Foto: DELFI

Neatkarīgi no sezonas un dienas laika Rīgas Centrāltirgus vienmēr ir dzīvības pilns. Tomēr īpaša rosība ir jūtama mēnešos, kad ienākas raža vietējos dārzos un dārziņos un arvien vairāk tirgotāju izvēlas savu preci realizēt ārpus paviljoniem. Rīgas iedzīvotāji un gardēži meklē sezonālos produktus un pirmās ogas un augļus. Sākoties tūrisma sezonai, Rīgas Centrāltirgu ir īpaši iecienījuši arī tūristi - viņi ar interesi aplūko ne tikai vēsturiskās paviljonu ēkas, bet arī degustē vietējos produktus.

Vasaras sākums Centrāltirgū raksturīgs ar aktīvu stādu tirgošanas sezonu - pilsētnieki steidz iegādāties puķu stādus balkoniem un pagalmiem, garšaugus audzēšanai uz palodzes. Tie laimīgie, kuriem ir savs dārzs, no tirgus dodas prom ar dārzeņu, ogu krūmu un rožu stādiem.

Kas tagad ir sezonā? Jau kādu laiku nopērkamas arī vietējās zemenes, bet vairums tirgotāju pārdod poļu un lietuviešu ogas - cenas no 1,60 eiro par kilogramu līdz 3 eiro par kilogramu. Nopērkami arī ķirši un čerešņas, cenas ļoti dažādas atkarībā no ogu lieluma, vidēji 5,50 eiro par kilogramu. Lēnām sāk parādīties arī vietējie gurķīši, kuru cena ir aptuveni 1,80 eiro par kilogramu.

Visplašākajā izvēlē pieejami Latvijā audzēti zaļumi - gan garšaugi, gan spināti, redīsi un rabarberi. Dažās vietās var iegādāties arī zaļumus gurķu skābēšanai (no 0,50 līdz 1 eiro par bunti). Garšaugi ir dažnedažādi - mums visiem iemīļotās dilles un lociņi, kā arī kinza, baziliks, pētersīļi, timiāns un citi. Spinātu mīļotāji arī var būt apmierināti, jo spināti ir nopērkami vai ikvienā stendā un tie ir audzēti tepat Latvijas saimniecībās.

Veselīgā dzīvesveida piekritēji var sākt baudīt vietējās zāļu tējas: piedāvājumā ir dažāda veida piparmētras un kumelītes (1 eiro par prāvu bunti).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!