Foto: Shutterstock
Par veselīgu ēšanu un produktiem, kuri lieki nenoslogos organismu nevajadzētu aizmirst arī rudenī. Tagad, kad no vasarīgajiem lapu salātiem esam pievērsušies sātīgākām maltītēm, ir jāizmanto viss, ko sniedz rudens augļi, dārzeņi un ražas bagātība. Tāpēc, lai reizē domātu ne tikai par savu figūru, bet arī garšas kārpiņām, apkopojām tos produktus, kurus dažādās receptēs pagatavot, sākoties tumšākajiem gada mēnešiem.

Ķirbji – košā rudens oga, no kuras var pagatavot teju visu. Ķirbjus var pagatavot gan brokastu putrās, gan pusdienu salātos, sautējumos, biezzupās un pat sacepumos. Kāpēc ķirbis ir tik veselīgs? Tajā ir maz kaloriju, daudz šķiedrvielu, un A vitamīna, bet oranžā krāsa pasaka priekšā – arī beta karotīns, kas ir arī burkānos.

Vēl viena rudens velte, kura jāēd būtu katram – āboli. Ne velti šis auglis redzams gandrīz visās uztura piramīdās, to iesaka uztura speciālisti un mīl pavāri. Rudenī ābolus vislabāk baudīt no piemājas ābelēm, kurās ābolu miziņas nav apsmidzinātas ar cilvēkam kaitīgām vielām. Ko no ābola pagatavot? Tos var ēst svaigus, pievienot brokastu pankūkām, auzu pārslu putrai, salātiem, pagatavot ar kādu gaļas maltīti vai mērci.

Bietes. Sarkanās bietes pēdējo gadu laikā kļuvušas par īstu superproduktu, jo to vērtīgās īpašības aizvien biežāk izceļ veselīgā uztura piekritēji un speciālisti. Kas tajās labs? Bietēs ir daudz dzelzs, un to bagātīga ēšana (iekļaujot ēdienkartē regulāri), samazina sirds slimību risku. Izsmeļošāk par to lasīt var Rutks.lv. Bietes var baudīt vārītas, pagatavotas latviešu tik iecienītajos biešu salātos kopā ar kādu svaiga ķiploka daiviņu, sacept cepeškrāsnī vai pagatavot no tām kādu gardu zupu vai biezeni.

Sārtie tomāti – arī šie dārzeņi, kurus pašu audzētos baudīt varam joprojām, ja siltumnīcā tie vēl ir. Tomāti ir bagāti ar vitamīniem A, C un K vitamīniem. Par to, kā tomātus izmantot, galva nav jālauza – no tiem gatavo salātus, vāra zupās, cep sacepumos, pievieno sautējumos un konservē ziemai.

Rudenī noteikti jāizvēlas arī imunitāti stiprinoši gardumi, piemēram, svaigi sīpoli un ķiploki, dzērvenes, brūklenes un vēl šur tur salasāmās mellenes. No zivīm jābauda lasis, pagatavots tvaicēts vai pasniegts kā karpačo, bet desertos veselīgākā un kvalitatīvākā izvēle būs laba tumšā šokolāde, ja ir vēlme pēc bagātīgas garšas.

Smelies iedvesmu no Tasty.lv receptēm un pagatavo ko rudenīgi gardu jau šodien!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!