Piektdien, 17. oktobrī, konkursā "Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix" tiks noteikts Baltijas valstu labākais someljē, portālam "Tasty.lv" vēsta konkursa organizatori.

Divu dienu sacensībās, kas sākas jau ceturtdien, 16.oktobrī, par gada labākā vīnziņa titulu cīnīsies someljē no visām Baltijas valstīm. Dalībnieku zināšanas un prasmes vērtēs starptautiska žūrija, ko šogad vada Austrijas Someljē savienības prezidente un Starptautiskās Someljē asociācijas izglītības komisijas vadītāja Annemarija Foidla.

""Vana Tallinn Grand Prix" deviņu gadu laikā ir kļuvušas par augstākā līmeņa vīnziņu sacensībām Baltijas valstīs, kurās piedalās tikai paši labākie jomas profesionāļi. Baltijas valstīs vīna baudīšanas kultūrai ir samērā nesenas tradīcijas un tieši someljē ir ļoti liela loma un ietekme uz šīs kultūras tālāko attīstību. Tādēļ ir svarīgi, lai viņu darbs tiktu atbilstoši novērtēts un someljē tiktu radīta vēlme attīstīties un papildus izaugsmei," ir pārliecināts "Liviko" valdes priekšsēdētājs Janeks Kalvi.

Par Baltijas valstu labākā someljē titulu no Latvijas šogad cīnīsies Agnese Meiersone ("Vīna Studija"), 2013. gada konkursa "Vana Tallinn Grand Prix" trešās vietas ieguvējs Kaspars Reitups (restorāns "Vincents"), kā arī Toms Liepiņš (restorāns "Vincents").

Igauniju konkursā "Vana Tallinn Grand Prix" pārstāvēs someljē asociācijas pasniedzējs Kristjans Markī, kurš 2013. gada konkursā ieguva 2. vietu, "Liviko HoReCa" tirdzniecības pārstāvis Karels Veski, kurš 2014. gadā tika atzīts par Igaunijas labāko someljē, un restorāna "Von Krahli Aed" someljē Kristīna Ratso.

Lietuvu konkursā šogad pārstāvēs Narimants Miežis ("Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius" someljē), Alberts Koncijalovs (vīna konsultants SIA "Liviko") un Martins Pravilonis (vīnu eksperts restorānā "Vyno Klubas").

Lai radītu papildu intrigu un paceltu kvalitātes mērauklu vēl augstāk, tradicionāli konkursā piedalās arī viesi no citām Eiropas valstīm, kas, nepretendējot uz Baltijas valstu labākā someljē titulu, līdzvērtīgā konkurencē cīnās par konkursa "Vana Tallinn Grand Prix" uzvarētāja godu. Šogad konkursā piedalīsies someljē no Krievijas, Austrijas un Norvēģijas.

Konkursa pirmajā dienā, 16. oktobrī, visi 12 dalībnieki veiks teorētisko zināšanu testu un demonstrēs savas praktiskās iemaņas. Pamatojoties uz pirmās dienas rezultātiem, žūrija noteiks četrus labākos someljē, kuri piektdien turpinās jau cīņu finālā par Baltijas labākā someljē titulu un konkursa galveno balvu. Fināla dalībniekiem būs jāveic sekojoši uzdevumi: kļūdu labošana vīnu kartē, dzirkstošā vīna pasniegšana, vīna dekantēšana un pasniegšana, vīnu pieskaņošana maltītei, kā arī vīna un stipro alkoholisko dzērienu t.s. "aklās" degustācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!