Foto: Shutterstock
Pēc trakas ballēšanās, kad līksmi tiek tukšotas neskaitāmas šampanieša un garšīgu kokteiļu glāzes, šķiet, paģiras nākamajā rītā ir neizbēgamas. Lai pēc svinībām nebūtu grūti, jau pirms ballītes var parūpēties par profilaksi, ņemot talkā dažādus palīglīdzekļus, piemēram, brīnumzupiņu, raksta portāls "dw.de".

Gurķu marināde, siļķe vai zupiņa

Laimīgi ir tie, kas skaidri zina, kā ārstēt paģiras. Vieni tās mēģina mazināt, nākamajā rītā ēdot siļķi, vai tiešām tā palīdz? Jā, siļķe, gluži tāpat kā gurķu marināde var šķist labs veids, kā veldzēt paģiru grūtumu. Tomēr ir vēl efektīvāks risinājums brīnumzupas, ko Vācijā nereti gatavo tieši Jaungada naktī. Varbūt izmēģināt?

Brīnišķīgākais šajās zupās ir tas, ka ikviens svinētājs var mainīt un pielāgot sastāvdaļas savai gaumei.

Spēcinošā gaļas zupa

Spēcinošās "pretpaģiru" zupas pamatā var izmantot gan apceptu malto gaļu, gan nelielos gabaliņos sagrieztu cūkgaļu, teļa vai liellopa gaļu, gan desiņas. Apceptajai gaļai pievieno kubiņos sagrieztu papriku, konservētu kukurūzu, pupiņas, tomātu pastu vai konservētus tomātus, nedaudz buljona vai ūdens - zupai jāsanāk ļoti biezai. Visu vāra katlā ar vāku uz lēnas uguns aptuveni vienu stundu, beigās pievieno asos piparus un sāli.

Pasniedzot zupu, tai pievieno nedaudz konjaka, ēd ar krējumu un grauzdētu maizīti.

Nomierinošā baklažānu zupa

Sīki sagrieztus baklažānus un divas ķiploku daiviņas apcep, pievieno tomātu biezeni, pusglāzi sarkanvīna un visu vāra zem vāka apmēram pusstundu.

Tikmēr gatavo frikadeles - maltajai gaļai pievieno vienu olu, divas ēdamkarotes mannas, sakapātu rozmarīnu, timiānu un majorānu. Visu kārtīgi samīca un veido nelielas gaļas bumbiņas, ko pievieno vārošajai zupai - karsē vēl piecas minūtes. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Zupu pasniedz ar asu mērci un rupjmaizi.

Uzmundrinošā biešu zupa

Bietes, burkānus, kartupeļus un sīpolu sagriež kubiņos un apcep augu eļļā. Dārzeņus pārlej ar buljonu vai ūdeni un uzvāra. Virumam pievieno rīvētus mārrutkus, lauru lapas, maltu muskatriekstu un kurkumu.

Visu vāra uz lēnas uguns aptuveni vienu stundu. Beigās zupu sablenderē, pievieno sāli un piparus. Zupu pasniedz ar skābu krējumu.

Protams, "pretpaģiru" brīnumzupu gluži tāpat kā pārējo Vecgada vakara cienastu ir jāsagatavo laicīgi, lai jauno gadu varētu sagaidīt ar prieku un lieki nestresojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!