Foto: Publicitātes foto
Mērce ir maģiska piedeva, kas visparastāko ēdienu, pat vārītus kartupeļus, var padarīt par gardu un neparastu maltīti. Tāpēc mērces vajadzētu mācēt pagatavot ikkatram, tā bagātinot ikdienas maltītes. Starp citu, mērču pagatavošana nav sarežģīta lieta. Piedāvājam septiņu mērču receptes, kuru pagatavošana nesagādās galvassāpes.

Poļu olu mērce zivīm

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

700 g sviesta;

20 g pētersīļu;

8 olas;

Dažas citrona šķēles

Pagatavošana:

Olas ir jānovāra, jānoloba un smalki jāsakapā. Tad ir jāizkausē sviests un tajā jāpievieno sakapātās olas, masai pievienojot sāli pēc garšas. Masā jāpielej izspiestā citronu sula, pētersīļi, un viss rūpīgi jāsamaisa.

Adžika ar zaļumiem un mārrutku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažreiz ēdienam gribas pievienot kaut ko asu vai pat ļoti asu... Tad palīgā nāk adžika. Parasti to var iegādāties veikalā, taču arī pašam pagatavot to ir pavisam vienkārši.

Sastāvdaļas:

3 kg tomātu;

200 g ķiploku;

200 ml augu eļļas;

15 cm mārrutka saknes;

6 vidēji lieli pipari;

3-4 asie pipari;

3 pētersīļu pušķīši;

3 diļļu pušķīši.

Pagatavošana:

Dārzeņi ir jānomazgā un jāsamaļ gaļasmašīnā vai virtuves kombainā. Masai jāpievieno sāls pēc garšas un apmēram stundu jāsautē. Tad izsautētajai masai jāpievieno zaļumi un mārrutks, viss jālej burkās un jāļauj pagatavotajam atdzist. Šāda mājās gatavota adžika lieliski garšo ar gaļas ēdieniem un zupām.

Vieglā sīpolu mērce

Foto: Shutterstock

Mērces ir kalorijām bagātas un nereti tiek uzskatītas par figūrai nevēlamu ēdienu. Taču mēdz būt arī izņēmumi - mērces, kuras patiks arī slaidās līnijas ieturētājiem. Piedāvājam vieglo sīpolu mērces recepti.

Sastāvdaļas:

300 ml dārzeņu buljona;

4 vidēja lieluma sīpoli;

3 ēdamkarotes 3% etiķa;

2 ēdamkarotes augu eļļas;

1 ēdamkarote ķetčupa;

Pēc garšas sāls un pipari.

Pagatavošana:

Jānotīra un smalki jāsagriež sīpols. Uz nelielas uguns sīpols jāapcep viegli zeltains, tad tam jāpievieno etiķis, garšvielas un nedaudz ūdens, un viss jāvāra uz lēnas uguns 5-10 minūtes. Tad masa jāpārlej ar buljonu, jāpievieno ketčups, garšvielas un  sāls. Mērce jāpavāra vēl 10-15 minūtes. Pasniedz atdzesētu.

Mērce kebabam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kebabs, šašliks un citi austrumu ēdieni lieliski garšo ar tie piemērotām mērcēm. Piedāvājam vienu mērces variantu, kura lieliski garšos ar austrumnieciski pagatavotu gaļu

Sastāvdaļas:

100 g skābā krējuma;

100 g biezas majonēzes;

100 g kefīra;

1 ķiploka "zobiņš";

Sāls, melnie un sarkanie maltie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Jāsamaļ ķiploks un jāsajauc ar krējumu. Masai jāpielej kefīrs un majonēze, viss kārtīgi jāapkaisa ar pipariem un sāli, rūpīgi jāsamaisa.

Salātu mērce 'ferma'

Foto: Publicitātes foto

Šī mērce radusies ASV un to mēdz ēst kopā ar dažādiem salātiem, kā arī gaļu un zivīm.

Sastāvdaļas:

Pusglāze majonēzes;

Pusglāze paniņu (ar zemu tauku saturu);

3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu;

3 ēdamkarotes smalki sasmalcinātu maurloku;

Puse tējkarotes žāvētu, samaltu sīpolu;

Puse tējkarotes ķiploku sals;

Šķipsniņa malto, melno piparu.

Pagatavošana:

Maurlokus un pētersīli samaisa bļodā, pievieno majonēzi un paniņas, visu samaisa. Tad masai pievieno pārējās sastāvdaļas un rūpīgi visu izmaisa. Mērci pasniedz vēsu.

Sēņu mērce

Foto: stock.xchng

Sēnes ir lielisks produkts, kuru var izmatot dažādu mērču gatavošanā. Lūk, viena sēņu mērces recepte, kas ir gana vienkārša pagatavošanā un der pie praktiski ikviena ēdiena.

Sastāvdaļas:

400 g šampinjonu;

4 ķiploka "zobiņi";

1 sīpols;

3 ēdamkarotes cietes;

Mazliet augu eļļas apcepšanai;

Lauru lapa un sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sēnes un sīpolu jānoskalo un malki jāsakapā. Sīpolus augu eļļā jāapcep, līdz tie paliek zeltaini brūni un tad jāpievieno sēnes, masa 15 minūtes uz lēnas uguns jāpacep. Caur spiedi jāizspiež ķiploks un jāpievieno sīpoliem un sēnēm, vēl divas minūtes masa jāsautē.

Masai jāpielej ūdens vai sēņu buljons (2-2,5 litri), jāpieliek lauru lapa, garšvielas un sāls, jāvāra līdz sāk vārīties.

Uzvārītā, bet atdzesētā ūdenī pievieno cieti un lej pamatmasā, to nepārtraukti maisot. Masa rūpīgi jāsamaisa un jānoceļ no uguns. Mērci var pasniegt gan siltu, gan atdzisušu.

Salātu mērce piknikam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tuvojas pavasaris un vasara, kad nereti ir vēlme doties ēst brīvā dabā. Lūk, vienkārša mērce, kuras pagatavošana prasīs vien dažas minūtes un to var uzjaukt pat brīvā dabā.

Sastāvdaļas:

4 vidēji lieli galviņsalāti;

4 ēdamkarotes majonēzes;

2 ēdamkarotes bazilika;

2 ēdamkarotes sasmalcināta pētersīļa;

2 ēdamkarotes sasmalcinātu maurloku;

Neliels citrons vai glāzes citronu sulas.

Pagatavošana:

Visus zaļumus smalki sakapā un saliek vienā bļodā. Tad masu sajauc un mērce gatava!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!