Foto: DELFI
Oktobra beigās un novembra sākumā "Sapņu fabrikā" durvis vērs pārsteidzošais gardēžu teātra uzvedums "Kriminālās vakariņas", kurā kriminālo stāstu risinās un izstāstīs ne tikai aktieri, bet sava loma un iznāciens prožektoru gaismā atvēlēta arī restorāna "Vincents" šefpavāram Mārtiņam Rītiņam, ēdienam uz galda, kā arī ikvienam apmeklētājam pēkšņi var tikt piešķirta loma negaidītā notikuma pagriezienā.

Aicināju uz sarunu šova virtuves karali un valdnieku Mārtiņu Rītiņu. Mēs satikamās mājīgajā restorānā "Vincents", kur mūsu rīta sarunas laikā rosīgi gatavojās viesu uzņemšanai vakarā.

Mārtiņš ir ļoti noslēpumains un daudzas atbildes beidzas ar piebildi, ka "to es nedrīkstu teikt, tas būs pārsteigums". Tādēļ mūsu saruna izvēršas ne tikai par gardēžu teātri, bet arī par Mārtiņa vadītā restorāna filozofiju.

Noskaidroju, ka Mārtiņš Rītiņš jau vairāku gadu garumā sadarbojas ar kompāniju "Skyworld Service", kas Latvijā pazīstama ar aizraujošo "Dinner in the Sky" pasākumu. Gardēžu teātris (Gourmet Theatre) ir jauns projekts, pirmo reizi izrādīts, gan ar citu stāstu, pagājušā gadā Igaunijā, bet Mārtiņš tajā piedalās tikai šogad.

Kā jau atraktīvam cilvēkam un vērstam uz sarunu ar saviem restorāna viesiem, "Kriminālo vakariņu" izaicinājums ir saprotams turpinājums spēlei, kas saucas maltīte ar piedzīvojumu, jo tieši tādā veidā Mārtiņa Rītiņa restorāna darbinieki cenšas uzrunāt "Vincenta" apmeklētājus. Mārtiņam patīk iecerētais teātra, ēdiena un mistikas apvienojums. Tādas emocijas un piedzīvojumus nevarētu iegūt nedz teātrī, nedz restorānā. Kur gan vēl, ēdot vakariņas, varēsi būt ierauts Agatas Kristi stāstu raksturam līdzīgos notikumos?

Mārtiņš nešaubās ne mirkli, ka ēdiens var būt informācijas nesējs ne tikai vienkāršas noskaņas radīšanai, bet arī stāstnieks pat noslēpumainā, krimināla rakstura notikumā, jo katrs ēdiens nāk ar savu emociju un noskaņu.

Foto: DELFI

Kriminālajās vakariņās ir paredzēti trīs ēdieni, kuri radīti īpaši šim šovam. Šie ēdieni nav pieejami restorānā "Vincents". Vakariņas sāksies ar gaisīgo vistas aknu pastēti, ko papildinās cepti vīngliemeži, sēnes un avotkreses, pamatēdienā tiks pasniegta pīles krūtiņa ar rudens dārzeņiem, bet desertā visi tiks lutināti ar īpašu desertu "Eton Mess", kas tiks gatavots pēc 100 gadus vecas angļu receptes. Mārtiņš smejas, ka tagad, stāstot par ēdieniem, viņš tos nosaucis saprotamos vārdos. Šovā katram ēdienam tikšot dots kāds samērā brutāls, netipisks un pārsteidzošs nosaukums, kas raksturos stāsta notikumus, bet tas pagaidām esot noslēpums.

Būtu tik jāpiebilst, ka ēdienu izvēlē svarīga ir arī sezona, tātad rudens, un vietējie produkti. Mārtiņš gan piebilst, ka pīles gaļa nebūšot no Latvijas, jo diemžēl Latvijas audzētāji nespējot piedāvāt tik liela apjoma pasūtījumu, kāds nepieciešams "Kriminālajām vakariņām" visas uzveduma sezonas laikā.

Kriminālajās vakariņās ir īpaši padomāts arī par dzērieniem. Mārtiņš kopā ar kokteiļu meistaru Edgaru Grišuli katram ēdienam būs piemeklējuši un radījuši savu kokteili, turklāt vakariņas sāksies ar speciālu sagaidīšanas kokteili.

Pirmizrāde – 29.oktobrī, "Sapņu fabrikā".
Biļetes pieejamas www.bilesuserviss.lv kasēs vai www.gardezuteatris.lv .

Pasākuma programmā ir izmeklēta ēdienkarte ar trīs ēdieniem, īpaši piemeklēti kokteiļi un kriminālas ievirzes luga. "Kriminālās vakariņas" producē kompānija SkyWorldService, kas līdz šim veiksmīgi producējusi projektu Dinner in the Sky, ļaujot apvienot restorāna pieredzi ar negaidīti pārsteidzošu gaisotni. Šovs tiks izrādīts vēl trijās valstīs – Igaunijā, Lietuvā un Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!