Lai gan asākais garšaugs, kas latvietim vēsturiski pieejams, bijis, iespējams, sīpols, mārrutks vai ķiploks, modernajos laikos, kad Latvijas veikalos atrodamas pat ļoti eksotiskas garšvielas, ir diezgan daudz ļaužu, kas par savējo izvēlas ugunīgo čili un mīl to tik ļoti, ka ir gatavi gandrīz vai tējā cukura vietā bērt.

Vairākus gadus Rīgā čili mīļotājiem tiek rīkotas nelielas sacensības jeb "izaicinājums" ("StockPot Hero Challenge"), kurā jātiek galā ar īpaši asu ēdienu. Tā kā darīšana ir ar netipisku un pat necilvēcīgu asumu, šī "sacīkste" nenotiek uz apjomu, bet gan uz laiku - vidēja izmēra bļodiņas ugunīgais saturs jāpievārē 20 minūšu laikā. Tas, kurš to spējis, kļūst par "varoni" un saņem šo varoņdarbu apstiprinošu "sertifikātu" T-krekla veidā.

Izaicinājuma idejas autori ir neliela Rīgas restorāniņa "StockPot" īpašnieki Ričards un Linda Džonsoni, kuri savā ēstuvē klientus aplaimo ar autentisku indiešu, taizemiešu un reizēm britu virtuvi. ""StockPot Hero Challenge" ideja man radās pirms dažiem gadiem, kad daži mūsu pastāvīgie apmeklētāji lūdza, lai uztaisām kādu īpaši asu ēdienu," portālam "Delfi" stāsta Ričards Džonsons. "Latvieši visumā nav slaveni ar to, ka būtu čili mīļotāji, taču tas, iespējams, saistīts ar to, ka jums iepriekš nebija iespēja šo garšvielu dabūt un asie ēdieni te tiek ļoti "latviskoti". Taču rinda, kas katru dienu ir pie mums, pierāda, ka latviešiem garšo čili."

Salīdzinājumam - ja "ikdienas" ēdiena asuma līmenis "stokpotā" tiek variēts no 1 līdz 10, tad "izaicinājuma" ēdienam tas ir 25-28; tiek gatavots viens veģetārs un viens ēdiens ar gaļu. Šogad Ričards izmantoja pasaulē asāko čili piparu - Dienvidkarolīnas "reaper" - kopā ar tikpat negantu "kolēģi" - "birdseye" čili. "Uz katriem astoņiem litriem ēdiena es izmantoju 80 gramus "reaper"," atklāj Ričards. "Uz 64 litriem kopumā aizgāja divi kilogrami svaiga "birdseye" čili un vēl 200 grami žāvēta."

Par jautrāko momentu šāgada "izaicinājumā" Ričards atminas kādu puisi, kuram gāja ļoti grūti ar bļodiņas tukšošanu, un tajā brīdī pa radio sāka skanēt "The Doors" dziesma "The End". "Pasmējāmies mēs abi," saka ēstuves saimnieks, kuram šis pasākuma allaž sagādā daudz jautru brīžu, jo cilvēki mēdz nenovērtēt čili spēku.

Šogad "izaicinājumā" piedalījās 80 drosminieku, no kuriem 60 ir kļuvuši par "StockPot" varoņiem, bet divi pat kļuva par dubultvaroņiem, jo dienas beigās palūdza vēl vienu porciju.

Starp citu, turpinot virsrakstā minēto Lilioma dziesmu, čili "uguni" nevajag dzēst ar alu. Labāk ar pienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!