Foto: Shutterstock

Asado Argentīnā ir viens no vispopulārākajiem brīvdienu pasākumiem, kurā pulcējas draugi, viesi un kaimiņi. Asado ir grila svinības, kad tiek kurta uguns, sālīta gaļa, griezts siers un salāti, un ledū dzesēts alus vai vīns, raksta portāls thelatinkitchen.com.

Plašajos Argentīnas zālājos - pampās, kas stiepjas kilometriem tālu, ganās labāko gaļas šķirņu liellopu ganāmpulki. Govis un zirgi, un pampas radījušas argentīniešu ganu - gaučo kultūru, kad vienīgais veids, kā sevi pabarot, dienām ilgi esot prom no mājām, bija iekurt uguni un izcept gaļas šķēli. Mūsdienu Buenosairesas nakts dzīve nav iedomājam bez grilētas gaļas jeb asado, ielas piepildot ar aromātiskajām smaržām un dūmiem.

Foto: Shutterstock

Argentīnas liellopu gaļa ir viena no kvalitatīvākajām pasaulē. Argentīniešu steiki ir tik maigi un mīksti, kas tos var ēst "burtiski ar karoti". Asado nav iedomājams arī bez gardajām čorizo un asinsdesiņām. Tie gaļēdājam ir bezgalīgi baudas svētki. Iespējams, argentīniešu gaļas ēdienu burvība slēpjas garšvielu noslēpumā jeb faktā, ka visbiežāk tiek lietota tikai sāls, bez citām garšvielām, bet varbūt lēnajā grilēšanā?

Lai nu kas veidotu asado burvību un garšas buķeti, portāls thelatinkitchen.com soli pa solim piedāvā ikvienam sarīkot tipisku asado vakaru.

Grilēšanai tiek sagatvotas dažāda veida gaļas un desas: liellopa fileja, steiks, flanksteiks, ribas, vistas šķiņķīši un filejas, čorizo, asisndesas (morcilla). Gaļa parasti tiek bagātīgi apkaisīta tikai ar sāli un grilēta lielā gabalā, to nedalot. Papildus tiek gādāti citroni, bagetes maize, folijā tiek ietīts siers (provoleta), kas piemērots grilēšanai. Iesākumā, kamēr iekuras grils, tiek pasniegta siera un salami uzkoda, un zaļie salāti, kas parasti ir ļoti vienkārši, sajaukti no dažādiem lapu salātiem.

Argentīnieši izmanto grilēšanai tikai ogles. Grila panna parasti ir liela un vienā malā vienmēr tiek uzturēta enerģiska uguns, lai nekad nepietrūktu ogles. Atslēgas vārds grilēšanai ir lēna cepšana, pareizā temperatūra ir tad, kad dzirdama viegla, bet nepārtraukta ogļu sīkšana.

Tas ir pareizais brīdis, kad uz restītēm var likt sagatavoto gaļu, desas un sieru. Pirmās gatavas ir asinsdesiņas, kurām ir tikai jāizsilst cauri, pēc tam čorizo desiņas, nākamais ir izkarsis siers, tam visam tiek piekosta bagetes maize un gaidīta gardā grilētā gaļa, kas ir vakara kulminācija. Pēc mirkļa pateicībā par burvīgo vakaru ar aplausiem tiek sveikts asadors - gaļas grilēšanas meistars.

Foto: Shutterstock

Kad liek gaļu uz grila, kaulu pusei jābūt uz leju, treknumam uz augšu. Šādi gaļa tiek turēta pat 45 minūtes bez grozīšanas. Gaļu nebaksta un apgriež vienu reizi apkārt. Kad lielais gabals gatavs, to sagriež porcijās.

Tu vari izmēģināt gaļu apstrādāt tikai ar sāli, bet vari marinēt pēc kādas no Tasty.lv pavārgrāmatas receptes. Garšīgas brīvdienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!