Foto: Shutterstock
Sestdien, 15. oktobrī, Berga bazārā norisināsies austeru sezonas atklāšanas svētki, kuru laikā tiks rīkots pirmais austeru atvēršanas čempionāts. Tajā tiks vērtēta dalībnieku spēja atvērt noteiktu austeru skaitu ātrāk un kvalitatīvāk, portālam "Delfi" vēsta pasākuma rīkotāju pārstāve Una Ulme.

Latvijā austeru baudīšanas kultūra ir samērā jauna, un plašāka auditorija par to sākusi interesēties tikai pēdējo gadu laikā. "Interese par austerēm, to veidiem, garšas īpašībām un pārošanu ar dzērieniem pēdējā laikā ir ievērojami augusi. Tādēļ nolēmām iepriecināt visus austeru cienītājus, noorganizējot viņiem īpašus svētkus," stāsta viens no pasākuma organizatoriem, kluba "Fans of Oyster" vadītājs Mārtiņš Reinis.

Austeru sezonas atklāšanas svētkos paredzētas dažādas degustācijas, austeru meistarklase, konkursi un Latvijā pirmais austeru atvēršanas čempionāts. Čempionātā var piedalīties ikviens, kuram ir pieredze austeru atvēršanā, stāsta Ulme. Īpaša žūrija vērtēs dalībnieku spēju atvērt noteiktu austeru skaitu ne tikai ātrāk, bet arī kvalitatīvāk. Savukārt tie svētku dalībnieki, kuri nepiedalīsies čempionātā, varēs sacensties par balvām dažādās, ar austeru ēšanu saistītās kategorijās.

Foto: Shutterstock

Mārtiņš Reinis aicina šo pasākumu apmeklēt arī tos, kuri vēl ne reizi nav pamēģinājuši šo delikatesi: "Attiecībā pret austeru ēšanu ir izveidojušies dažādi stereotipi, taču mana pieredze liecina, ka tieši lielākie skeptiķi pēc tam kļūst par kaismīgākajiem austeru faniem."

Nav noslēpums – lai kvalitatīvi baudītu austeres, liela nozīme ir pareizai to pasniegšanai – uz ledus, ar citronu un īpašu mērci. Būtiska ir arī atbilstoša dzērienu izvēle. Austeru sezonas atklāšanas svētkos Berga bazārā būšot iespēja izmēģināt, kā austeres sader ar ... alu. "Mēs esam pieraduši austeres baudīt kopā ar vīnu vai šampanieti, taču tās lieliski garšo kopā arī ar atbilstošām alus šķirnēm, par ko varēs pārliecināties ikviens pasākuma apmeklētājs," atzīmē Mārtiņš Reinis.

Tiem, kuri joprojām baidās nogaršot austeri, viņš atgādina, ka tā ir ne tikai izslavēts afrodīzijs, bet arī vērtīgs kalcija, magnija, cinka, dzelzs, A, B6, B12 un C vitamīna avots. Tāpat austere nekonfliktējot ne ar vienu diētu un, tās baudot, neesot jāuztraucas par slaido līniju, saka Una Ulme.

Austeru sezonas atklāšana Berga bazārā sāksies 15. oktobrī pulksten 14 un turpināsies līdz pat pusnaktij. Tā norisināsies īpašā teltī pie Berga bazāra Dzirnavu ielas ieejas un kafejnīcā "Buržujs". Pasākuma laikā viesus izklaidēs MNTHA un apmeklētājiem būs iespēja baudīt ne tikai svaigas, bet arī ceptas austeres un citus jūras produktus, piemēram, tepiķgliemenes, jūras ķemmītes u.tml.

Austeru atvēršanas čempionātā dalība ir bez maksas, pieteikšanās un plašāka informācija par pasākumu: Facebook.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!