas tirgu un Slow Food starptautiskajiem projektiem Āfrikas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!