Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Rucavas baltā sviesta iekļaušanu aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā (AĢIN). Pamatu saiknei ar ģeogrāfisko apgabalu veido Rucavas baltā sviesta senās vēsturiskās tradīcijas, pagatavošanas metodes un reputācija konkrētajā apgabalā, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Rucavas baltā sviesta ražošanas metode nav mainījusies kopš 19. gadsimta, un to vēl šodien gatavo saskaņā ar recepti, kas pārmantota no paaudzes paaudzē līdz pat mūsdienām. Rucavā ik gadu tiek pulcināti Rucavas baltā sviesta darināšanas meistari, rīkotas meistarklases un semināri.

Produkta gatavošanas procesā netiek atdalītas piena sūkalas. Ražošana notiek mājsaimniecības apstākļos pēc tradicionālas metodes – krējumu maisot ar koka karoti pulksteņrādītāju kustības virzienā. Tiklīdz sāk atdalīties pirmie sūkalu pilieni, tā trauku liek sildīt uz plīts vai karsta ūdens peldē un krējumu maisa, līdz iegūst mīkstu, plastisku, nedaudz spīdīgu un viendabīgu masu. Tradicionāli to ēd tūliņ pēc uzkulšanas kopā ar vārītiem kartupeļiem vai uz rudzu maizes.

Rucavas baltais sviests papildinās vairāk nekā 1430 jau aizsargāto produktu sarakstu, kas ir pieejams DOOR datubāzē. Atgādināsim, ka Latvijā īpašs statuss/aizsardzība piešķirta arī Jāņu sieram, Latvijas pelēkajiem zirņiem, Carnikavas nēģiem, salinātajai rudzu rupjmaizei un sklandrausim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!