Foto: Publicitātes foto
Ja šampanietis ir aristokrātu un karaļu dzēriens, tad par rumu jau no bērnu dienām zinām kā par stipru jūrnieku un pirātu dzērienu – "Jo-ho-ho un pudele ruma" dziedāja pirāti Stīvensona "Bagātību salā" un "Karību jūras pirātu" filmās. Bet reālajā dzīvē rums ir elegants, izsmalcināts dzēriens, bārmeņu un dzīves svinētāju iecienīts kokteiļos.

Spirtotais dzēriens, kas gatavots no cukurniedru spirta vai melases, radies Karību jūras salās, un dzēriena sākotnējo līdzinieku patiešām savulaik lielā vairumā lietoja pirāti, kas siroja šajā reģionā. Vēlāk, kad ruma darīšanas process uzlabojās un dzēriens kļuva "smalkāks", to izmantoja arī kā valūtu. 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā rums sāka savu ceļu uz bāriem un smalkiem apartamentiem, taču huligāniskais "pirātu dzēriena" tēls tam saglabājies joprojām.

Kubas bārmeņu asociācijas vadītāja un bārmeņa Pavela L. Fernandesa Kalvo (Pavel L. Fernandez Calvo) un "Havana Club" zīmola vēstneša Rubislandija Agilara Rejesa (Rubislandy Aguilar Reyes) pavadībā Rīgas labākajiem bārmeņiem un interesentiem bija iespēja iepazīties ar ruma gatavošanas vēsturi un prātīgi izbaudīt rumu tā smalkākajās niansēs. Saprotams, kopā ar tā neiztrūkstošo pavadoni – Kubas cigāru.

Rums tiek destilēts tikai un vienīgi no cukurniedru vīna. Pirmais destilāts – aguardiente – ir 75 grādus stiprs, to vismaz divus gadus iztur ozolkoka mucās, tālāk jau veidojot galaproduktu. Tieši tas, kādas mucas tiek izmantotas, nosaka ruma garšu, krāsu un aromātu. Piemēram, "Havana Club" darītava izmanto mucas, kurās iepriekš izturēts burbons un skotu viskijs, turklāt ruma mucām, atšķirībā no kolēģēm Francijā, ir ļoti ilgs mūžs – tās izmanto 16-18, reizēm pat 60 un 80 gadus! Turklāt vecākajās mucās nogatavojas visaugstvērtīgākais rums. Francijā vīna mucas reizēm jau pēc viena vai diviem gadiem meklē nākamos īpašniekus.

Mucas izvēle ir ļoti svarīga, jo pēc izturēšanas rumu ne ar ko vairs nedrīkst "uzlabot", nedz ar krāsvielām, nedz aromatizētājiem, stāsta Rejess. Toties klimata īpatnību dēļ izturēšanas process ir trīsreiz ātrāks nekā viskijiem vēsajā Eiropā.

"Rums savulaik bija maksāšanas līdzeklis, ar to norēķinājās ar britu jūrniekiem," portālam "Delfi" pastāstīja Rubislandijs Agilars Rejess. "Vēl šodien Jamaikas rums ir viņu dzēriens. Jūrnieki pavadīja daudz laika ceļojumos, arī pirāti dzēra daudz alkohola. Sākotnējais rums bija kaut kas līdzīgs liķierim, ko darīja, fermentējot cukurniedru sulu vai melasi. Kad Karību jūras salās parādījās destilētavas, jau sāka gatavot rumu, kādu to zinām šodien."

Kuba ir tā saucamā vieglā ruma dzimtene, un ar to ļoti lepojas. Interesanti, ka pa visu valsti ir tikai astoņi ruma meistari, Maestros Roneros, nevis kā vīna darītavām, kam ir katrai savs pagraba meistars jeb cellar master vai chef de cave. Pieci no ruma meistariem strādā tieši ar "Havana Club", trīs apkalpo visas pārējās ruma darītavas Kubā, kopumā viņu pārziņā ir 125 dažādi ruma veidi, un bez šo vīru ziņas nekas "brīvības salas" ruma pasaulē nenotiek.

Meistarklasē tika piedāvāti trīs "Havana Club" produkti – salīdzinoši jaunais, trīs gadus izturētais "kokteiļu karalis" "Havana Club Especial", pilnmiesīgais un elegantais "Havana Club 7 Y.O" un unikālais "Havana Club Seleccion de Maestros", ko kubieši ieteica izmēģināt kopā ar "Partagas Serie No. 4" cigāriem, un tā kļuva par visneparastāko pieredzi klātesošajiem. Ja rums atspoguļo kubiešu veselīgi vieglo dzīves uztveri, pasmejoties par bēdām un nelaimēm, tad cigārs savukārt, izrādās, ir sava veida demokrātijas iemiesojums. Izrādās, Kubā, smēķējot cigārus, tiem noņem visas birkas, jo cigārs domāts baudīšanai, nevis, lai "zīmētos", ka tu vari atļauties augstākās klases cigāru par simtnieku, kamēr tavs kaimiņš – vislētāko par pāris dolāriem.

Sarunā ar portālu "Delfi" Rubislandijs Agilars Rejess atzina, ka jaunākās modes tendences ruma pasaulē ir ne tikai bāra kokteiļi, kas ir ļoti strauji augoša nozare, bet vēlme ienākt teritorijā, kurā valda nosacīti vecmodīgie un klasiskie dzērieni, ko aromāta, kvalitātes un arī cenas dēļ bauda tīrā veidā, piemēram, konjaki un viskiji. "Šodien mēs varam dzert rumu gan kokteiļos, gan tīrā veidā pēc labas maltītes, ar cigāru, vai pēc smagas dienas," viņš saka. "Daudziem varbūt šķiet, ka rums ir tikai kokteiļu dzēriens, vai arī tik stiprs un skarbs, ka to var izturēt tikai pirāti, taču tā vairs nav – arī mūsu klāstā ir izsmalcināti dzērieni, kas izturēti ilgus gadus. Mēs gribam mainīt vecmodīgos uzskatus, ka tīrā veidā baudāmi ir tikai konjaks vai viskijs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!