Foto: Shutterstock
Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt ēdamās nezāles – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par lielā dadža veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Lielo dadzi ('Arctium lappa'), kurš aug teju katrā sētmalē un pļavā, pamatoti var dēvēt par Eiropas žeņšeņu – brīnumaugu, kura rezerves ir neizmērojamas, tādēļ tas izsenis ticis izmantots kā plaša spektra ārstniecības augs. Ēdamas ir visas divgadīgā lakstauga daļas, bet visvērtīgākās ir saknes un jaunās, vēl pilnīgi neizplaukušās lapas, turklāt jāņem vērā, ka ārstnieciskiem nolūkiem derēs tikai pirmā gada saknes, skaidro Ziedonis Kārkliņš.

Dadzi ir īpaši ieteicams iekļaut uzturā, ja ir:

  • kuņģa skābes izmaiņas;
  • 12 pirkstu zarnas čūlas;
  • hronisks gastrīts;
  • diabēts;
  • reimatisms;
  • podagra;
  • nierakmeņi;
  • aizcietējumi;
  • intoksikācijas;
  • poliartrīts.

Lapas var izmantot gan pirmā, gan otrā gada augam. Saknes izmanto pirmā gadā vai arī otrā gadā līdz veģetācijas sākumam. Agri pavasarī vāktās saknes ir mīkstas, pēc garšas atgādina rāceni un burkānu. Jaunās saknes ir saldas, sulīgas un ēdamas svaigā veidā. Ļoti labs kuņģa iekaisuma gadījumos. Dadžu sakņu kafija ļoti ieteicama diabētiķiem un cilvēkiem ar lieko svaru. Arī dadžu sakņu miltu izstrādājumi ir ieteicami diabētiķiem.

Lasi tālāk un uzzini dažādus garšīgus veidus, kā veselīgo dadzi iekļaut pavasara ēdienkartē.

Noderīgi padomi, kā iekļaut lielo daudzi ēdienkartē

Foto: Shutterstock

Otrā gada pavasarī dadzis izdzen spēcīgu jauno dzinumu, kurš vēlāk kļūst par ziedu stumbru. Tas ir ļoti vērtīgs pārtikas produkts, ko var lietot svaigu vai vārītu. Svaigi jaunie dzinumi pēc garšas atgādina pupiņas vai zaļos zirnīšus un ir nedaudz rūgti. Pāris minūtes novārīti sālsūdenī, tie rūgtumu zaudē un kļūst pēc garšas līdzīgi zaļajiem zirnīšiem.

Jaunos dzinumus un saknes var veiksmīgi ēst zaļus kā salātus, klāt pievienojot citus zaļumus vai dārzeņus. Salātus gatavo ar krējumu, majonēzi vai eļļu. No saknēm gatavo gan dažādus salātus, gan pamatēdienus, ar šo produktu aizvietojot kartupeļus, burkānus, pastinakus u.c.

Dadža jaunās lapiņas pēc C vitamīna satura neatpaliek no pētersīļiem, dillēm un sīpoliem. Lapas pavasarī izmanto svaigās zupās, salātos, vinegretos. Vasarā tās blanšē. Zupās ar dadžu lapām var aizstāt 1/2 no kāpostiem, bet ar saknēm 1/2 no kartupeļiem.

Lasi tālāk un uzzini receptes lielā dadža iekļaušanai ikdienas ēdienkartē un saglabāšanai ziemas krājumiem.

Veselīgas receptes ar lielo dadzi ikdienas ēdienkartes dažādošanai

Foto: Shutterstock

Pavasarīgie salāti

Dadžu jaunās pavasara lapiņas blanšē (1-2 min.), sagriež kopā ar zaļiem lociņiem, gārsu, bērzu lapām. Pievieno sāli, rīvētus mārrutkus un krējumu.

Dadžu lapu zupa

Sastāvdaļas:

  • 3 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • 50 g miežu putraimu;
  • 1 sīpols;
  • 300 g dadžu lapu;
  • garšvielas pēc izvēles.

Kartupeļus, burkānus un putraimus vāra līdz gatavībai, tad pievieno dadžu lapas un sīpolus un vāra vēl 10-15 minūtes. Pasniedz kopā ar krējumu un vārītu olu.

Dadžu sakņu zupa

Dadžu saknes sīki sagriež un apcep sviestā. Liek katlā un pievieno smalki sagrieztas gārsas un nātru lapiņas. Vāra līdz gatavībai. Pasniedz kopā ar krējumu un vārītu olu.

Gārsas, nātru un dadžu sakņu zupa

Smalki sagriež pa saujai gārsas, nātru lapas, dadža saknes un uzvāra. Dadža saknes iepriekš var apcept, lai zupa būtu garšīgāka.

Ugunskurā ceptas dadžu saknes

Svaigas, nomazgātas dadžu saknes ierušina ugunskura pelnos un cep 30 minūtes. Pēc tam atbrīvo no miziņas, pārkaisa ar sāli. Ēd karstas vai aukstas, kopā ar krējumu vai biezpienu.

Vārītas dadžu saknes

Saknes izrok, nomazgā, sagriež 2-3cm garos gabaliņos un nomizo. Vāra sālsūdenī 20-30 minūtes. Ēd kā kartupeļus – karstus vai aukstus. Saknes var nomizot arī pēc vārīšanās.

Sviestā ceptas dadžu saknes

Sālsūdenī novārītas saknes liek uz pannas un cep sviestā, līdz tās kļūst brūnganas. Pārkaisa ar sāli, pasniedz.

Dadžu sakņu sacepums

Novārītas un sasmalcinātas saknes liek cepamajā veidnē un apsāla. Pārlej ar olu maisījumu un cep cepeškrāsnī vai uz ugunskura, līdz olas sarecējušas. Uz 500 g dadža sakņu vajadzēs 2 vai 3 olas un glāzi piena. Sacepumam var pievienot arī rīsus, makaronus vai citus produktus.

Dadžu dzinumi korejiešu gaumē

Ņem 500 g zaļo dadža dzinumu (ne garākus kā 30 cm, ar vēl neizplaukušām lapām) un uz nakti iemērc aukstā ūdenī. Pēc tam 20 minūtes pavāra, caurdurī izkāš, nomizo un sagriež 5-6cm garos gabaliņos. Liek vārošā eļļā un vāra. Ja vēlas, var pirms fritēšanas dzinumus izmērcēt panējumā. No eļļas izņemtos gabaliņus apsāla, sapiparo, pievieno kādu mērci, sīpolus vai ķiplokus.

  • Izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā pagatavot ideāli kraukšķīgu mīklas "mētelīti" dažādu produktu fritēšanai

Dadžu sakņu biezputra ar sēnēm

Pārgājienā var uzvārīt gardu biezputru no notīrītām dadžu saknēm un sasmalcinātām sēnēm (2 daļas sakņu un 1 daļa sēņu). Maisījumam pievieno sviestu vai eļļu, sauso pienu, pēc garšas sāli un piparus un vāra līdz gatavībai.

Dadžu sakņu biezputra ar pienu

Nomizotas dadžu saknes nomazgā un samaļ gaļas mašīnā, pievieno sāli un 1-2 glāzes pienu un vāra uz lēnas uguns, kamēr gatavs.

Pīrādziņu pildījums no dadžu saknēm ar skābenēm un lociņiem

Pīrādziņu pildījumam izmanto nomizotas, samalcinātas un sālsūdenī novārītas dadžu saknes, kas sajauktas ar lociņiem un skābenēm, ņemot 2 daļas dadžu sakņu, 1 daļu lociņu un 1 daļu skābeņu maisījumu. Sāls, lauru lapas un pipari pēc garšas.

Marinētas dadžu saknes

Nomizotas dadža saknes sagriež plānās (0,5 cm) šķēlītēs un parastajā marinādē vāra gatavas. Uzglabā stikla traukos vēsā vietā. Lieto kā piedevu zivju un gaļas ēdieniem.

Kaltētas dadžu saknes

Svaigi raktas dadžu saknes nomazgā, nomizo, sasmalcina un kaltē labi vēdināmā telpā vai saulē. Pabeidz kaltēt cepeškrāsnī. Uzglabā sausā telpā burkās, kastītēs vai papīra maisiņos. Izmanto putraimu, miltu ēdienu un piedevu pagatavošanai.

Dadžu sakņu kafija

Nomazgātas un nomizotas saknes sasmalcina un kaltē vispirms saulē, tad cepeškrāsnī, līdz paliek brūnas, un samaļ kafijas dzirnaviņās. Kafiju pagatavo, ņemot 1-2 tējkarotes kafijas un glāzi verdoša ūdens.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!