Reizi gadā, pavasarī, kādā Rīgas centra ielā valda īpaši 'ugunīga' noskaņa - tur tiekas asu ēdienu un asu izjūtu cienītāji uz nu jau tradicionālo 'Stock Pot Hero Challenge' pasākumu, lai pārbaudītu savu izturības slieksni cīņā ar asākajiem un ugunīgākajiem čili pipariem pasaulē.

Šogad Stock Pot Hero Challenge notika trešo reizi, un tradicionāli tam tika īpaši sagatavoti divu veidu ēdieni - veģetārais čili un 'chili con carne'. Atšķirībā no ikdienas 'čili' šiem tiek pievienots īpaši liels dažādu čili piparu daudzums, jo turnīra rīkotāji nebūt nav ieinteresēti, lai visi no tā aiziet kā uzvarētāji, un pārmetums, ka ēdiens nemaz TIK ass nebija, ir pēdējais, ko bistro saimnieki Linda un Ričards vēlas dzirdēt. Ja nu vienīgi, ja tas tiek izteikts kā joks no kāda asarām noplūduša dalībnieka puses.

Šogad turnīra ēdieniem tika izmantoti četri kilogrami svaigu Habanero piparu (asuma skalā no 100 līdz 350 tūkstošiem skovilu), divi kilogrami svaigu Naga piparu (viens miljons skovilu), viens kilograms birdseye piparu (100 līdz 225 tūkstoši skovilu) un 300 grami chipotle (3000 līdz 10 tūkstoši skovilu) piparu garšai. Zinātājiem šis 'kokteilis' noteikti liks noelsties vien, un tieši tāds arī bija abu sagatavoto ēdienu asums! Cik smaidīgas un nevērīgas apņēmības bija lielākās daļas dalībnieku sejas, saņemot visai paprāvo bļodiņu, tik izmisīgas, asarainas un apjukušas tās kļuva pēc pirmajām karotēm. Patiesības labad jāteic, ka mēnesi pirms 'čelendža' bistro saimnieki piedāvāja potenciālajiem dalībniekiem 'treniņu' ēdienus ar maksimālo ikdienas asuma līmeni, kas Stockpot ir noteikts 10.

Šogad cīnīties ar čili pipariem atnāca 44 drosminieki, no kuriem īpašā T-krekla saņemšanai 'kvalificējās' 35 dalībnieki, kuri iekļāvās bļodiņas apēšanai atvēlētajās 20 minūtēs.

"Traki! Uh!" pēc savas bļodiņas izēšanas 12 minūtēs atzinās Santa, kura ieradās triju puišu kompānijā un pirmā to paveica. "Pēc pirmās karotes šķita - es miršu! Tad man prātā bija T-krekls un tas, ka par mani smējās, ka nevarēšu."

"Dīvaini ir tas, ka tagad sāp ausis, nezināju, ka tā var sāpēt," smējās meitene, kura pirms 'čelendža' bija atnākusi izmēģināt divus 'treniņu' ēdienus. Viņas pavadoņiem negāja tik ātri, taču divi izpildīja uzdevumu atvēlētajā laikā. "Mani atvilka līdz. Jūs trenējāties? Tas nav godīgi," smējās puisis ar iesauku Plakstiņš. Pēc pāris karošu apēšanas viņš meta mieru: "Ir beidzot tas brīdis, kad es turu muti ciet!"

"Ak mans dievs, kas tur deg?! Būs lūpas jāmaina," smējās vēl viens no šīs jauniešu grupas ar iesauku Cheba. Viņš savu bļodiņu izēda 16 minūtēs.

"Šķiet, ka šogad ēdiens ir asāks," saka anglis Kīrans, kurš strādā Rīgas Starptautiskajā skolā par pasniedzēju. "Taču šogad mans vēders jūtas labāk - pagājušogad uz visu dienu biju "nost", 10 minūtes nejutu savas rokas un rādījās halucinācijas. Nebija prātīgi arī alu uzdzert! Šogad nebūtu, ka dienai uzreiz būs beigas, sajūta ir labāka nekā pagājušogad."

Uz turnīru nāk 'savējie', kas bistro apmeklē ikdienā, taču reizēm ieklīst arī kāds nezinātājs vai tūrists. Viņiem tiek godīgi izstāstīts, ka šodien ir īpaša diena un īpašs ēdiens, ko neiesaka mēģināt. Šogad viens apmeklētājs sajutās pietiekami drosmīgs, lai mēģinātu, bet pēc divām karotēm atteicās no cīņas, tomēr neapēsto čili paņēma līdz uz mājām, lai pieliktu kā mērci pie citiem ēdieniem. Turklāt viņš nebija no rīta ēdis brokastis, kas šajā gadījumā ir diezgan liktenīga kļūda.

"Šogad pamēģināju 'čelendža' ēdienu un pirmā doma bija - wow, tas ir patiešām garšīgs," saka bistro saimnieks Ričards. "Pirmos divus gadus gatavoju tā, lai ir labs konkursam, bet šogad čili sanāca ļoti aromātisks un garšīgs - iedomājos, ka es tādu labprāt ēstu ar krāsnī ceptu kartupeli, krējumu un Čedaras sieru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!