Foto: DELFI
Alus cienītājiem nosaukums "Valmiermuža" noteikti nebūs svešs. Bet reti kurš ir informēts, ka populārā alus darītava jau pirms vairākiem gadiem ir paplašinājusi savu darbības jomu, Rīgā atverot restorānu, kura konceptu paši tā radītāji nodēvējuši par alus virtuvi.

Ar šo rakstu "Delfi" turpina projektu, kur stāstām par to, vai Rīgas restorānos un kafejnīcās iespējams pavakariņot par 10 eiro. Un, ja jā, tadko par šo naudu iespējams saņemt.

Vērojot "Valmiermuižas" alus restorānu no ārpuses, prātā nāk visas iespējamās klišejas par tradicionālajiem vācu alus krogiem, tādēļ liels ir pārsteigums, kad izrādās, ka aiz lielajiem logiem, slēpjas elegants restorāns. Ienākot skatam paveras plaša zāle, kur mājīgā atmosfērā iespējams nobaudīt pāris kausiņus alus, bet telpas dziļumā iekārtota restorāna zona ar ērtiem galdiņiem. Interjerā ir nojaušami dabas motīvi, apspēlējot koku un augu tēmu. Atmosfēru kopumā var vērtēt kā ļoti aicinošu.

Ēdienkarte

Apskatot ēdienkarti, jāsecina, ka tā ir visai izsmalcināta un alus krogos ierasto piedāvājumu te neatradīsi. Vienīgais ēdiens ar atsauci uz klasiku ir desiņas ar sīpoliem un sinepēm. Pārējo ēdienkartes piedāvājumu var raksturot kā katra izsmalcināta gardēža sapni un gastronomisku baudu priekšnojautu. Pat ēdienu piedevas te ir īpašas: karamelizēts rācenis ar valriekstiem, cidonijām un jogurtu... Komentāri lieki.

Desertu sadaļā ir četri piedāvājumi, no kuriem divi izceļas ar īpašu oriģinalitāti, jo to pagatavošanai ir izmantots alus. Nu, kaut vai, piemēram: kviešu alus krēms ar bumbieriem vai arī portera saldējums ar karameli.

Cenu politika ir visai vienkārša: par jebkuru ēdienu no sadaļām "gaļa un zivis", "dārzeņi un marinējumi" vai "saldie ēdieni" būs jāšķiras no 3,50 eiro, savukārt komplekts, kurā ir pa vienam ēdienam no katras sadaļas, maksā 9 eiro. Ēdienkartē ir atvēlēta atsevišķa sadaļa dažādām sviestmaizēm un uzkodām, kā arī, protams, visai plašs alus piedāvājums.

Pasniegšana, apkalpošana un ēdiena kvalitāte

Tā kā uzdevums un mērķis ir iekļauties 10 eiro robežās, tad, diemžēl, no ēdienu komplekta ar dzērienu piedevās nākas atteikties. Izvēle krīt par labu gaļas ēdienam un desertam, šādā veidā ietaupot pāris eiro kausiņam alus. Iesākumā tiek pasniegta lēni gatavota jēra gaļa ar jogurtu un cidoniju biezeni. Jāteic, ka porcijas izmērs sagādāja pārsteigumu, bet ne tai labākajā nozīmē.

Taisnības labad jāteic, ka ēdiena cena (3,50 eiro) jau sākumā sniedza visai skaidru norādi uz gaidāmo pamatēdiena izmēru, bet, kā saka, cerība vienmēr mirst pēdējā. Kaut gan uz mēlēs kūstošā jēra gaļa patīkami kontrastēja cidoniju spirdzinošo skābumiņu, radot izcilu garšu kombināciju, mazuma piegarša tomēr traucēja un prasījās piedevas, kas palīdzētu iegūt sāta sajūtu, ko lielākā daļa ēdāju sagaida no pamatēdiena.

Desertā nobaudītais alus saldējums bija tiešām izcils! Alus rūgtumiņš salikumā ar saldo karameli radīja negaidītu garšu eksploziju. Visi ēdieni tika pasniegti uz koka dēlīšiem – skaisti un restorāna kopējam stilam ļoti atbilstoši. Viesmīļi bija ļoti atsaucīgi un veikli.

Secinājums ir šāds – ja vēlies pēc nogurdinošas darba dienas lēti un sātīgi paēst, "Valmiermuižas alus restorāns" nebūs īstā vieta. Šeit ir jānāk meklēt jaunus iespaidus un nobaudīt pārsteidzošus garšu salikumus. Ja tomēr vēlies palutināt garšas kārpiņas "Valmiermuižas alus restorānā", tad nāksies pavērt maciņu plašāk un izvēlēties ēdienu komplektu.

Kopsavilkums

"Valmiermuižas alus restorāns" ir vieta, ko vajadzētu piefiksēt katram sevi cienošam Rīgas gardēdim.

10 eiro tests: kaut ar grūtībām, tomēr izturēts

Čeks

  • Lēni gatavota jēra gaļa ar jogurtu un cidoniju biezeni: 3,50 eiro
  • Portera saldējums ar griķu karameli un alus mērci: 3,50 eiro
  • "Valmiermuižas" tumšais dūmalus: 3 eiro

Adrese: "Valdemāra pasāža", A.Briāna iela 9a, Rīga

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!