Pavasara tuvošanās un siltākais laiks atnācis ar vēl vienu prieku – kļavu sulu tecināšana nu rit pilnā sparā. Taču, ja vien tās netecini pats, viena no vietām, kur meklēt kļavu sulas, ir tirgus, kur andelējas daudzi jo daudzi dzēriena tirgotāji. Tomēr arī tirgošanās jāveic pareizi, saskaņā ar likumu. Kādos iepakojumos ļauts liet svaigās kļavu sulas un kāds ir to derīguma termiņš, skaidro speciālisti "Re:TV" sižetā.

Kā skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja vietniece Iveta Eglija, likumā ir noteikts, kas ir kļavu un bērzu sulas, gan kā tās ievākt, kādos iepakojumos pildīt un kādam jābūt marķējumam. Tirgotāji zina teikt, ka plastmasas pudelēm jābūt jaunām – nedrīkst izmantot pudeles, kurās iepriekš atradies kāds cits šķidrums. Tāpat uz pudelēm jābūt marķējumam, kas identificē sulas nosaukumu, norāda ražotāju, pildīšanas datumu un derīguma termiņu. Taču derīguma termiņu nosaka pats sulu tirgotājs. Tirgojoties nelielā apjomā, ik gadu kļavu sulu daudzumam nepārsniedzot 300 litrus, drīkst nereģistrēties (PVD).

Taču, ja kļavu sulu pirkšana nav aktuāla un savu roku sulu tecināšanā gribas iemēģināt pašam, nevajag vilcināties. Kļavu sulas šosezon tecina jau no februāra pirmās puses. Kļavas sulu tecināšanai ir pateicīgākas nekā bērzi, jo no tām dabīgo limonādi var iegūt arī tad, kad ārā vēl nav tik silts. Turklāt šo nodarbi ir vērts izmantot – kā iepriekš portālam "Tavs Dārzs" skaidrojis sulu tecināšanas lietpratējs Linards Liberts, piemērotas kļavas sulu tecināšanai mūsu platuma grādos ir krietni vien mazāk, nekā bērzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!