Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi jogurta popularitāte pasaulē pieaug, jo tas ir veselīgs un vērtīgs pārtikas produkts, un, ja tu rūpējies par savu veselību, tad jogurtam būtu jābūt tavam ikdienas produktam.

Bet, vai tu zini, ka viena saldināta jogurta mazā kārbiņa var saturēt tikpat daudz cukura, kā viena Snikera tāfelīte? Kā iepērkoties zināt, kuru jogurtu pirkt un kuram nepievērst uzmanību?

Ražotāji mēdz pievienot dažādas ķīmiskās sastāvdaļas, emulgatorus, mākslīgās piedevas, konservantus, krāsvielas, modificētu cieti, stabilizatorus un citus sintētiskus elementus. Tas viss tiek darīts, lai uzlabotu garšu, pagarinātu produkta plaukta dzīvi un samazinātu izmaksas, diemžēl, šajā procesā ir aizmirsts cilvēks un viņa veselība. Iepērkoties rūpīgi lasi sastāvu un, jo mazāk jogurtā sastāvdaļu, jo tas dabīgāks un vērtīgāks. Tomēr dažas sastāvdaļas ir vērtīgas un tās tev jāmāk atpazīt. Kuras tās ir?

Kas jogurtā ir veselīgs?

Foto: Shutterstock

Jogurts ir izcils olbaltumvielu avots, īpaši grieķu jogurts. Olbaltumvielas sagremojas lēnām, tādēļ tās ilgstoši dod enerģiju ilgākā laika posmā, dodot sāta sajūtu ilgstošāk nekā ar ogļhidrātiem bagāti produkti.

Vitamīni jogurtā var būt atšķirīgi. To veids un daudzums būs atkarīgs no tā, kādas ir jogurta piedevas. Parasti tas satur tiamīnu jeb vitamīnu B1 (nepieciešams pareizai ogļhidrātu apmaiņai), riboflavīnu jeb vitamīnu B2 (nepieciešams nervu sistēmas darbībai), vitamīnu B12 (piedalās asins veidošanā) un B9 (nepieciešams šūnu dalīšanās procesā).

Jogurta sastāvā ir dažādas minerālvielas: kalcijs, fosfors un kālijs. Piena kalcijs uzsūcas organismā daudz vieglāk nekā augu kalcijs. Kalcijs pārī ar fosforu veido stiprus kaulus. Ja organismā trūkst fosfors, tad veidojas rahīts, pat, ja kalcijs ir pietiekams. Toties kālijs, būdams nātrija antagonists, veicina nātrija izdalīšanos no organisma kopā ar ūdeni, turklāt tiek izvadīti ari liekie, kaitīgie citu sāļu pārpalikumi, kas veidojušies vielmaiņas gaitā.

Jogurts satur vērtīgās probiotiskās baktērijas, kas uzņemtas atbilstošā daudzumā, labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu un organisma veselību kopumā, regulējot ķermeņa svaru. Probiotiskās baktērijas ir tā saucamās labās baktērijas, kas ir dzīvi mikroorganismi, kuriem attīstoties zarnu traktā, tiek ražota pienskābe, vitamīni un antibakteriālas vielas. Tādējādi paaugstinās imunitāte un uzlabojas gremošana. Ne visi jogurti satur probiotiskās baktērijas, tādēļ pirms pirkšanas uzmanīgi izlasi jogurta sastāvu. Ja kāds kārums noklāts ar jogurta glazūru, tas nenozīmnē, ka tas satur probiotiskās baktērijas.

Patiesība vai maldi?

Foto: Shutterstock

Es nepanesu laktozi, tādēļ es nedrīkstu ēst jogurtu.
Maldi! Laktoze ir piena cukurs, kuru daļa cilvēku nespēj sagremot, jo to gremošanas sistēmā iztrūkst īpašais enzīms – laktāze. Raudzējot jogurtu, laktoze kļūst par pienskābi, tādējādi jogurts nav bīstams cilvēkiem, kas nepanes laktozi. Turklāt jogurtā ir probiotiskās baktērijas, kas uzlabo gremošanu ikvienam, arī cilvēkiem ar laktozes nepanesamību.

Es neēdu piena produktus, tādēļ es nevaru ēst jogurtu.
Maldi! Vegāni dažādu iemeslu dēļ no savas ēdienkartes ir izslēguši jebkādus dzīvnieku izcelsmes produktus, piena produktus ieskaitot. Ja tu esi vegāns, tu joprojām vari nopirkt jogurta alternatīvas – izstrādājumus, kas nesatur pienu, bet kuriem ir jogurtam raksturīgā tekstūra, garša un vērtīgās probiotiskās baktērijas.

Visi jogurti satur pārāk daudz cukura.
Maldi! Ir nopērkami jogurti bez piedevām. Šiem jogurtiem nav pievienots arī cukurs. Tos tu vari saldināt atbilstoši savai garšai ar svaigiem augļiem, medu vai agaves sīrupu.

Ko izvēlēties? Tradicionālo jogurtu vai grieķu jogurtu?

Foto: Shutterstock

Pēdējos gados arvien populārāks kļūst grieķu jogurts. Neapšaubāmi, grieķu jogurts, salīdzinot ar tradicionālo jogurtu, satur vairāk olbaltumvielas. Vai tāpēc tev būtu jāpārtrauc ēst tradicionālais jogurts? Vispirms, kā iegūst grieķu jogurtu? Tas ir notecināts parastais jogurts, varētu teikt, jogurta koncentrāts. Tādēļ tam ir biezāka konsistence, tomēr notecināšanas procesā, grieķu jogurts daļēji zaudē kalciju. Vienkārši, katram izstrādājumam ir savs pielietojums un nebūtu jāpārtrauc ēst viens vai otrs jogurta veids. Daudz svarīgāk ir atteikties no saldināta jogurta pirkšanas.

Kā izmantot jogurtu?

Foto: Shutterstock

Centies izvēlēties bezpiedevu jogurtu. Brokastīs tu vari to papildināt ar ogām un augļiem, ar brokastu pārslām. Pievieno jogurtu smūtijiem. Sakul ogas vai augļus ar jogurtu un sasaldē, lieto saldējuma vietā.

Ar grieķu jogurtu aizvieto skābo krējumu un pagatavo pikantas salātu mērces. Kūku un kēksiņu mīklās ar grieķu jogurtu var aizvietot daļu sviesta vai eļļas. Sviestam vari aizvietot pusi no daudzuma, eļļai līdz trīs ceturtdaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!