Foto: Shutterstock
Tuvojoties sirsnīgajiem Ziemas saulgriežiem, radīt svētku sajūtu sev un sev tuvajiem cilvēkiem vēlas ikviens iedzīvotājs. Ziemassvētku laiks, nenoliedzami, nav iedomājams bez izgreznotās Ziemassvētku eglītes, brīnumainajiem rotājumiem visapkārt, piparkūkām, karstajiem dzērieniem un ģimenes tuvības sajūtas. Kā noskaidrojies pētījumu centra "Pontus Dati" veiktajā aptaujā, vairums iedzīvotāju par savu iecienītāko Ziemassvētku tradīciju atzīst tieši piparkūku cepšanu ģimenes lokā, jo tad mājās valda kņada, prieks un vienreizējas smaržas.

Kā norāda "Vidzemes maiznīcas" valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa – Eglīte, Ziemassvētku laikā viens no pieprasītākajiem produktiem ir tieši piparkūku mīkla, kā arī piparkūkas skaistā glazūrā. Piparkūkas spēj radīt fantastisku svētku noskaņojumu, īpaši bērniem, taču svarīgi lai izvēlētā piparkūku mīkla ir svaiga un kvalitatīvi pagatavota, jo tieši no mīklā esošajām sastāvdaļām un tās konsistences būs atkarīgs, cik gardas un skaistas piparkūkas rotās jūsu galdu.

"Svētku ēdienkarte katrā mājā ir citādāka — atbilstoši ģimenes tradīcijām, taču mielasta neatņemama sastāvdaļa tradicionāli ir piparkūkas. Tirgos un veikalos pašlaik lielā izvēlē ir gan gatavas piparkūkas, gan piparkūku mīkla. Nopērkamas ir ne vien Latvijā, bet arī citās valstīs ražotas piparkūkas, tomēr, kā liecina ilggadējā pieredze, iedzīvotāji priekšroku dod pašmāju ražotājiem, kas nodrošina attiecīgo kvalitāti un garšu, bez ķīmiskām sastāvdaļām. Esam gandarīti, ka iedzīvotāji novērtē vietējos ražotājus un arvien vairāk uzticas to profesionalitātei un vietējo produktu pievienotajai vērtībai," turpina Ligita Liepiņa – Eglīte.

Pērkot mīklu, der pievērst uzmanību tās krāsai — gaišāka mīkla ir maigāka, tumšāka — spēcīgāka un asāka. Mājās pārnākot, to atliek vien izrullēt, izveidot piparkūku figūriņas un ielikt cepeškrāsnī, tiklīdz tās ir atdzisušas, dekorēt pēc sirds patikas. Šajā procesā talkā jāņem glazūra, kas gatavota no pūdercukura un olu baltuma, klāt pievienojot mazliet galda etiķa vai citrona sulas un vajadzības gadījumā arī kādu no dabīgajām krāsvielām - biešu, burkānu vai jebkuru citu krāsainu sulu.

Foto: Kā pagatavot skaistus piparkūku dekorus?

Foto: Vida Press

Piparkūkas var cept ne tikai saldumu kāres remdēšanai, bet arī dekorāciju veidošanai. Ja uzmanīsi, lai gardie piprkūku dekori netiktu pārlieku ātri apēsti, tos varēsi izmantot iekarināšanai logos, egļu virteņu veidošanā, galda kartīšu papildināšanā un citos svētku sajūtu rosinošos dekoros.

Lasīt vairāk

Ditas Lases veģetārās bio piparkūkas

Foto: Foto: Laura Krampe

Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne un veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Daces Rukšānes mammas un mammas mammas bio piparkūkas

Foto: Foto: Laura Krampe

Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne, veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Lauras Grēviņas bioloģiskās medus piparkūkas

Foto: Foto:Laura Krampe

Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne, veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās svētku piparkūkas

Foto: Vida Press

Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.

Lasīt vairāk

Ātrie ingvera cepumi

Foto: Vida Press

Cepumi ar Ziemassvētku garšu. Tie nedaudz atgādina piparkūkas, tomēr nav tik pikanti. Vienkāršos un ātri pagatavojamos ingvera cepumus vari uzlabot ar marmelādes, krēma vai putukrējuma kārtiņu, bet arī bez tā visa tie garšo lieliski.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!