Ūdens sanitāres – kalmes: ieteikumi, kā veselīgo augu iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt Latvijas ēdamos savvaļas augus – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes, lielo dadzi un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par kalmju veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Agrāk parastā kalme jeb smaržīgā kalme (Acorus calamus) Latvijā bija ļoti izplatīts un lietots augs. Šodien to ir krietni mazāk. Kāpēc? Tādēļ, ka kalmes neaug netīrās, piesārņotās, purvainās vietās. Senatnē kalmes stādīja pie ūdenskrātuvēm, no kurām ņēma dzeramo ūdeni. Ja kalmes vairs negribēja augt, tad šāds ūdens nebija lietojams dzeršanai. Sendienās sasmalcinātas kalmju saknes izmantoja dzeramā ūdens attīrīšanai un aromatizēšanai.

Ūdens sanitāres – kalmes: ieteikumi, kā veselīgo augu iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Kalmju dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumu Āzija. Eiropā tās ieveda arābi, bet šobrīd kalmes ir izplatītas visā Eiropā. Kalmju saknēs ir 2-4% ēterisko eļļu. līdz 150 mg askorbīnskābes, miecvielas, glikozīdi, rūgtvielas, holīns, fitosterols, akorīns.

Kalmes ēdienkartē īpaši ieteicams iekļaut, ja ir:

  • gremošanas traucējumi (gan pazemināts, gan paagustināts skābes daudzums);
  • slikta apetīte;
  • slikta žults darbība;
  • gripa (košļā trīs reizes dienā, košļā arī citu epidēmiju laikā, lai dezinficētos);
  • galvassāpes un reiboņi;
  • disbakteriozes;
  • reimatiskās sāpes;
  • samazināta potence;
  • klimaksa periodā;
  • urīnpūšļa iekaisumi;
  • bronhu-plaušu slimības;
  • menstruālā cikla traucējumi;
  • jāuzlabo organisma attīrīšanas procesi.

Kalmēm ir daudz labu dziedniecisku, garšas un citu īpašību, tādēļ tās tiek samērā plaši izmantotas. Izmanto kalmju saknes, kuras ievāc vasaras sākumā vai arī rudenī. Lasi tālāk un uzzini, kā veselīgās kalmes iekļaut ēdienkartē.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka