Foto: Shutterstock
Ja dārzā no kāda krūma vēl nav nolasītas ērkšķogas - vissviens, zaļas, pusgatavas vai pavasam gatavas – mūsu padomu pūralādē ir dažādas idejas, kā skābenās odziņas sagatavot ziemas krājumiem. Starp citu, ir vairāki veidi, kā ērkšķogas vari garšīgi "ieziemot" arī bez kripatiņas cukura.

Konservēšanai labāk izvēlēties neienākušās, zaļas un cietas ērkšķogas, jo pusgatavās un gatavās ogās jau ir attīstījušies cukuri, kas veicina rūgšanu, skaidro žurnāls "Mana Māja".

Kā bez cukura piedevas sagatavot ziemai zaļas ērkšķogas

Ievarījumam un kompotam atlasi ogas, kas ir nebojātas, bez slimībām. Pirms gatavošanas ogām nogriež ziedu kausiņus un kātiņus, ogas noskalo. Lielāka izmēra ogas ar kociņu vairākās vietās sadursta, lai, gatavojot ievārījumus vai kompotus, tās paliktu veselas, neizjuktu.

Pārliešana ar ūdeni ir viens no vienkāršākajiem zaļu ērkšķogu uzglabāšanas veidiem. Negatavas, bet izveidojušās ogas notīra un noskalo. Cieši pilda tīrās, izkarsētās pudelēs un pārlej ar aukstu ūdeni – lai ogas būtu pilnībā apņemtas. Pudeles noslēdz un glabā vēsā telpā.

No negatavām ogām pagatavot arī biezeni bez cukura piedevas. Ērkšķogas notīra, noskalo, liek katlā, pārlej ar nelielu ūdens daudzumu un sautē, līdz ogas pilnībā izšķīdušas. Masu, kamēr vēl karsta, pilda iepriekš sterilizētos, tīros, sausos traukos, pārlej ar nelielu eļļas daudzumu, lai pasargātu no pelējuma rašanās, aizvāko ar iepriekš verdošā ūdenī novārītiem, nožāvētiem aizskrūvējamiem vāciņiem, un uzglabā, iesaka "Mana Māja".

Foto: Shutterstock

Kā bez cukura uzglabāt pusgatavas un gatavas ērkšķogas

Viens no vienkāršākajiem, veselīgākajiem un arī garšīgākajiem veidiem, kā saglabāt ziemas krājumiem pusgatavas un nogatavojušās ērkšķogas ir šāds: notīrītas, noskalotas un nosausinātas ērkšķogas samaļ gaļas mašīnā. Iegūto masu izberž caur rupju sietu, lai atdalītu sēkliņas, kas mēdz nepatīkami iestregt zobstarpās. Ja vēlas, iegūtajai zeltainajai želejai vari pievienot pavisam nedaudz cukura pēc garšas un iemaisīt, līdz cukurs ir izkusis. Želeju lej nelielos plastmasas trauciņos ar vākiem vai vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos un liek saldētavā. Atlaidina pēc nepieciešamības

Ziemā atkausēts ērkšķogu biezenis ir bezgla aromātsisks un lieliski garšo gan pie pankūkām, gan uzziests uz ruletes vai tortes biskvīta.

No "Tasty" recepšu krājuma atlasījām vēls septiņas receptes ērkšķogu ieburkošanai, kas, ļoti cerams, palīdzēs tev papildināt pieliekamā krājumus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!