Foto: Shutterstock
Vai tu zini, kā oranžā krāsa ieguva savu nosaukumu? Un kad Latvijā parādījās pirmie kartupeļi? Ir tik daudz lietu, kuras ikdienā paliek nepamanītas, ja runājam par dažādiem produktiem, ēdieniem un ēšanu kopumā. Laiks uzzināt ko jaunu!

1. Mums tik pazīstamie burkāni sākotnēji nemaz nav bijuši oranži, bet gan violeti. Holandiešu selekcionāri radījuši oranžo burkānu šķirni vien 16. gadsimtā. Pa retam audzēti arī balti un dzelteni burkāni, bet tie garšas ziņā nav bijuši tik labi, kā violetie.

2. Turpinot par oranžajiem produktiem – oranžās krāsas apzīmējumu esam ieguvuši no apelsīniem. Atvasinot no spāņu valodas vārda "naranja", kas, savukārt, atvasināts no senās indiešu valodas un tiešā nozīmē tulkots kā "apelsīnu koks". Pirms 16. gadsimta oranžā krāsa (angliski orange) tika saukta par geoluhread, kas nozīmē dzelteni-sarkans.

3. Šķēlēs sagrieztu maizi pirmo reizi sāka "ražot" tikai 1928. gadā, Čilikotā, Misūri štatā ASV. Maizes griešanas ierīci izgudroja Otto Rohveders, kurš pēc profesijas bijis juvelieris.

4. "Senie" latvieši no Amerikas atvesto kartupeli plašāk sāka audzēt vien 19. gadsimtā. Pateicoties jaunatvestajam dārzenim, kuru sekmīgi varēja audzēt tā laika Latvijas teritorijas klimatiskajos apstākļos, zemniekiem vairs nebija jāraizējas par to, ka graudu izsīkuma dēļ iestāsies bads. Tomēr ceļš līdz kartupeļu pareizai baudīšanai nebija viegls, jo to pieņēma vien ar vairākiem piegājieniem, pēc tam, kad ļaudis saprata, ka jāēd zem zemes paslēpušies tupeņi, nevis laksti.

5. Izrādās, viens no Senās Ēģiptes valdnieces Kleopatras skaistuma noslēpumiem ir bijuši marinētie gurķīši. Regulāri ēdot marinētus gurķus, Klepoatra uzturējusi sevi pie labas veselības un bijusi mūždien skaista. Tikmēr viņas mīļākais Jūlijs Cēzars devis marinētos gurķus romiešu karaspēkam, jo ticējis, ka gurķi padara karavīrus spēcīgus.

6. Kāpēc uzpūstās rīsu brokastu pārslas paukšķ? Tā kā rīsi tiek īpaši uzpūsti, mazajā graudā veidojas gaisa kabatiņas. Kad brokastu pārslas saskaras ar aukstu pienu, pēkšņā temperatūras maiņa liek trauslajām sieniņām katrā rīsu graudiņā sasprāgt.

7. Banāni patiesībā ir nevis augļi, bet ogas, kas aug nevis kokos, bet milzīgos augos. Augs, no kura novāc banānus, vienā metienā "saražo" aptuveni 100 līdz 400 banānus. Pēc tam banānu dzinumus stāda no jauna un gaida jaunu banānu ražu.

8. Īstu Vorčesteras mērci gatavo no etiķī izmērcētiem un izšķīdušiem anšoviem, ar visām asakām.

9. Viduslaikos pagatavotās zivis tika pasniegtas ar citrona šķēlēm, jo pastāvēja uzskats, ka citronu sula izšķīdinās visas ēšanas laikā nejauši norītās asakas.

Raksta tapšanai izmantota informācija no Fillyourplate.org, History.com, Todayifoundout.com, Latvijaspirts.lv un Randomhistory.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!