Veselības ministrijas izstrādātajās Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam, kuras drīzumā plānots apstiprināt valdībā, norādīts, ka daudzu slimību attīstību Latvijā sekmē tieši neveselīgs uzturs. Labā ziņa šī secinājuma kontekstā ir tā, ka ikvienam no mums ir iespējas pievērst uzmanību gan tam, kādu maizi mēs ikdienā izvēlamies, gan tam, cik sabalansētu ēdienkarti kopumā veidojam sev un saviem ģimenes locekļiem.
Maize, kas gatavota no vērtīgiem miltiem, proti, tādiem, lai tie nebūtu tikai rafinēti milti, bet arī pilngraudu milti, lai saturētu arī šķiedrvielas, un it īpaši rudzu šķiedrvielas, ir nozīmīga veselīga uztura sastāvdaļa. Tā ir labs pamats ēdienreizei, jo šāda maize gan ilgstoši nodrošina ar enerģiju, sniedz noturīgu sāta sajūtu, gan arī apgādā organismu ar minerālvielām, vitamīniem, šķiedrvielām. Šādas maizes vērtība vēl vairāk palielinās, ja tai ir pievienotas sēklas.
Sēklas ieteicams lietot uzturā regulāri, tās satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu. Olbaltumvielas ir kā organisma pamatķieģelīši, neaizstājams struktūrelements. Šķiedrvielām piemīt daudzveidīga pozitīva ietekme – tās veicina vēdera izeju, palīdz regulēt vielmaiņu, saglabāt ķermeņa svaru, kā arī pretvēža iedarbība. Citas bioloģiski aktīvas vielas, kas īpaši daudz ir linsēklās, bet sastopamas arī sezama sēklās, ir lignāni. Šīs vielas ir fitoestrogēni, tie darbojas modulējoši uz hormonālo sistēmu, palīdz mazināt nepatīkamās sajūtas, kas saistītas ar menopauzi, kā arī mazināt holesterīna līmeni, turklāt, darbojas arī kā antioksidanti.
Ļoti veselīgās linsēklas satur arī Omega - 3 taukskābes, B grupas vitamīnus, daudz minerālvielu. Linsēklas palīdz pasargāt sirds-asinsvadu sistēmu, mazināt holesterīna līmeni, tām ir pretiekaisuma un pretvēža darbība, kā arī mazina ar menopauzi saistītās problēmas. Bez tam linsēklas satur ap 30% balastvielu, kuras rada labāku sāta sajūtu, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos un uzlabo resnās zarnas darbību, tātad palīdz pie kūtras vēdera izejas.
Sezama sēklas ir labs vara, mangāna, kalcija, magnija, cinka un selēna avots. Tās palīdz saglabāt gan asinsvadu, gan nervu sistēmas un kaulu veselību.
Saulespuķu sēklas arī ir labs antioksidants, tātad palīdz pasargāt organisma šūnas no bojājumiem, satur daudz E, B grupas vitamīnus, minerālvielas, tostarp arī selēnu. Tās palīdz uzlabot smadzeņu darbību, paaugstina prāta spējas, pozitīvi ietekmē nervu sistēmu, muskuļus, asinsvadus, kaulus, kā arī palīdz mazināt holesterīna līmeni.
Saulespuķu, sezama sēklas, linsēklas un citas sēklas bagātīgi var atrast vairāku Latvijas maizes ražotāju produkcijā, piemēram, Fazer Dzīvā maižu saimē. Par to, ka patērētāji novērtē veselīgu mazi, liecina maizes ar veselīgām piedevām īpatsvara pieaugums kopējā Latvijā piedāvātās maizes klāstā. Ražotāji piedāvā arvien jaunus maizes veidus, un patērētājam ir plašas iespējas izvēlēties gan veselīgāko, gan sev pēc garšas tīkamāko.