Kaut arī alus popularitāte Latvijā un pasaulē strauji pieaug - mūsdienās alus ir trešais populārākais dzēriens pēc ūdens un tējas, tā lietošanas paradumi gadu gaitā ir būtiski mainījušies. Gaidot Līgo un Jāņus, Lido alus darītava izpētījusi un apkopojusi interesantus faktus par alu, ar kuriem nu iepazīstina plašāku publiku. Piemēram, tikai retais zina, ka pirmie profesionālie aldari bijušas sievietes, senāk ar alu ārstēja mēri un holēru, bet līdz šim stiprākais izgudrotais alus satur 67,5% alkohola.

Mūsdienās alus visbiežāk ir maltītes sastāvdaļa – to dzer, ēdot šašliku, kaltētas zivis, ķiploku grauzdiņus vai kartupeļu čipsus, bet viduslaiku Eiropā ar alu ārstēja mēri un holēru, jo toreizējie mediķi šim dzērienam piedēvēja ļoti spēcīgas dziedinošas īpašības. Un viņiem bija zināma taisnība, jo mazās devās nefiltrēts alus tiešām ir ļoti veselīgs – tas satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, folskābi, hromu un cinku, kas uzlabo sirds un smadzeņu darbību, kā arī garastāvokli un kopējo labsajūtu. Turklāt alus raugs ir vienīgais dabīgais B vitamīnu avots.

Seši interesanti un maz zināmi fakti par alu

Alus pirmsākumi meklējami Senajā Ēģiptē ap 4000.gadu pirms mūsu ēras. Tieši tur atrasta senākā alus brūvēšanas recepte, kas radīta slavenās valdnieces Nefertiti valdīšanas laikā.

Runā, ka pirmie profesionālie aldari bijuši sievietes. Dažās valstīs bija pat izdoti likumi, kas vīriešiem aizliedza nodarboties gan ar alus darīšanu, gan tirdzniecību.

Vislielākais alus patēriņš uz vienu valsts iedzīvotāju ir Čehijā un Vācijā – aptuveni 130 litri gadā. Bet lielākais kopējais alus patēriņš ir Ķīnā – ķīnieši gada laikā izdzer 350 miljonus hektolitru miestiņa.

Līdz šim stiprākais pasaulē radītais alus satur 67,5% alkohola.

Dārgākais alus pasaulē ir Nail Brewing's Antarctic Nail Ale. Tas ir 10% stiprs tumšais alus, kas brūvēts no atkausēta Antarktikas ledāja ūdens, tālab tiek dēvēts par pasaulē tīrāko alu. Izgatavots 2010.gadā ekskluzīvā tirāžā – tikai 30 puslitra pudeles. Līdz šim pārdotas trīs šī alus pudeles – pirmā par 800, bet pēdējā – par 1815 ASV dolāriem. Visi no šī alus pārdošanas gūtie ienākumi tiek ziedoti labdarībai – vaļu glābšanai.

Iecienīta uzkoda pie alus ir ķiploku grauzdiņi, par ko liecina arī Lido apmeklētāju izvēle - mēnesī vidēji tiek notiesātas 7750 porcijas, bet gadā – teju 93 000. "Tāpat ļoti pieprasītas uzkodas pie alus ir mazsālīts lasis un mazsālītas siļķes fileja," atklāj Lido ražošanas virziena vadītāja un valdes locekle Solvita Treilande. "Tomēr tikai īsteni alus cienītāji zina, ka patiesībā alus, līdzīgi kā vīns, lieliski sader ar dažādiem ēdieniem – kā ar asiem un sāļiem gaļas un zivju ēdieniem, tā arī ar desertiem, augļiem un pat šokolādi. Nefiltrēts alus satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, tāpēc lieliski veicina gremošanas procesus. Ne velti senie latvieši alu turēja augstā godā un cēla galdā gan ikdienā, gan svētku reizēs," piebilst Treilande, lēšot, ka šogad svētkos tiks izdzerti 2800 litri Lido alus.

Pieci pareizas alus baudīšanas likumi

Alus jādzer lēnām un nesteidzoties.

Alu ieteicams dzert atdzesētu, lai izjustu visas tā piesātinātās garšas nianses.

Lai alus nekaitētu veselībai un ātri nenoreibtu, to nedrīkst lietot pārāk lielos apjomos un dzert tukšā dūšā.

Izvēloties alu, jāņem vērā – jo rūgtāks alus, jo brangākai jābūt uzkodai, jo šāds alus veicina apetīti.

Alum ir jākontrastē ar ēdienu – saldāks alus labāk sader ar sāļiem ēdieniem, bet rūgtāks – ar saldiem.

Alus veidi un to saderība ar ēdienu

Alu brūvē no iesala, rūgtumam pievienojot apiņus. Kaut arī to var gatavot no kviešiem, kukurūzas, rīsiem un citiem augiem, visbiežāk alu gatavo no miežiem.

Attīstoties alus brūvēšanas tradīcijām, ir radītas vairāk nekā 20 000 alus šķirnes. Pasaulē alus tiek iedalīts dažādās kategorijās: nefiltrētais, filtrētais un pasterizētais. Tomēr biežāk izplatītais dalījums ir daudz vienkāršāks – gaišais un tumšais alus.

Gaišajam alum raksturīga viegla, maiga garša, tādēļ tas lieliski veldzē slāpes, kā arī labi sader ar asiem un sāļiem ēdieniem. Vieglu gaišo alu (līdz 5% alkohola) bieži pielīdzina baltvīnam un iesaka lietot ar austerēm. Savukārt vidēji stiprs gaišais alus (5 – 5,5% alkohola) labi sader ar cūkgaļas un putnu gaļas ēdieniem, piemēram, sviestā ceptu pīli.

Tumšais alus tradicionāli tiek gatavots no grauzdēta iesala, tālab tajā alkohola saturs ir augstāks nekā gaišajā alū (parasti līdz 7%). Vislabāk šis alus sader ar trekniem ēdieniem, piemēram, ar grilētiem un kūpinātiem gaļas ēdieniem un zivīm, kā arī labi nogatavinātiem sieriem, piemēram, Parmezāna sieru. Tāpat tas lieliski papildina dažādu sātīgu desertu garšu, sākot ar trifelēm, šokolādes, karameļu un siera kūkām un beidzot ar tiramisu, kura viena no neatņemamām sastāvdaļām ir trekns putukrējums.

Īpašie alus veidi:

Porteris – īpaši tumšs, vairākas nedēļas, mēnešus vai pat gadus nogatavināts svaigais alus jeb melnais dzēriens, kas radies 17./18.gs. mijā Londonā. Pastāvēja uzskats – jo ilgāk nogatavināts ir porteris, jo augstvērtīgākas garšas nianses tas iegūst. Tam raksturīga ne vien rūgta, bet arī skābena piegarša, tāpēc porteris ir izcili piemērots gaļas ēdieniem, sākot no sātīgas soļankas vai gulašzupas un beidzot ar kārtīgu jēra vai cūkas cepeti. Tāpat tas labi sader arī ar tumšo šokolādi un dažādiem šokolādes izstrādājumiem.

Medalus – viena no populārākajām alus šķirnēm Latvijā, kam raksturīga izteikta karameles garša un smarža. Līdzīgi kā citas saldā alus šķirnes, tas labi sader ar augļiem, dažādiem desertiem un sieriem, bet īpaši ar Čederas sieru.

Kviešu alus – parasti atsvaidzinošs alus ar zemāku alkohola saturu nekā citām šķirnēm, tālab labi remdē slāpes. Tam piemīt bagātīga garša, tādēļ šis alus vislabāk sader ar maigiem ēdieniem – risoto, zivīm, vistu, picu, pastām.

Rīsu alus – ļoti viegls alus ar tikko jaušamu iesala garšu. Ķīnā tas ir ļoti populārs, jo garšas ziņā atgādina slaveno japāņu rīsu vīnu sakē. Turklāt šis alus lieliski piemērots Āzijas virtuves ēdieniem, kas tradicionāli izceļas ar ļoti izteiksmīgu, asu garšu. Gaišais rīsu alus īpaši labi sader ar suši un garnelēm, bet tumšais – ar trekniem ēdieniem, piemēram, cepešiem. Interesanti, ka Indijā rīsu alu glabā zem zemes, jo tas ir vienīgais veids, kā to paglābt no ziloņiem, kuri šo dzērienu uzskata par īstu delikatesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!