Atstāsim šoreiz kebabus, hotdogus un burgerus citiem. Katrs īstens vietējais gardēdis zinās, ka pats, pats labumiņš ir sātīga, smeķīga karbonāde no īsteni tradicionālas ēstuves. Ar siera cepurīti, majonēzes mērcīti un kartupelīšiem – kā pie kārtīgiem cilvēkiem pieņemts. Tā kā priekšā ir garas brīvdienas, "Karbonādes cienītāju" bloga autori iesaka piecas kafejnīcas, krodziņus vai ēstuves, kurās vērts iegriezties, lai nomedītu visgaršīgāko karbonādi!

Kā stāsta populārās feisbuka lapas veidotāji, karbonādes blogs ir blogs tautai, lai visi cilvēki, kas neseko kulinārijas tendencēm, arī var dalīties piedzīvotajā, un izzināt dziļāk tieši karbonādi. Bloga veidotāji šo ēdienu familiāri dēvē par "karbonādīti" un novērtē tā dzīvošanu līdzi dažādiem laikiem un godiem. Jo, kā zināms, karbonādes pasniedz gan kāzās, gan bērēs, gan kristībās. Pat Lieldienās un Ziemassvētkos. Un daudziem bez šī sātīgā ēdiena ikdiena nebūtu iedomājama.

Karbonādes cienītāji gan stingri piekodina, ka šis tops nav nekāds vietu sadalījums, bet gan viņu aicinošs ieteikums katru no pieminētajām karbonādēm ļaudīm nogaršot pašiem.

Krodziņš 'Šlāgeris'

Viena no vietām Madonas pusē, kur nobaudīt izcili gardu karbonādi, ir krodziņš "Šlāgeris". Karbonāžu cienītāji atļaujas citēt viņu lasītājas Sandas Dejus atsauksmi:

""Tad apstājās laiks un tā bija mīlestība,
Jo tikai mīlestības priekšā tas apstājas..."

Es vienmēr izvēlos tieši kraukšķīgo karbonādi. Krodziņš to piedāvā allaž perfekti pagatavotu un pārdomāti noformētu. Par adekvātu samaksu saņemt tik lielisku maltīti – tā ir privilēģija, ko nekur citur neesmu baudījusi. Kartupeļi nav no saldētavas, bet pašu gatavoti, vienmēr atbilstoši – ne par maz, ne par daudz; siltā mērce ar vīnogu daiviņām garšas eksotikai un dažādi salātiņi piedevās. Piecas zvaigznes viennozīmīgi. Baudu (jau 10 gadus) pati un iesaku citiem. Galvenais, ka ieteikt varu tiešām ar drošu sirdi, jo vilties nav nācies!"

'Vilhelmīnes dzirnavas'

Lai gan Līgatnē ir vairākas vietas, kur iebraucējiem un vietējiem iedzīvotājiem iespēja nobaudīt karbonādes, topa veidotāji šoreiz iesaka tieši "Vilhelmīnes dzirnavas". Kāpēc?

"Ļoti patīkami bija salātiņi, kamēr tie bija mutītē, pamazām griezu karbonādīti un gatavojos to slidināt pa virsu salātiņiem, kas jau atradās mutītē. Zem siera, tomātu apmetnīša bija paslēpusies sīpolu virtenīte, kas ļoti labi saplūda kopā tādā kā garšas karuselītī. Kā piedevu šoreiz paņēmu majonēzes, krējuma un ķiploku mērcīti, kurā varēja pavannot kartupelīšus. Iesaku!" teikts blogā.

'Kūriņš'

Arī par šo vietu Kauguros, Jūrmalā, ir dzirdētas slavas dziesmas vien. "Kūriņš" pārsteidzot ar labām cenām, plašu ēdienkarti, un pats galvenais – izcilām karbonādēm.

"Pasūtījām karbonādīti, ilgums, kas bija jāgaida, bij' daudzsološs. Un tā arī bija. Atnākot porcijai, gaļas apmēri patīkami iepriecināja. Karbonādīte bija tik liela, ka kartupelīšiem tika uzklāta atsevišķa istabiņa ar tomātu mērcītes vannīti. Pārgriežot gaļiņu, tās biezums lika pasmaidīt – tas ir mērāms centimetros," jūsmo "Karbonāžu cienītāji".

'Lāsīte'

Arī Stende, karbonāžblogeruprāt, var lepoties ar vienu kārtīgu vietu, kur iestiprināties. "Lāsīte" slavena ar to, ka šeit nāksies pacīnīties ar īsteniem dižvīriem paredzētu karbonādi. Un to var noprast pēc bildes vien – uz šķīvja dižojas pat divas karbonādes.

"Sajūtas ir neaprakstāmas. Liekas, ka līdz šim biju ko piedzīvojis, bet, redzot šo, saprotu, ka pārsteigumi ir tikai priekšā. Karbonāde "Dižvīrs" bija kas neticams. Kad šo visu baudīju, uzreiz sapratu, ka šī vieta ir viena no patīkamākajām, kurā esmu bijis. Pēc maltītes aizgājām satikt šefpavārīti, kas iznāca ārā no sava "tempļa", paspieda mums roku, un pateica, ka viņai ir vēl dažas karbonādītes padomā," savos piedzīvojumos dalās karbonāžu kritiķi.

'Taverna'

Bauska nudien ir īstens pieturpunkts tiem, kas vēlas pamatīgi iestiprināties pirms vai atgriežoties no tāla ceļa. Ja esat smeķīgas karbonādes meklējumos, tad visiem ceļiem jāved uz "Tavernu". Šo karbonādi ēdot, varēsiet justies kā īsteni Lāčplēši – karbonādes nosaukuma dēļ vien.

"Laikam par karbonādi ar nosaukumu "Lāča ķepa" ir dzirdējuši visi. Uz šo vietu ir mērots tāls ceļš, lai tikai sajustu šo gardumu sevī. Gan apjoms, gan gaidīšanas laiks liek patīkami satraukties, un tas viss vainagojas ar prieku, kas pārņem tevi, kad esi uzvarējis "Lāča ķepu"," par piedzīvojumiem "Tavernā" stāsta blogeri.

Ceram, ka šis nelielais tops iedvesmos – ja ne apceļot Latviju ideālās karbonādes meklējumos, tad vismaz saņemties un tādu jau šodien pagatavot pašam! Bet, ja zini par vietu, kur ir izcilas karbonādes, un tev ir kāds foto, nekautrējies sazināties ar "Karbonādes cienītājiem" viņu feisbuka lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!