Pašmāju 'žeņšeņs' – lielais dadzis: ieteikumi, kā veselīgo nezāli iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt ēdamās nezāles – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par lielā dadža veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Lielo dadzi ('Arctium lappa'), kurš aug teju katrā sētmalē un pļavā, pamatoti var dēvēt par Eiropas žeņšeņu – brīnumaugu, kura rezerves ir neizmērojamas, tādēļ tas izsenis ticis izmantots kā plaša spektra ārstniecības augs. Ēdamas ir visas divgadīgā lakstauga daļas, bet visvērtīgākās ir saknes un jaunās, vēl pilnīgi neizplaukušās lapas, turklāt jāņem vērā, ka ārstnieciskiem nolūkiem derēs tikai pirmā gada saknes, skaidro Ziedonis Kārkliņš.

Dadzi ir īpaši ieteicams iekļaut uzturā, ja ir:

  • kuņģa skābes izmaiņas;
  • 12 pirkstu zarnas čūlas;
  • hronisks gastrīts;
  • diabēts;
  • reimatisms;
  • podagra;
  • nierakmeņi;
  • aizcietējumi;
  • intoksikācijas;
  • poliartrīts.

Lapas var izmantot gan pirmā, gan otrā gada augam. Saknes izmanto pirmā gadā vai arī otrā gadā līdz veģetācijas sākumam. Agri pavasarī vāktās saknes ir mīkstas, pēc garšas atgādina rāceni un burkānu. Jaunās saknes ir saldas, sulīgas un ēdamas svaigā veidā. Ļoti labs kuņģa iekaisuma gadījumos. Dadžu sakņu kafija ļoti ieteicama diabētiķiem un cilvēkiem ar lieko svaru. Arī dadžu sakņu miltu izstrādājumi ir ieteicami diabētiķiem.

Lasi tālāk un uzzini dažādus garšīgus veidus, kā veselīgo dadzi iekļaut pavasara ēdienkartē.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka