Foto: Shutterstock

Vai zini, kas ir marcipāna dzērieni, ar ko īpaša baltā vai roiboos tēja un kādu kafiju labāk izvēlēties? Delikatešu pārtikas veikalu Gastronome eksperti arī šonedēļ iesaka piecus dažādus interesantus produktus katrai dienai, atliek vien izvēlēties!

Runājot par karstajiem dzērieniem, Gastronome veikalos pieejams patiesi plašs klāsts: vairāk nekā 100 dažādi tēju veidi, 15 kafiju veidi, izmeklēti marcipāna dzērieni - viss gan ikdienai, gan svētkiem. Bet - par visu pēc kārtas!

Līdz 12.oktobrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas karstajiem dzērieniem - tējām un kafijām. Gaidīsim Jūs!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Pirmdienai - baltā tēja

Foto: Shutterstock

Daudziem baltā tēja ir jaunatklājums, tomēr tai ir ļoti sena vēsture. Šīs tējas dzērieni tika vārīti vēl Ķīnas imperatoru laikā, kuri šo dzērienu augstu vērtēja izsmalcinātās garšas un aromāta dēļ. Tiek uzskatīts, ka tā apskaidro prātu un samazina iekšējo siltumu, kas saskaņā ar ķīniešu medicīnas teoriju ir iemesls simts slimībām. Par jaunības un veselības tēju dēvētajam dzērienam piemīt atvēsinošas īpašības, to var dzert gan no rīta, gan vakarā, lieliski veldzējot slāpes.

Baltā tēja ir viena no izsmalcinātākajām un dārgākajām tējām, tā ir diezgan liels retums, tādēļ tiek ierindota starp elitārajiem produktiem. Šī tēja ir minimāli oksidēta, tiek iegūta no tējas krūma galvenokārt Fudzjaņas provincē Ķīnā. Parasti baltajai tējai tiek lasītas tikai pirmās ražas pašas jaunākās, vēl līdz galam neatvērušās tējas lapiņas, ko piesedz daļēji atvēries tējas pumpurs. Lai saglabātu lapiņu dabisko izskatu, baltā tēja netiek tvaicēta, bet gan žāvēta saulē.

Baltā tēja ir ļoti smalka, tās aromātu ir ārkārtīgi viegli sabojāt, tādēļ tējas vācējiem darba laikā aizliegts lietot spēcīgas vielas - ķiplokus, garšvielas, smaržas, arī tabaku. Šo tēju vāc laikā, kad Ķīnas provincēs zied augļu koki - tā kā augļu dārzi parasti atrodas tējas plantāciju tuvumā, baltās tējas krūmu lapiņas uzsūc pavasarīgo aromātu, piešķirot tējas dzērienam vēl izteiksmīgāku ziedu aromātu.

Baltā tēja ir veselīgāka un aromātiskāka nekā citas, taču to ir grūti transportēt un ilgstoši uzglabāt, jo tā nav nemaz vai ir pavisam nedaudz fermentēta. Šī tēja attīra organismu, uzlabo garastāvokli un palielina imunitāti. Darbojas arī kā antidepresants, atbrīvo no noguruma sajūtas. Interesanti, ka baltā tēja tiek ražota, ievērojot cilvēka un dabas harmoniju. Tējas pamatideja - saglabāt lapiņas tādā formā, kādas tās aug krūmā, saglabājot maksimālu dabiskumu ar minimālu cilvēka ietekmi.

Lai pagatavotu tējas dzērienu, baltās tējas lapiņas aplej ar 50 - 70oC karstu ūdeni un ļauj ievilkties pāris minūtes. Lapiņas apliet līdz pat četrām reizēm. Šīs tējas uzlējums ir ar maigi dzeltenu vai maigi zaļu nokrāsu, tam raksturīgs viegls ziedu aromāts un izteikti maiga garša. Tā kā tēja netiek termiski apstrādāta, tajā ir ļoti daudz vērtīgo uzturvielu un mazāk kofeīna kā citās tējās.

Gastronome veikalos var iegādāties ekskluzīvo un smalko balto tēju, veikala eksperti īpaši iesaka nobaudīt tēju China White Tea Pine Needles no Fudzjaņas provinces Ķīnā.

Runājot par tējām, Gastronome veikalos pieejams patiesi plašs tēju klāsts. "Mūsu veikalos ir atrodami vairāk kā 100 tēju veidi: 20 dažādas augļu tējas, arī tāda, kas īpaši piemērota bērniem. Katrs var izvēlēties sev vēlamo garšu, vai tā ir ar Ķīnas rozes garšu, tropisko augļu garšu vai turku ābolu tēja. Ja augļu tējas nav jūsu iecienītā izvēle, iesakām kādu no 40 dažādu veidu melnajām tējām - mūsu piedāvājumā ir tējas no Indijas, Ceilonas, Ķīnas un Vjetnamas, melno tēju bez kofeīna, aromātiskās tējas ar augļu, ogu, ziedu, bergamota un vēl citiem aromātiem," stāsta veikala eksperti.

Padomāts arī par zaļās tējas cienītājiem, kopumā piedāvājot 45 dažādus veidus. "Izvēlieties sev tīkamāko - vai tā būtu tradicionālā ķīniešu zaļā tēja, vai japāņu, vai Indijas. Aromatizēto tēju cienītājiem iesakām izmēģināt "Jade Jasmin Pearls", kas ir viena no populārākajām Gastronome pircēju izvēlēm. Šajā tējā lapiņas tiek sajauktas ar jasmīna ziediem un pēc tam satītas, procesu atkārtojot trīs reizes. Galu galā ziedi tiek uzmanīgi izlasīti, taču to apbrīnojamais aromāts un garša - saglabājas!"

Eksotiskāku garšu cienītājiem Gastronome iesaka nogaršot tradicionālo japāņu tēju ar grauzdētiem rīsiem un popkornu Gen Mai Cha, bet klasisko zāļu tēju piekritējiem - piparmētru, kumelīšu, arī grieķu kalnu tēju. Protams, neiztikt bez interesantās matē tējas, turklāt "Gastronome" piedāvājumā ir arī šīs tējas īpašā krūze - "ķirbītis".

Tiem, kuri apjukuši no šāda piedāvājuma, īsto tēju izvēlēties palīdzēs Gastronome kafejnīca - iegādājoties veikalā jebkuru tēju, to var palūgt pagatavot kafejnīcā un baudot izlemt, kurš no visiem tējas veidiem garšo vislabāk un šķiet vistīkamākais. 

Šī ir unikāla iespēja Latvijā, nekautrējieties un izmantojiet to. Gaidīsim jūs mūsu veikalos Gastronome un, protams, arī kafejnīcās!

Otrdienai - roiboos tēja

Foto: Shutterstock

Dienvidāfrikā ir kāda unikāla vieta, kur satiekas divi okeāni – aukstais Atlantijas un siltais Indijas okeāns, šī vieta ir neatkārtojama arī ar to, ka tikai šeit, Kederbergas reģionā, aug unikāls augs - "Aspalathus Linearis", no kura lapām tiek gatavota gardā un vitamīniem bagātā roiboos tēja. Dienvidāfrikā šis sarkankrūms gadsimtiem ilgi tiek lietots kā ārstniecības augs. Lai iegūtu tēju, lapas novāc kopā ar zariem, tādējādi veicinot fermentācijas procesu. Tā laikā tēja iegūst raksturīgo sarkano krāsu, fermentāciju aptur, iegūto produkciju izkaltējot saulē.

Šai tējai ir daudz labu īpašību, tā nesatur kofeīnu, tas nozīmē, ka to var dzert cilvēki, kuriem ir sirds problēmas, roiboos palīdz izturēt pārslodzes, atvaira galvassāpes, nelabumu, vēdergraizes. Tēja satur nelielu daudzumu tanīna, tāpēc to var dzert jebkurā diennakts laikā, turklāt tā nesatur kalorijas, toties satur antioksidantus, kas palīdz attālināt novecošanās procesu un uzlabo imūnsistēmu. Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka, ikdienā lietojot roiboos tēju, tiek pagarināta dzīve, apskaidrots prāts un ātrāk raisās domas. Gastronome eksperti šo tēju ir iesaka lietot cilvēkiem, kuri ievēro diētu, jo tā mazina apetīti.

Roiboos tējai ar bagātīgo aromātu piemīt pussalda medus un melones garša ar rožu niansēm. Visas roiboos tējas vērtīgās īpašības vēl nav izzinātas, turklāt interesanti, šī tēja ir populārāka Japānā, nekā pašā roiboos dzimtenē.

Gastronome eksperti aicina nogaršot veikalā pieejamo sarkano tēju Rooibos Natur, kurai piemīt smalka, dabīgi saldena, maigu augļu pieskārienu garša. "Piedāvājam arī citas Roiboos tējas, piemēram, ar zemeņu, savvaļas ķiršu alvejas, multivitamīnu garšām. Roiboos tēju ar alveju un multivitamīnu garšām Jūs varat iegādāties tikai pie mums, jo šo tēju ražo un piegādā pēc Gastronome īpašā pasūtījuma. Kopumā Gastronome veikalos ir pieejamas 5 dažādu garšu veidu Roiboos tējas." Atgādinām, ka tēja jābauda nesteidzoties, lai izgaršotu visas pilnīgās garšas nianses.

"Lai saprastu, kuru tēju vēlaties, atgādinām, ka tās varat baudīt arī mūsu kafejnīcās!"

Trešdienai - kafija

Foto: Shutterstock

Kafija ir mūžzaļš tropu augs, kas pieder pie coffea augu ģints rubiacce. Pasaulē sastopami aptuveni 80 šī auga veidi, bet cilvēku vajadzībām tiek kultivēti divu veidu kafijas koki - coffea arabica un coffea canaphora (robusta). Par kafijas dzimteni tiek uzskatīta Etiopija, tomēr kafijas pupiņas iegūst vairāk nekā 70 valstīs, galvenokārt Āfrikā, Dienvidaustrumāzijā un Latīņamerikā, visvairāk pupiņu katru gadu tiek ievākts Brazīlijā.

Cilvēks kafiju sāka kultivēt jau ļoti sen, arabica apmēram 14.gadsimtā, bet robusta - 1870.gadā Kongo. Šīs divas kafijas atšķiras pēc garšas, arabica ir ar smalkāku, mazāk savelkošu garšu ar cēlu skābumu, kamēr robusta ir ar raupjāku, stiprāku un savelkošu garšu. Tāpat šos abus kafijas koku augļus izmanto dažādiem kafijas veidiem, piemēram, Arabica kafiju izmanto kafijas maisījumiem un kafijai tīrā veidā, savukārt robusta kafiju izmanto šķīstošās kafijas ražošanai un kā piedevu kafijas maisījumiem. Dažādo kafijas koku veidi atšķiras arī pēc izskata, arabica pupiņas ir iegarenas ar vienotu krāsu, bet robusta pupiņas - noapaļotas un pēc grauzdēšanas reti kad ir vienādā krāsā. No šo abu augu sugām izdala simtiem kafijas šķirņu, kuru īpašības ir atkarīgas no tā, kādā valstī aug, kafijas plantāciju augstums virs jūras līmeņa, kāda ir pupiņu vākšanas metode u.c. .

Gastronome veikalu piedāvājumā ir 15 lieliskas dažādu veidu kafijas no tādām valstīm kā Jamaika, Kostarika, Meksika, Gvatemala, Itālija, tāpat te var atrast kafiju no Havaju salām, Brazīlijas, Sant Domingo, Puertoriko, Etiopijas, Indijas. Piedāvājumā arī kafija bez kofeīna un tāda kafija, kas attīrīta, neizmantojot ķimikālijas. attīrītas neizmantojot ķimikālijas.

"Pie mums jūs atradīsiet kafijas, kas paredzētas katrai dienai, piemēram, kafija Mokaflor Oro 80% Arabika 20% Robusta. Šajā garšā harmoniski saplūst Meksikas Altura Arabica ar brazīliešu kafiju Minas Gereis Natural Arabica un raksturīgo Indian Robusta krēmveida garšu, kopā radot kafiju ar patīkamu un intensīvu pēcgaršu."

Īpašs ir arī Gastronome nopērkamās kafijas Chiaroscuro Costarica Tournon stāsts, kurš sācies 1859. gadā, kad kāds francūzis Deivids Turnons (Deivid Tournon) ar 4 dēliem pārcēlās uz dzīvi Kostarikā un sāka nodarboties ar kafijas audzēšanu. Bagātīgā augsne, biežie lieti un saules siltums radīja ideālus apstākļus, lai radītu šo lielisko kafiju. Runājot par populārām un neierastām kafijas garšām, noteikti jāpiemin kafija Chiaroscuro, kura ir pieejama ar riekstu – kanēļa garšu, šokolādes – brendija garšu un Īru krēma garšu.

Gastronome populārāko kafiju topā ir četru veidu 100% Arabica kafijas: Costarica Tournon, kas ir harmoniska kafija ar tipisku vaniļas garšu, Guatemala Antigua - kafija ar bagātīgu šokolādes garšu, enerğiskā brazīliešu kafija Brazilian Santos, kā arī ar patīkamo aromātu apveltītā Etiopijas kafija.

Ja vēlaties izmēğināt ko smalkāku, Gastronome iesaka nogaršot ekskluzīvo Chiaroscuro "Jamaica Blue Mountain" Arabica 100% kafiju. Šī kafijas veida stāsts sākas 1723.gadā, kad Francijas karalis Luijs XV nosūtīja trīs kafijas koka stādus uz Francijas koloniju Martininku, kopš tā laika kafijas koki uzplaukst auglīgajā Jamaikas zemē. Jamaica blue mountain tiek dēvēta par vienu no labākajām kafijas šķirnēm, tai piemīt intensīvs aromāts, sabalansēta koncentrācija un stiprums, piemīt skābums un bagātīga augļu garša.

Kas svarīgi, Gastronome veikalos iegādāto kafiju iespējams uz vietas samalt, izvēloties sev tīkamāko maluma veidu, vai tas būtu ļoti smalks – paredzēts turku kafijas gatavošanai, smalks – espresso vai kafijas pagatavošanai ar vakuuma metodi, vidējs – filtra metodei - presso vai bodum, rupjš – kafijas vārāmam aparātam, vārīšanai vaļējā traukā, kā arī aukstajai ūdens metodei. Kafijas malums ir svarīgs, tas nosaka ne tikai to, cik ātri ūdens plūdīs cauri kafijai, bet arī "regulē" kafijas garšu un stiprumu. Kafijas eksperti norāda - jo īsāks kafijas gatavošanas laiks, jo smalkāks malums nepieciešams!

Gastronome veikalos tiek piedāvāta kafija, kas ir gatavota pareizi jau kopš pupiņu novākšanas brīža. Mūsu kafijas tiek grauzdētas, izmantojot tradicionālo grauzdēšanas metodi, proti – lēno grauzdēšanu atvērtos traukos, kas palīdz sasniegt optimālu grauzdēšanas pakāpi. Grauzdēšanā tiek izmantotas mašīnas ar rotējošo mehānismu, tas nozīmē, ka kafija lēni grauzdējas aptuveni 15-20 minūtes, kamēr aizvērtā tipa mašīnās šis process notiek 3 – 5 minūtes. Izmantojot atvērtā tipa grauzdēšanu, kas prasa vairāk laika, var kontrolēt procesu – aromātu un grauzdēšanas pakāpi, kas ļauj sasniegt Arabica kafijas aromātu pilnību un uzlabot rūgtuma akcentus Robusta kafijā. Kad grauzdēšanas process ir galā, kafijai ir jāstāv 72 stundas, līdz tā atdziest, un tikai tad to var malt un pakot. Pērkot kafiju Gastronome veikalos, varat būt droši, ka šai kafijai ir bijusi individuāla attieksme gatavošanas procesā, tā ir rūpīgi uzmanīta, lai sasniegtu garšas un aromāta pilnību, kā arī iepakota, nesasteidzot procesu.

"Nāciet uz Gastronome veikaliem, iegādājaties kafiju un palūdziet, lai to jums samaļ vēlamajā malumā, jūs sagaida izcila kafija un izcils serviss! Ja nezināt, kādu kafiju vēlaties, iegādājieties to veikalā, bet lūdzat, lai to pagatavo kafejnīcā, tādā veidā variet nogaršot visu sortimentu un izvēlēties sev tīkamāko! Katru nedēļu Gastronome kafejnīcā ir arī kādas konkrētas kafijas nedēļa ar speciāliem piedāvājumiem un īpašām cenām. Gaidīsim jūs mūsu Gastronome veikalos un kafejnīcās, lai baudītu lielisku un izmeklētu kafiju!" aicina Gastronome kafijas eksperti.

Ceturtdienai - marcipāna dzērieni

Foto: Shutterstock

Gastronome veikalos var iegādāties ne tikai tradicionālās tējas, kafijas ar īpašām un neatkārtojamām garšām, bet arī ko pavisam citu, kas sniegs patiesu baudu garšas kārpiņām. Runa ir par izmeklētajiem marcipāna dzērieniem, kas radīti, ievērojot pasaulslavenā vācu uzņēmuma "J. G Niederegger GmbH" labākās tradīcijas. Gastronome eksperti iesaka nogaršot marcipāna roiboos tēju, kā arī melno tēju ar marcipāna garšu. Kafijas cienītājiem noteikti jānogaršo Niederegger marcipāna kapučīno un late. Ja vēlaties izmēğināt pavisam, ko citu, noteikti nogaršojiet klasisko karsto šokolādi, kura satur 75% kakao un, kurai, protams, piemīt izcila marcipāna garša.

Sena vāciešu leğenda vēsta, ka Lībekā 1407.gadā, bada laikā, visa maize sen bija apēsta, tādēļ maiznieki ķērās pie mandelēm. Tādā veidā radās svētā Marka maize – markuspan. Tiek uzskatīts, ka marcipāna figūras var glabāties pat simt gadu un ilgāk, jo šis materiāls ir kā vasks un "nebaidās" no temperatūras izmaiņām. Tomēr nevar noliegt, ka marcipāna vērtība ir nevis tā izturība, bet garša. Un Nederegger marcipāns ir izcils, vienreiz to nogaršojot, to aizmirst vairs nav iespējams. Neatkarīgi vai baudīsiet marcipāna šokolādi vai kapučīno, garša būs fantastiska.

Marcipānā ir visi vitamīni un minerālvielas, kas ir mandelēs. Kā zināms, lielākoties marcipāns tiek gatavots bez termiskās apstrādes, tādējādi neviens vitamīns netiek pazaudēts. Marcipāns ir veselīgs saldums, tas aizsargā organismu no vīrusiem un baktērijām, stiprina un uzlabo locītavu darbību, kā arī nodrošina normālu aknu darbību. Marcipāns satur arī kalciju, magniju, dzelzi, kāliju un fosforu.

Lībekas uzņēmums "J. G Niederegger GmbH" izveidots 1806. gadā un tās dibinātājs bija Johans Georgs Inderegers. 1822. gadā tika atvērta kafejnīca Cafe Nideregger, kura darbojas vēl joprojām. Speciālisti, zinātnieki, pārtikas tehnologi ir vienisprātis - Lībekas marcipāns ir viens no labākajiem marcipāniem pasaulē. Šis marcipāns tiek gatavots pēc īpašas un senas receptes, kas ir rūpīgi glabāts noslēpums. Zināms vien tas, ka, ražojot marcipānu, uzņēmumā izmanto atlasītas augstas kvalitātes aromātiskas mandeles, kuras tiek audzētas Vidusjūras valstīs, un slepeno sastāvdaļu – rozā ūdeni. Šis marcipāns ir ieguvis vairākus apbalvojumus dažādās izstādēs visā pasaulē.

Ik reizi, pagatavojot kādu no Niederegger izcilajām tējām, kafijām vai karsto šokolādi, izbaudīsiet izsmalcinātu pasaulē labākā marcipāna aromātu, garantē Gastronome. "Gaidīsim jūs Gastronome veikalos, lai ar patiesu baudu iepazīstinātu ar šiem izcilajiem marcipāna dzērieniem!"

Piektdienai - tējas koka medus

Foto: Shutterstock

Ja reiz runājam par dzērieniem, Gastronome var piedāvāt vēl kādu produktu, kura izcelsme ir tējas koks. Tas ir medus "Manuka", kuru iegūst no Jaunzēlandes tējas koka un savvaļā tas pieejams Jaunzēlandes klajumos. Šis medus izceļas ar bagātīgu aktīvo vielu saturu – dzelzi, cinku, B vitamīnu, antioksidantiem un antibakteriālām vielām. Tējas koka medu var uzskatīt par Jaunzēlandes pamatiedzīvotāju maoru tautas dziedniecības un mūsdienu zinātnes apvienojumu.

Manuka medus ir ne vien gards, bet arī vērtīgs, tas ir labvēlīgs mutes gļotādai, kaklam, balsij, kunğim un imunitātei. Manuka medus nav karsēts un pasterizēts, tas netiek nefiltrēts, tādējādi saglabājot dabīgi medū esošos enzīmus un ziedputekšņus.

Kā zināms, ne visi medi ir vienādi, medus antibakteriālā kvalitāte ir atkarīga no tā, kā tas tiek novākts, var būt situācija, ka daži medus veidi ir 100 reizes vērtīgāki par citiem. Pētījumi ir pierādījuši, ka šis tējas koka medus ir īpašs, jo tajā ir vielas ar spēcīgām antibakteriālām, pretiekaisuma pretmikrobu, pretsēnīšu un antiseptiskām īpašībām.

Manuka medus tiek dalīts dažādās "klasēs" jeb aktivitātes līmeņos - no "+5" līdz "+25". Veikalos Gastronome var iegādāties Manuka medu ar atzīmi "+10", t.i., proti, šis medus tiek lietots profilaksei. Konkrētu slimību ārstēšanai tiek lietots medus ar atzīmi "+25", un to, visticamāk, nozīmēs ārsts, jo šāds medus skaitās superaktīvs. Savukārt medus ar atzīmi "+5" ir ļoti neitrāls medus, to var lietot gan kā galda medu, gan kā veselīgu pārtiku. Šim aromātiskajam medum ir bagātīga garša, krēmīga struktūra - tas pats kūst mutē. Uzzied medu uz silta grauzdiņa un izbaudi veselīgu uzkodu!

Manuka medus ar klasifikatoru "+10" ir diezgan līdzīgs medum "+5", arī tam piemīt aromātiska un kompleksa garša un krēmīga tekstūra. Tomēr šis ir divreiz aktīvāks medus, kurš tiek uzskatīts par pārtikas produktu veselības uzlabošanai, vienlaicīgi saglabājot arī galda medus īpašības. Speciālisti iesaka ik dienu profilakses nolūkos apēst vienu ēdamkaroti medus vai pievienot to ēdienam gatavošanas laikā, tādējādi uzlabojot imunitāti un saglabājot labu veselību.

Lai ārstētu angīnu, ekzēmas, rētas, apdegumus, ir jālieto medus ar minimālo aktivitātes līmeni "+20". Šo medu ir ieteicams ēst tukšā dūšā, apmēram 1 ēdamkaroti dienā. 

Gastronome eksperti manuka medu iesaka ēst kopā ar grauzdētu baltmaizi vai kopā ar sulīgu, šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri. Noteikti jāņem vērā, ka manuka medus nav paredzēts bērniem līdz 1 gada vecumam!

Manuka medus no tējas koka tiek iegūts tikai Jaunzēlandē, tas ir izteikti bioloģisks un tīrs, kā nekā Jaunzēlande skaitās kā ekoloģiski tīrākā valsts 98-`99%. Šis medus ir tiešām unikāls, ārstē vairākas slimības un pētījumi vēl turpinās. Gastronome veikalos var iegādāties dažādu veidu manuka medu, nāciet, izvēlieties un rūpējieties par savu un savu ğimenes locekļu veselību!

Gaidīsim Jūs mūsu veikalos Gastronome!

Līdz 12.oktobrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas karstajiem dzērieniem - tējām un kafijām. Gaidīsim Jūs!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!