Foto: Shutterstock
Kad pārdzīvots lielais kabaču ieburkošanas trakums, laiks izmēģināt ko mazāk ierastu, bet ne mazāk gardu. Marinētas baklažānu ripiņas vai pikanti baklažānu salāti būs tavs lielais trumpis, ko izvilkt no pieliekamā, pārsteidzot draugus un radus ar savu radošo piegājienu konservēšanas mākslā. Lai viss izdotos godam, smelies iedvesmu, izvēloties kādu no piecām “Tasty” sarūpētajām receptēm.

Baklažāni var lepoties ar nelielu kaloritāti – 100 grami satur vien 50 kilokalorijas, kas jo īpaši priecēs tos, kas cītīgi seko līdzi cipariem, cīnoties ar liekajiem kilogramiem. Ja nepārspīlēsi ar ziemas sagatavēm pievienotās eļļas un cukura daudzumu, tad ieburkoti baklažāni būs labs un garšīgs palīgs ceļā uz slaido līniju. Nav mazsvarīgi, ka konservēšanas procesā nezūd baklažānos esošais kālijs, kas veicina sirds darbību un palīdz uzlabot vielmaiņu, apgalvo “Kitchenmag” speciālisti. Pateicoties sastāvā esošajiem B, B2, С, РР vitamīniem, regulāri iekļaujot uzturā baklažānus, tie palīdzēs arī uzturēt optimālu holesterīna līmeni, uzlabot asins recēšanu, normalizēt liesas, zarnu trakta un nieru darbību.

Kādus baklažānus izvēlēties konservēšanai

Izvēloties baklažānus konservēšanai, jāraugās, lai tie ir gatavi, bet ne pārauguši, jo šādā gadījumā tajos būs paaugstināta solanīna koncentrācija, un šī viela lielās devās var izraisīt pat saindēšanos. Labākā izvēle būs vidēja izmēra augļi ar blīvu, spīdīgu miziņu bez bojājumiem, plankumiem un vītuma pazīmēm. Pārgriežot baklažānu, tā mīkstumam jābūt viendabīgam, ar mazām sēkliņām un blīvam, bez izteiktiem tukšumiem.

Knifi, kas jāņem vērā, gatavojot baklažānu konservus

Populārākais baklažānu konservēšanas veids ir “ikri” un dāžadi salāti. Lai baklažāniem burciņā nebūtu jāskumst, ziemas salātos tie parasti tiek “sapāroti” ar papriku, burkāniem, tomātiem, ķiplokiem un dažādiem aromātiskiem garšaugiem. No pēdējiem labākā izvēle būs baziliks un kinza.

Agrāk gluži vai kā akmenī cirsts bija uzskats, ka baklažāni pirms konservēšanas obligāti jāsagriež šķēlēs un jāpārber ar sāli, lai tie zaudētu rūgtumu, bet mūsdienās lielāko daļo baklažānu šķirņu var konservēt arī bez iepriekšējas apstrādes ar sāli. Ja šaubies par rezultātu, nogriez vienu šķēli, apcep pannā sakarsētā eļļā un pārliecinies par garšas īpašībām.

Gatavojot baklažānu konservus, šos dārzeņus iepriekš bieži vien apcep krāsnī, bet īpaši labi ziemas salāti garšos, ja izmantosi uz grila apceptus baklažānus, piešķirot sagatavēm vieglu dūmu aromātu, kas ziemā atgādinās par saulaino vasaru un to, ka nākamā grilēšanas sezona vairs nav aiz kalniem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!